b>Kıyı Yasası'nda gerçekleştirilmek istenen değişikliklerle imara açılması planlanan koylar ve büklerin tablosu netleşiyor. Buna göre Çanakkale'den Mersin'e dek geniş bir bölgede yer alan bakir alanlar, ''turizm'' adı altında konaklama tesisi ya da lokantaya dönüştürülecek. Gelişmelere en fazla karşı çıkanların başında, turizmin tüketmek olmadığını vurgulayan turizmciler geliyor. Kıyı bölgelerinin yanı sıra yasada yapılacak ek düzenlemeyle ülkenin iç bölgelerinde bulunan doğal alanlar da benzer tehditle karşı karşıya.
AKP hükümetinin ''Tahsis Edilecek Kamu Arazileri'' başlığıyla yayımladığı raporda, ilk aşamada 89 Hazine arazisinin imara açılması planlanıyor. Bu arazilerinin 16'sının tahsis edildiği belirtiliyor. 89 Hazine arazisinin 57'si kıyıda yer alırken 32'si de iç bölgelerde bulunuyor. Başta kıyı bandında olmak üzere ülkenin doğal zenginliği olarak kabul edilen alanların yok edilmek istenmesine karşı en sert duruş Muğla yöresinden geliyor. Dünyanın En Güzel Koyları Birliği'nin doğal üyesi olan Bodrum bu konuda başı çekiyor. Konuyla ilgili oluşturulan Mavi Yol Girişimi Üyeleri, Bodrum yöresindeki tahsislerin durdurulması için Muğla İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Yargılama halen sürüyor. Mavi Yol Girişimi avukatı Ahmet Aksüt , imara açılması için uğraşılan kıyıları her yöre insanının sahiplenmesi gerektiğini belirterek hükümetin uygulamasına karşı ayrı ayrı davalar açılmasını öneriyor.
AKP'ye 'çöplü' eylem
Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Grubu da kitlesel olarak yeni eylemlere hazırlanıyor. Bodrum'un koylarının ve büklerinin ranta teslim edilmeyeceği vurgulanıyor. İnisiyatif sözcüsü Ayhan Karahan, gelen tehlikenin boyutuna dikkat çekmek için AKP Bodrum ilçe örgütünün önüne tüm yarımadanın çöplerini yığacaklarını ve çevre katliamına dikkat çekeceklerini belirtiyor. Karahan, gelişmeleri ayrıca korsanların karaya çıkma çabası olarak niteliyor. Uluslararası alanda da ün sahibi olan Bodrum'da yapılacak eylemlere Dünyanın En Güzel Koylarını Koruma Birliği Üyesi ülkelerden temsilcilerin de çağrılacağı ve karşı duruş yelpazesinin genişletileceği kaydediliyor. Birliğe Türkiye'den tek üye olan Bodrum'un Belediye Başkanı Mazlum Ağan, oluşumun Vietnam'daki toplantısına katıldı. Başkan yardımcısı da son yapılan Kanada toplantısında yer aldı. Bodrum Belediyesi'nin kıyı talanına karşı uluslararası kesimden destek aldığı kaydediliyor.
Bayındırlık Bakanlığı, Kıyı Yasası Taslağı'nı hazırlarken bir yandan da girişimcilere yönelik Hazine arazisi tahsisinin hazırlıklarına başladı. 52 kıyı bölgesinde yer alan Hazine arazisinin dökümü çıkarıldı ve üzerine yapılması öngörülen tesisler belirlendi. Girişimcilerin inşaata başlamak için Kıyı Yasası'nda yapılacak değişikliği beklediği kaydediliyor. Hükümet doğal park niteliğindeki 32 Hazine arazisini de imara açmak istiyor. Bu sınıfta tahsis edilecek yerlerin listesi çıkarıldı. Kıyı alanlarında tahsisi yapılacak Hazine arazilerinin tamamının kadastrosunun temiz olduğu belirtiliyor. Parseller, ''kadastral parsel'' olarak niteleniyor.
Edinilen bilgiye göre, kıyı bölgelerinde tahsisi öngörülen kamu arazileri ve buralara yapılması öngörülen tesislerle ilgili bilgiler şöyle:
Antalya Demre kıyı bandı: Serik Belek İskele Mevkii- 350 yataklı otel ve 5 bin metrekarelik sağlık tesisi. Demre Taşdibi Sülüklü Mevkii- 20 bin metrekare kapalı alanda kongre merkezi ile 330 yatak kapasiteli tatil köyü.
Güney Antalya turizm alanında: Antalya Kemer- 120 yatak kapasiteli otel. Ada 19, kadastral parsel 1. Antalya Kemer Göynük- 750 yatak kapasiteli otel. Kadastral parsel 623.
Antalya Kemerağzı-Kundu Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi: Antalya Muratpaşa Beldesi Lara Plajı Mevkii- 70 metrekare kapalı alanı olan temal park. Alanya Kestel Mevkii- 50 yataklı otel. 238 ada, 1 kadastral parsel.
Aydın Kuşadası Yat Limanı:
Türkmen Bayraklıdede Mevkii- 175 yataklı otel. 104 ada, 1 parsel. Türkmen Bayraklıdede Mevkii- 1925 metrekare kapalı alanı olan tesis. 103 ada, 3 parsel.
Aydın Akbük: Yenihisar Akbük Saplıada Mevkii- 750 yataklı otel ya da 250 yataklı tatil köyü. Yenihisar Akbük Çukur Mevkii'nde ayrı parsellerde 5 otel. Toplam yatak kapasitesi 760.
İzmir Seferihisar Doğanbey Termal Alanı: 160 yatak kapasiteli otel.
İzmir Selçuk Pamucak Mevkii: Selçuk Pamucak- 500 yatak kapasiteli otel ve golf sahası.
Çanakkale Gökçeada Pirgöz Mevkii: Gökçeada Pirgöz- Birbirinden farklı parsellerde toplam 8 adet otel, tatil köyü ve günübirlik tesis. Toplam yatak kapasitesi 1755.
Çanakkale Bozcaada Alaybey Bekçibayırı Mevkii: Ada 603, kadastral parsel, 250 metrekare kapalı alanda günübirlik tesis. Ada 605, kadastral parsel 1, 50 yataklı otel. Ada 611, kadastral parsel 1, 275 metrekare kapalı alanda 50 yataklı otel. Ada 612, kadastral parsel 1, 50 yataklı otel. Ada 613, kadastral parsel, 250 metrekare kapalı alanda günübirlik tesis. Ada 614, kadastral parsel 1, 432 metrekare kapalı alanda günübirlik tesis. Ada 625, kadastral parsel 1, 50 yataklı otel ve 304 metrekare kapalı alanda günübirlik tesis. Ada 627, kadastral parsel 1, 325 metrekare kapalı alanı olan günübirlik tesis. Ada 630, kadastral parsel 1, 50 yataklı otel ve 600 metrekare kapalı alanı olan günübirlik tesis.
Muğla Datça İskele Hisarmağara Mevkii: Ada 169, kadastral parsel 85, 536 yatak kapasiteli otel ya da tatil köyü.
Bodrum: Kisse Bükü Adalı Yalı 1-2-3 No'lu parseller. Güllük Akbük Limanı 5 No'lu parsel.
Ören: Çökertme Koyu 161 No'lu parsel.
Marmaris: Kumlu Bükü 120 No'lu parsel. Gündoğan Koyu 320 No'lu parsel.
Yalova Merkez Bahçelievler Baltacı Çiftliği: Farklı arazilerde 6 otel, toplam yatak kapasitesi 3 bin. 15 bin metrekare kapalı alanda termal kür merkezi. 18 bin 600 metrekare kapalı alanda kongre ve sergi merkezi. 18 delikli golf sahası ve 500 yatak kapasiteli otel.
Yasa çıkmadan hazırlıklar yapıldı
Adı geçen alanlar için daha yasa çıkmadan her türlü hazırlığın yapıldığı belirtiliyor. 16 adet koyun işletmecilere yönelik devrinin yapıldığı vurgulanıyor. Yasanın TBMM'den geçmesi halinde, ana muhalefet partisi Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyor. Anayasaya açık biçimde aykırı olan uygulamaya yargının geçit vermeyeceği vurgulanırken adı geçen koyların yargılama süreci devam ederken, oldubittiye getirilerek talan edileceği savunuluyor.
Tahsisi planlanan iç bölgelerdeki Hazine arazileri
Afyonkarahisar Bolvadin Heybeli Termal: Afyon Karahisar Bolvadin Gözsüzlü köyünde 250 yataklı turizm tesisi.
Afyonkarahisar Gazlıgöl: Afyonkarahisar İhsaniye Gazlıgöl köyünde 160 yataklı otel.
Aksaray Hasandağ Kış Sporları Turizm Merkezi: Aksaray Merkez Kargın Hasandağı Mevkii- 7 adet otel, toplam yatak kapasitesi 1170. 980 metrekare kapalı alanda günübirlik tesis. 328 metrekare kapalı alanda günübirlik tesis. 895 metrekare kapalı alanda günübirlik tesis.
Bolu Köroğlu Dağı Turizm Alanı 3. Gelişim Bölgesi: Bolu Dörtdivan Çalköy-Çeltikören Mevkii-2 bin 500 yataklı tatil merkezi.
Bursa Uludağ 2. Gelişim Bölgesi: Bursa Osmangazi Kirazlı Uludağ-300 yataklı turizm tesisi.
Erzurum Ilıca Termal Turizm Merkezi: 500 yataklı turizm merkezi.
Erzurum Palandöken Kış Sporları Turizm Merkezi: Erzurum Merkez Konaklı köyü-115 ada, 4 kadastral parselde 500 yataklı turizm tesisi.
Isparta Davraz Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi: Isparta Merkez Büyükhacılar Davraz Dağı Mevkii-111 ada, 1 kadastral parsel 100 yataklı otel. 103 ada, 1 kadastral parselde 1704 metrekare kapalı alanda günübirlik tesis. 101 ada, 1 kadastral parselde 11 bin 614 metrekare kapalı alanda günübirlik tesis.
Kars Sarıkamış Süphan Cıbiltepe Balıklıdağ Çumurludağ Turizm Merkezi: Kars Sarıkamış İnönü Akpınar Mevkii- 435 ada, 1 kadastral parselde 300 yataklı otel.
Kayseri Erciyes Kış Sporları Turizm Merkezi: Kayseri Melikgazi Hisarcık Tekir Yaylası Mevkii- 3 farklı arazide 3 ayrı turistik tesis. Toplam yatak kapasitesi 225.
Ordu Aybastı Perşembe Yaylası Turizm Merkezi: 200 yataklı turizm tesisi.
Samsun Havza 25 Mayıs Termal Turizm Tesisi: 3 farklı arazide 250 yatak kapasiteli 3 otel.
Uşak Banaz Termal Turizm Tesisi: Uşak Ulubey Hasköy Beldesi- iki alanda termal ve konaklama tesisi. İki tesisin toplam yatağı 600.
Yozgat Cavlak Boğazlıyan Termal Turizm Tesisi: 250 yataklı turizm tesisi.
Ankara Çankaya Mithatpaşa Cad. Mustafa Necati Evi: 1060 ada, 9 kadastral parselde 920 metrekare alanda lokanta ve konaklama tesisi.
Mersin Tarsus Sofular Mah. 37 ve 42 Sokaklar: Ada 677 kadastral parsel 61-63 ile 64-70, 654 metrekare kapalı alanı olan konaklama ve günübirlik tesis. Ada 677, kadastral parsel 66-67, 230 metrekare kapalı alanda konaklama tesisi. Ada 121, kadastral parsel 1-2-3, 468 metrekare kapalı alanda konaklama tesisi ve satış ünitesi.
Kütahya Gediz Ilıca Mevkii: Kütahya Gediz- 250 yataklı termal konaklama tesisi. Kütahya Gediz Ilıca Mevkii- 2 bin 250 metrekare kapalı alanı olan günübirlik tesis. Kütahya Gediz Murat Dağı Mevkii-2 bin 419 metrekare kapalı alanı bulunan günübirlik tesis.
Muğla Merkez Şenyayla köyü Yılanlı Ardıçovası Mevkii: 27 delikli golf sahası ve 420 yatak kapasiteli otel.
|