Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ülkenin Yüzde 92’si Kirli Hava Soluyor

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yayımladığı rapor, ülkedeki hava kirliliğine bağlı ölümlerin arttığını ortaya koydu. DSÖ standartlarına göre ülkenin yüzde 92’si kirli hava solurken en çok ölüm Hakkari’de yaşandı.

yapi.com.tr
Ülkenin Yüzde 92’si Kirli Hava Soluyor (Fotoğraf: AA)

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) ülkenin hava kalitesi karnesi ortaya koyduğu 'Kara Rapor'un altıncısını yayımladı. Ülkede nüfusun yüzde 92’sinden fazlasının Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre kirli hava soluduğu belirtilen raporda, 68 bin 440 kişinin ölümünün önüne geçilebileceğine dikkat çekildi.

BirGün’den Ada Sude Atak’ın haberine göre; THHP’nin 2016 yılından bu yana düzenli olarak hazırladığı, ülkedeki hava kalitesi ve hava kirliliğinin insan sağlığına etkilerini inceleyen raporun sonuncusu dün basın toplantısıyla duyuruldu. Raporda, hava kirliliğiyle ilgili sorunlar ortaya koyuldu ve somut çözüm önerileri sunuldu.

Rapora ilişkin ilk sözü alan THHP, Koordinatörü Deniz Gümüşel, hava kalitesi izleme ağındaki istasyon sayıları artsa da hava kirliliğinin izlenmesi veriminin hâlâ çok düşük olduğunu belirtti. Gümüşel, mevcut altyapının olduğunu ancak kullanılmadığını ifade etti. Özellikle fosil yakıt tüketiminin yüksek olduğu ağır sanayinin olduğu bölgelerde hava kalitesinin düzenli takip edilmediğine dikkat çeken Gümüşel, “Hava kirliliğine yol açan partikül maddeler PM10 ve kanserojen PM2,5, üç büyük şehir İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenli ve yeterli ölçülmüyor.” dedi.

Denizel, ulaşılabilen kısıtlı resmi verilere göre İstanbulluların 2022 yılı boyunca ortalama, DSÖ’nün kılavuz değerinin iki buçuk katı PM10 kirliliğine maruz kaldığını belirtti. Ayrıca İzmir’de sınır değerlerin üzerinde kirli hava solunduğunu ifade etti.

THHP’nin raporda, Türkiye’de hava kirliliğinin ve buna bağlı sağlık sorunlarının yol açtığı ölümlerin azaltması için yaptığı önerilerden bazıları şöyle:

• Türkiye enerjide fosil yakıtlara bağımlılığını hızla azaltmalı.

• Ulusal hava kalitesi standartları iyileştirilmeli.

• PM2,5 için ulusal limit değer belirlenmeli ve yürürlüğe alınmalı.

• Hava kalitesi izleme çalışmaları iyileştirilmeli.

• Çevresel etkisi olan tüm projeler için sağlık etki analizinin de yapılması mevzuata dahil edilerek zorunlu hale getirilmeli.

• Türkiye imzaladığı hava kalitesine yönelik uluslararası sözleşmeleri uygulamalı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ulkenin-yuzde-92si-kirli-hava-soluyor_206426.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!