Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Üretim Üssü Konumundan Teknoloji Üssüne Geçmeliyiz''

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile sektörel derneklerin Deloitte Türkiye'ye hazırlattığı ''Türkiye İnşaat Malzemeleri Sektör Görünüm Raporu''nda, Türkiye ekonomisinin lokomotifleri arasında yer alan inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünün önümüzdeki 5 yıl boyunca hızlı büyüme sürecinde olacağı belirtildi.

yapi.com.tr / AA
''Üretim Üssü Konumundan Teknoloji Üssüne Geçmeliyiz''

br >
Türkiye Seramik Federasyonu (SERFED) Başkanı Zeynep Bodur Okyay

Türkiye Seramik Federasyonu (SERFED) Başkanı Zeynep Bodur Okyay, ''Türkiye İnşaat Malzemeleri Sektör Görünüm Raporu''nun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin üretimdeki yetkinliğini pazarlamada ve marka yaratmada da göstermesi, uluslararası arenaya daha fazla örnek çıkarmak gibi büyük hedeflere sahip olması gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin inşaat malzemeleri sektöründe sürdürülebilir rekabet gücüne ulaşması için üretim odaklılıktan teknoloji odaklılığa geçiş yapmasının şart olduğunu vurguladı. Artan müşteri beklentilerinin yanı sıra çevre, sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konularının da inovasyon ve Ar-Ge'ye odaklanılmasını zorunlu kıldığını ifade eden Okyay, ''Türkiye'nin inovasyon kabiliyetinin artırılması için iki önemli adımın atılması gerekmektedir. Bunlardan birincisi alanında öncü global firmaların Ar-Ge merkezlerini Türkiye'ye kaydırmaları ve Türkiye'yi bir Ar-Ge üssü olarak kullanmalarının sağlanmasıdır'' diye konuştu.

İnşaat sektörünün en önemli ayırt edici özelliğinin hem üretimi hem de hizmeti içermesi olduğunu belirten Okyay, etkin çözümlerin geliştirilmesi için tasarımdan üretime, satıştan inşaya kadar değer zincirinde yer alan tüm bileşenlerin sürecin içinde yer almasının sağlanmasının başarıda kritik rol oynayacağını ifade etti.

Okyay, inovasyonun yanı sıra sektörün rekabet gücünü artıracak kritik konulardan birinin de markalaşma olduğunu, sektörde büyük hacimlerin uygun fiyatlarda sunularak pazardan pay alınması anlayışının artan rekabet ve yükselen maliyetler karşısında artık sona erdiğini söyledi.

Satın alma kararında etkili kişilerin sağlık, güvenlik, enerji verimliliği, çevre ve sürdürülebilirlik konularında bilinç seviyesinin yükseldiğini, inşaat malzemelerinde farkındalık seviyesinin de giderek arttığını belirten Okyay, markalaşma konusunda şu görüşleri dile getirdi:

''Unutulmamalıdır ki müşterilerimiz için artık fark yaratacak olan kurumun ve ürünün tüm değerlerinin ifadesi olan markadır. Çevre ülkeler arasında model ülke konumunda bulunan Türkiye'nin uluslararası marka yaratma zorunluluğu vardır. Ülkemizin üretimdeki yetkinliğini pazarlamada ve marka yaratmada da göstermesi, uluslararası arenaya daha fazla örnek çıkarması büyük hedefimiz olmalıdır.''

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Hüseyin Bilmaç da Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 8 büyümeyle tamamlanması beklenen 2010 yılının, inşaat sektörü için kayıpların telafi edilerek büyümeye geçiş dönemi olduğunu söyledi.

Türk inşaat malzemesi sanayisinin dünya ihracat ligindeki 7'nciliğini 2023 yılında İMSAD olarak 100 milyar dolar ihracatla 3'üncülüğe taşımayı hedeflediklerini kaydeden Bilmaç, bölgede Türk inşaat sanayisi olarak Çin'den İtalya'ya uzanan geniş bir coğrafyada rakipleri olmadığını, artık üreticilerin ''kaçınılmaz'' olarak gelişen pazarlarda yerinde üretim yaptığını ve yapmaya devam edeceğini söyledi. Bilmaç, inşaat sektörünün, Türkiye'nin en büyük istihdam sağlayan iş kolu özelliği taşıdığını bildirdi.

Tesisat İnşaat Malzemecileri Federasyonu (TİMFED) Başkanı Serdar Dönmez ise gelecek 5 yılda sektöre yön verecek dinamiklerin inşaat malzemeleri üreticilerinde olduğu kadar satış ve dağıtım kanallarında da değişimi zorunlu kıldığını söyledi. Dönmez, bayilerin sundukları ürün kategorilerinde uzman hale gelmelerinin ve ürünü hizmetle birlikte sunmalarının önemini vurgularken, büyüyen yapı market kanalı ve güçlü üreticiler karşısında birkaç bayinin bir araya gelerek daha güçlü bayilik yapıları oluşturmalarının kaçınılmaz hale geleceğini belirtti.

Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve ortağı M. Sait Gözüm de raporun detaylarına ilişkin bilgi verdi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/uretim-ussu-konumundan-teknoloji-ussune-gecmeliyiz_85783.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!