Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı UNICERA İstanbul-Seramik Banyo Mutfak Fuarı, CNR EXPO Yeşilköy’de açıldı. CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık, Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) ve Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) iş birliği ile gerçekleştirilen fuarın açılışı, CNR Holding Başkanı Ceyda Erem’in ev sahipliğinde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İstanbul Valisi Vasip Şahin, TSF Başkanı Erdem Çenesiz ve TİMDER Başkanı Aydın Eşer tarafından yapıldı. Fuar açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin çıkışının yüksek katma değerli ürün ihracatı olduğunu söyledi. Seramik sektöründe üretiminin yüzde 50’sinden fazla ihraç eden işletmeler bulunduğuna dikkat çeken Şimşek, sektörün Ar-Ge, tasarım, marka bilinirliği ve ihracata odaklanması gerektiğini vurguladı. Şimşek, “Dünyada rekabette öne çıkabilmek için Ar-Ge ve inovasyon şart. Sizler marka bilinirliği için İtalya’dan şirketler alıyorsunuz. Bu çok önemli. Daha çok Ar-Ge yapın, daha çok inovasyona önem verin, daha çok ihracat yapın biz sizin daima destekçiniz olacağız” dedi.
Büyümeyi öz kaynakla yapın Başbakan Yardımcısı Şimşek, bankalardan borç almak yerine şirketlere öz kaynakla büyüme tavsiyesinde bulunarak, “Sermaye artırımlarına vergi teşvikleri getirdik. Bu yüzden öz sermaye ile büyümek önemli. Ayrıca, kâr marjı düşük olan alanlara yatırıp yapmayın” diye konuştu. Seramik sektörünün 1 milyar dolarlık ihracatını bu yıl içinde yüzde 10 artırma hedefine de değinen Şimşek, “Bu artış oranını oldukça mütevazi buldum. Sizin bu rakamı daha da yukarılara çıkarmanız mümkün. Sektör büyük birikime sahip. Bunu tasarımla taçlandırın ve daha çok kârlı ürünler üretin” şeklinde konuştu.
80 bin metrekare rekor alanda açıldı Türkiye İhracat Katkı Endeksi’nin açıklandığı toplantıda konuşan CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, UNICERA Fuarı’na, 130 ülkeden 10 bin yabancı olmak üzere 80 bin alıcı beklendiğini söyledi. Erem, “Fuar 80 bin metrekare gibi rekor bir alanda düzenleniyor. Fuara geçen yıl 27 yabancı 187 yerli firma katıldı. Bu yılki fuara ise 56 yabancı, 258 yerli firma katıldı. Fuar ciddi bir ticari hacme ulaştı. Bu sayede Ekonomi Bakanlığı UNICERA Fuarı’na destek vermeye başladı. Fuara katılımcı sayısı ve katacağı fayda önemli. Geçen yıl ciddi yabancı alıcılar fuarı ziyaret etti. Özellikle Fransa, İspanya, İtalya’da fuarla ilgili ciddi tanıtımlar yaptık. UNICERA Fuarı’nın hedef pazarları ise İtalya, İspanya, ABD, Almanya, Rusya, Afrika, Asya ve Uzakdoğu ülkeleri oldu” diye konuştu.
“10 yıl sonra hedef dünya birinciliği” Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz, Türkiye’nin seramik karolarında dünyanın 7’inci, sağlık gereçlerinde ise dünyanın 4'üncü büyük ihracatçısı konumunda olduğunu söyledi. Çenesiz, “Karolarda Avrupa 3'üncüsü, sağlık gereçlerinde ise Avrupa’nın en büyük üreticisi ve ihracatçısı konumundayız. Vitrifiye üretiminde ise Avrupa lideriyiz. Aynı şekilde büyümeye devam edersek 10 yıl içerisinde dünyada birinciliğe yükseleceğiz” şeklinde konuştu.
UNICERA önemli bir çekim merkezi oldu TİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Eşer, 400 metrekare alanla başladıkları fuarın bugün rekor metrkareye ulaştığını söyledi. Eşer, “Fuarın gelişmesi sektörü, sektörün gelişmesi de fuarı büyüttü. Bu sayede dünyada önemli bir oyuncu haline geldik. UNICERA Fuarı’nı dünyanın önemli bir çekim merkezi haline getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
İhracata katkı oranı en yüksek sektör seramik Bu arada, fuar kapsamında TSF desteği ile ekonomistler tarafından hazırlanan Türkiye İhracat Katkı Endeksi’nin 2017 yılı son çeyrek verileri açıklandı. Buna göre, seramik sektörü Türk ekonomisine sağladığı katma değer ile üçüncü çeyrekte olduğu gibi yine ipi göğüsleyen sektör oldu. 18 sektörün değerlendirildiği endekste, inşaat seramikleri 22.33’lük oranla katkı oranı en yüksek sektör olurken, inşaat seramiklerini 6.53 katkı oranı ile giyim eşyası ve 4.40katkı oranı ile mobilya sektörü takip etti.
Ünlü tasarımcılar ve 1.000’in üzerinde marka UNICERA’da Dünyanın en önemli tasarımcıları tarafından 2019’un trendlerinin belirleneceği fuar, sektöre yön veren 1.000’in üzerinde markanın katılımı ile gerçekleşiyor. Fiyat avantajı, kolay ulaşılabilirlik ve kaliteli üretimle büyüklüğünü 3 milyar dolara ulaştıran seramik sektörüne ev sahipliği yapacak olan fuar 3 Mart’a kadar açık kalacak. Fuarda ayrıca toplam 9 oturumun yapılacağı seminerlerde İtalya, İspanya ve Almanya’dan gelen dünyaca ünlü ödüllü tasarımcılar deneyimlerini ve sektördeki yeni trendleri ziyaretçilerle paylaşacak. Seminerlere katılacaklar arasında Diego Grandi, Sergio Perez Fortea, Massimo Farinatti, Michael Schmidt ve Marca Paloelli gibi önemli tasarımcılar yer alacak.
Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2017 yılı son çeyrek verileri açıklandı Türkiye Seramik Federasyonu desteği ile ekonomistler tarafından hazırlanan Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2017 yılı son çeyrek verileri açıklandı. Endekse göre, 18 sanayi sektörü arasında inşaat seramikleri 22,33'lük oranla son çeyrekte de katkı oranı en yüksek sektör oldu. İnşaat seramiklerini, giyim eşyası ve mobilya sektörü takip etti.
Sanayi sektörlerinin, Türkiye dış ticaretine katkı değerlerinin ölçümlenmesi amacıyla Türkiye Seramik Federasyonu desteği ile ekonomistler tarafından hazırlanan “Türkiye İhracat Katkı Endeksi” sonuçları ilk kez geçtiğimiz Kasım ayında kamuoyuna duyurulmuştu. 3 ayda bir açıklanan endeksin 2017 yılı son çeyrek verilerine göre; seramik sektörü Türk ekonomisine sağladığı katma değer ile üçüncü çeyrekte olduğu gibi yine ipi göğüsleyen sektör oldu. 18 sektörün değerlendirildiği endekste, inşaat seramikleri 22,33’lük oranla katkı oranı en yüksek sektör olurken, inşaat seramiklerini 6,53 katkı oranı ile giyim eşyası ve 4,40 katkı oranı ile mobilya sektörü takip etti.
3 ayda 4 puanlık artış! Unicera Fuarı'nın açılışı vesilesi ile yapılan basın toplantısında Türkiye Katkısı Endeksi 2017 yılı son çeyrek verilerini değerlendiren Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem ÇENESİZ; "İkincisini açıkladığımız bu endeks göstermektedir ki, inşaat seramiklerinin Türkiye ihracatına olan net katkısı düzenli bir şekilde artmaktadır. Kasım ayında açıkladığımız endekste ilk dokuz aylık dönemdeki katkı oranımız 18,27 idi. Yılın son çeyreğine bakıldığında bu oranı 4 puan daha artırarak katkı oranımızı 22,33'e çıkardık. Bu, Türk ekonomisi ve sektörümüz adına son derece önemli bir veridir" dedi.
Endeks, Türk ekonomisinin gelişimi adına sektörleri yönlendiriyor Net ihracatın yüksek katma değerli üretim yapıldığını gösterdiğinin altını çizen TSF Başkanı Erdem ÇENESİZ, ihracatın ithalattan yüksek olduğu sektörlerde rekabet gücünün yüksek olduğunu, ülke ekonomisini geliştirecek ve ileriye götürecek sektörlerin bu sektörler olacağını belirtti. Dördüncü çeyrekte Türkiye ihracat katkı endeksinde genel bir iyileşme görüldüğünü belirten ÇENESİZ; "Türkiye sanayinin genel katkı oranı yükselirken, 15 sanayi kolunun katkı oranları bir önceki çeyrek döneme göre iyileşme gösteriyor. İhracat katkı oranı pozitif olan 9 sektör bulunuyor. Sadece üç sanayi kolununsa katkı oranı düşüşe geçmiş. Hazırladığımız bu endeks Türk ekonomisinin gelişimi adına sektörleri yönlendiren akademik ve tarafsız bir çalışmadır. Takip edilmeli ve iyi yorumlanmalıdır" dedi.
"İnşaat seramiklerinde üretimin gücü, 2017 yılında daha da arttı" Türkiye ekonomisinin yapısal sorunu ekonomik büyümenin hızlanması ile birlikte ithalatın hızla artmasıdır diyen ÇENESİZ; "Türkiye benzer gelişmeyi 2017 yılında yaşamıştı. Türkiye ekonomisinin 2017 yılında %7 büyümesi beklenirken ithalat %17,7 artarak 233,8 milyar Dolar'a, dış ticaret açığı ise %36,8 büyüyerek 76,7 milyar Dolar'a çıkmıştı. Türkiye’de çok sayıdaki sektörün ithalatı, ekonomik büyüme ve sektörlerin büyümesine karşı duyarlıdır. İç pazarda genişleyen talep birçok sektörde ithalat ile karşılanmaktadır. Seramik sektörü olarak bizim gücümüz burada ortaya çıkıyor. Seramik sektörü iç piyasadaki talep artışının tamamına yakınını içerideki üretim ile karşılayabilmektedir. Bunu yaparken aynı anda ihracatımızı da artırabilme gücüne sahibiz. Ekonomide ve inşaat sektöründe yaşanan hızlı büyümeye karşın inşaat seramikleri sanayi, hem iç talep artışını karşılamış, hem ihracatını artırmış, hem de ithalatını azaltmıştır" dedi.
Seramik sektöründe 2018 yılı büyüme beklentisi % 10 Seramik sektörünün yaklaşık 10 milyar TL ciro ve 1 milyar Dolar ihracat elde ettiğini, 2017 yılını hedefledikleri gibi %9 büyüme ile kapattıklarını belirten Erdem ÇENESİZ, "2018 yılı büyüme beklentimizi 1 puan daha artışla %10 olarak öngörüyoruz. 1 puanlık büyümemiz yine ihracat performansımızla gerçekleşecektir" dedi.
|