Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Unutulan Moda İskelesi Yıllar Sonra Kapılarını Açtı

Kadıköy’ün simgesi tarihi Moda İskelesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın katıldığı törenle açıldı.

yapi.com.tr
Unutulan Moda İskelesi Yıllar Sonra Kapılarını Açtı

Tarihi Moda İskelesi’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından yapılan restorasyon işlemi tamamlandı. Kadıköy’ün en eski ve simgesel yapıtlarından olan Moda İskelesi İstanbulluları ve Kadıköylüleri ağırlamaya hazır. İstanbul’un en eski iskelelerinden biri olan Moda İskelesi’nin ev sahipliği yapacağı yeni kütüphane; açık hava çalışma alanları, terası ve zengin kitap seçkisiyle Kadıköylüleri ve İstanbulluları ağırlayacak. 250 metrekarelik alanda 87 kişilik kapasitesiyle hizmet verecek olan Moda Kütüphanesi 9 bin eserden oluşuyor.

“150 günde 150 proje” kapsamında Tarihi Moda İskelesi’nin açılışında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbullulara atıl olan deniz yapılarını mutlaka en doğru bir şekilde hayata geçireceklerini söylediklerini hatırlatarak, Moda İskelesi’ni bu sözün gereği olarak şehre kazandırdıklarını belirtti.

"Haliç Tersanesi’nde 132 milyon liralık üretim yaptık"
İmamoğlu şöyle konuştu: “Şimdi temel hedefimiz İstanbul'da yolcu sayısını daha da arttırmak. Yani biz tabii arada bir pandemi süreci yaşadık. Baktığınızda bu süreci en doğru şekilde analizlerimizi yaparak, altyapıyı güçlendirerek hem de deniz ulaşımıyla ilgili de yapısal sorunları çözerek yürüdük. Deniz taksileri devreye sokmamız, gerçekten İstanbul'da özel bir durum. Daha özelini söyleyeyim. 50 Deniz Taksinin 50’sini de kendi tersanemizde ürettik. Fatih Sultan Mehmet'in bize emanet ettiği tersanede ürettik. Haliç Tersanesi’nin kapısına kilit vurulmuştu. Senelik 1 milyon liralık bile bir üretim olmayan bir tesisti. Biz burada geçen yıl 132 milyon liralık üretim yaptık.  Kendi Deniz Taksi’sini üretiyor ve daha farklı teçhizatlara sahip deniz taşıtlarını üretmeye devam ediyor.”

“Adalar İskelesi’ndeki işgali de ortadan kaldıracağız”
“İstanbul'un her rengine sahip çıkacağız. Her inancın, her yaşam biçiminin, özgürlük unsurlarına saygı duyan bir yönetim olarak bugün moda iskelesini kurtardık. Az bir zaman kaldı. Hukuksuzluğun ve adaletsizliğin ortadan kalkacağı ilk anda size söz;  Adalar İskelesi’ndeki işgali de ortadan kaldıracağız.”

“Hak ettiği değeri buldu"
Tarihi Moda İskelesi’nin hizmete açılmasının önemini vurgulayan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ise, “Bir asırı geçmiş ömrü; Bütün zarafetiyle Moda’yı bezeyen, İstanbul’un simgelerinden olan Tarihi Moda İskelesi, 23 Haziran seçimleri sonrası değişen zihniyetin mahir elleriyle, hak ettiği değeri buldu. Tek eksiği insandı, bugün insanla da buluşuyor. Daha düne kadar yandaşa peşkeş çekilip, tarihi duvarlarına monte edilen, klima motorlarını gizlemek için siyah sacla kapanan iskele duvarlarına; Artık yeniden dokunabilir, seyrine doyulmaz bu mücevherin önünde, yeniden anı biriktirebilirsiniz.” dedi.

23 Haziran seçimlerinden sonra kent yönetiminde olumlu değişmeler yaşandığını vurgulayan Odabaşı, şöyle devam etti: “Zihniyet değişimi işte bu.Tıpkı Florya’da olduğu gibi. Belediye başkanlarının lojmanları olarak kullanılan Florya tesisleri bugün; halka, üretime, eğitime açılan koca bir kampüs haline getirildi. Sayın başkan hatırlayacaktır. Kendisiyle geçtiğimiz yıl, Florya’daki tesislerde buluşmuş, projeler üzerine sohbet etmiş, özellikle Moda İskelesi’nin üzerine uzunca konuşmuştuk. O sohbetimizde Kadıköylülerin Tarihi Moda İskelesi’ni yine iskele olarak görmek istediklerini, kültür ve sanat hayatına katılması gerektiği yönündeki taleplerini aktarmış bu konudaki hassasiyeti dile getirmiştik. Talebimiz, niyetimizi belli edecek bir tabelanın iskeleye asılmasıydı. Sağ olsun, aynı hassasiyete sahip olduklarını belirtti. Hemen ilgili arkadaşları görevlendirdi ve aynı hafta tarihi iskeleye eskiden olduğu gibi, Moda İskelesi tabelası asılarak hem zihniyetin değiştiğini gösterdi hem de kapısı kilitli iskelelerini uzaktan kaygıyla izleyen Kadıköylülerin yüreklerine su serpti.”

Paşabahçe Vapuru’nu da Moda İskelesi’nde görmek istediğini belirten Odabaşı, “Bir teşekkürüm de değerine sahip çıkan, bir gün bile ‘Tarihi Moda İskelesi, iskeledir’ ısrarından vazgeçmeyen, Kadıköylülere ve Modalı komşularıma. Eksik olmasınlar.” dedi.

Moda İskelesi
Moda İskelesi, 35. Osmanlı padişahı Sultan Mehmet Reşat (1844 - 1918) döneminde Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın öncülerinden mimar Vedat Tek tarafından tasarlandı. İki yanı bitkisel bezemelerle süslü kitaphanesinde Osmanlıca “Moda1335” yazılı olan yapının, (1916 – 1919) yıllarında inşa edildiği düşünülüyor. 1930'larda çıkan şiddetli bir fırtına sonrası zarar gören yapı, 1986 yılında yolcu sayısının yetersiz olması nedeniyle kaderine terk edildi.

2000 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve Türkiye Deniz Ticaret Odası Başkanlığı Tarafından Uygulanan Bakım ve onarım yeniden restorasyon çalışmaları yapılarak iskeleyi kurtarma girişimleri başladı.

2015 yılında hatalı restorasyon işlemlerinden dolayı bakım ve onarımı durdurulan tarihi Moda İskelesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından restore edilerek hizmete açıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/unutulan-moda-iskelesi-yillar-sonra-kapilarini-acti_191978.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!