Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

UCLG Kentsel Sağlık Komitesi İstanbul'da Toplandı

UCLG Kentsel Sağlık Komitesi Toplantısı Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Başkan Kadir Topbaş toplantıda yaptığı konuşmada, küresel sağlık sorunları ve bu sorunlara çözüm üretme adına UCLG olarak 'UCLG Kentsel Sağlık Komitesi'ni kurduklarını kaydederek, bu komiteyle, BM ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen ana hedefleri gerçekleştirme

yapi.com.tr
UCLG Kentsel Sağlık Komitesi İstanbul'da Toplandı

UCLG Kentsel Sağlık Komitesi Toplantısı, Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. UCLG Başkanı, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş toplantıda yaptığı konuşmada, küresel sağlık sorunları ve bu sorunlara çözüm üretme adına UCLG olarak 'UCLG Kentsel Sağlık Komitesi'ni kurduklarını kaydederek, bu komiteyle, BM ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen ana hedefleri gerçekleştirme yolunda yerel yönetimlerin enerjisini ve sinerjisini kullanmayı hedeflediklerini belirtti. Yaşadığımız çağda en temel hakkın 'sağlık' olduğunun altını çizen Başkan Topbaş, buna rağmen dünya nüfusunun yüzde 85’lik bir bölümünün bu hakka erişemediğini söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti:

“Üstelik dünyanın demografik yapısı ve sağlık teknolojileri muazzam bir dönüşümden geçtiği halde farklı sağlık ve hastalık sorunlarıyla karşılaşıyoruz. Örneğin geniş ailelerin dağılması sonucu yaşlıların bakımları çok büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor.Tüberküloz ve sıtma gibi hastalıklar hala sorun teşkil ederken bir yandan da HIV/AIDS gibi yeni hastalıklara karşı çaresiz kalıyoruz. Neredeyse her beş yılda bir bilançosu çok ağır olan yeni bir salgınla karşılaşıyoruz.”

Teknolojinin ilerlemiş olmasına rağmen insanlığın hala birçok tıbbi rahatsızlığın ve sonrasında oluşan sosyal hastalıkların tedavisinden çözmekten çok uzakta olduğunu anlatan Başkan Topbaş, gençlerin sağlığını tehdit eden alkol, sigara ve madde bağımlılığının dünya devletleri için büyük bir sorun olduğunu belirtti. Bebek ölümleriyle ilgili olarak verilen mücadelede henüz istenilen seviyenin yakalanamadığının altını çizen Başkan Topbaş, milyonlarca çocuğun da hala yetersiz beslenme ve açlık sıkıntısı çektiğini söyledi.

Kentlerde yaşayan vatandaşların bile bir çoğunun sağlık hizmetlerine ve ilaç tedavisine erişiminin olmadığına dikkat çeken Başkan Topbaş, “Bir yandan kadın ve çocuklara karşı şiddet sürmeye devam ediyor. Kentsel yoksulluk sorunu kırsal kesimlerin sağlık problemlerini bile geride bırakarak birincil derecede önemli hale gelmiştir. Bu problemlerle başa çıkmak için sağlık hizmetlerine eşit ve adil erişim sağlanması en temel gerekliliktir. Aynı zamanda sağlıklı su ve hijyen, anne okuryazarlığı ve temel besin ihtiyaçları tedariki gibi konular da önemli birer başlık” dedi.

Yerel yönetimler ve sağlık

Yerel yönetimlerin sağlık alanındaki hizmetlerine değinen Başkan Topbaş, “Sağlık hizmetlerinin sunuş şekli ile finansman mekanizmaları ülkeden ülkeye değişim gösterse bile yerel yönetimlerin dünyanın birçok yerinde sağlık alanında, özellikle de koruyucu sağlık alanında öncülük yapıyorlar. Neredeyse tüm gelişmiş ülkelerde yerel yönetimler, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde birinci sırada yer alıyorlar. Dünyadaki birçok devlet hastanesi de yerel yönetimler tarafından idare ediliyor” şeklinde konuştu.

BM’nin ortaya koyduğu 'bin yıllık kalkınma hedeflerinin' hepsinin doğrudan ya da dolaylı bir şekilde sağlıkla ilgili olduğunu kaydeden Başkan Topbaş, “Aşırı yoksulluk ve açlık durumunu ortadan kaldırmak, temel eğitimin verilmesi, cinsiyet eşitliğinin sağlanması, çocuk ölüm oranlarını düşürmek, Anne sağlığını iyileştirmek, HIV/ AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla savaşmak, çevresel sürdürülebilirliği sağlamak, kalkınma için küresel ortaklık geliştirmek. Bunların hepsi insanlığın sağlığını koruma altına almayı hedefleyen süreçlerdir” dedi.

“Sağlıklı Kentler”

BM bünyesinde çalışan Dünya Sağlık Örgütü’nün tüm dünya ülkelerini kapsayan 'Sağlıklı Kentler' projesi olduğunu kaydeden Başkan Topbaş, bu girişimin kentsel sağlık problemlerini yüksek öncelikli bir husus olarak ele aldığını söyledi. Bu projenin daha sağlıklı bir kentsel çevre oluşturmayı amaç edindiğine dikkat çeken Başkan Topbaş, projenin aynı zamanda sağlıklı şehirler planlamaya teşvik ettiğini söyledi. UCLG’nin Sağlık Komitesi’nin Türkiye ortağının İstanbul Büyükşehir Belediyesinin şirketi olan Sağlık AŞ ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve hastanelerinin olduğunu ifade eden Başkan Topbaş şöyle devam etti:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Sağlığı Komitesi başkanlığını üstlenmeye adaydır. Çünkü kent sağlığı konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirmiş olduğu birçok öncü proje vardır. Bu projelerin dünya kentlerine ilham olacak nitelikleri olduğunu düşünüyorum. İstanbul halkının yaşam kalitesini arttırmak amacıyla sağlık alanında koruyucu, önleyici, tedavi ve rehabilite edici hizmetler sunuyoruz.  Yaşlı, özürlü, bakıma muhtaç ve ekonomik sıkıntı çeken İstanbul halkına 7’den 70’e sahip çıkıyoruz”.

http://www.yapi.com.tr/haberler/uclg-kentsel-saglik-komitesi-istanbulda-toplandi_91720.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!