Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye’nin Kıyı ve Deniz Alanları VII. Ulusal Kongresi Gerçekleştirildi

Türkiye’nin Kıyı ve Deniz Alanları VII. Ulusal Kongresi, 27-30 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi. Sheraton Otel’in ev sahipliği yaptığı kongreye kamu ve üniversitelerden izleyici ve konuşmacı olarak katılım hayli yüksekti.

yapi.com.tr
2 Türkiye’nin Kıyı ve Deniz Alanları VII. Ulusal Kongresi Gerçekleştirildi

Türkiye’nin Kıyı ve Deniz Alanları VII. Ulusal Kongresi, 27-30 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi. Sheraton Otel’in ev sahipliği yaptığı kongreye kamu ve üniversitelerden izleyici ve konuşmacı olarak katılım hayli yüksekti.



Kıyı Alanları Yönetimi Türkiye Milli Komitesi (KAYTMK) tarafından, Gazi Üniversitesi Deniz Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi,
TUBİTAK ve Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı işbirliği ve AKS Planlama ana sponsorluğu ile gerçekleşen VII. kongreye 29 üniversite ve çok sayıda kamu kurumundan katılım gerçekleşti. İzleyici olarak katılıma ilk kez yer verilen kongrede 128 bildiri yayınlandı.



Açılış töreni ve müzik dinletisinin ardından sırasıyla Gazi Üni. İnşaat Müh. Bölümü Öğretim üyesi ve KAYTMK üyesi Prof. Dr. Lale Balas, KAYTMK Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Önder Kıraç, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kadri Yamaç, Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu açılış konuşmalarını sundu.



“İklim değişikliği tahminlerine göre değişimden en fazla etkilenecek alanlar kıyı alanları”



Açılış töreni ve konuşmalarının ardından gerçekleşen özel oturumda, Türkiye’nin bütünleşik kıyı yönetimi konusunda yasal ve yönetsel eksikliklerinin olduğu, uygulayıcılar arasında yeterli diyalog olmadığı ve kıyı mevzuatında bugüne kadar yapılan değişikliklerin çoğunun rant sağlama amaçlı olduğu vurgulandı.



Konferansın ilk gününde öğle arasından gerçekleşen paralel sözlü oturumlarda kıyı suları kalitesi ve yasal konular tartışıldı. Oturum Başkanı Prof. Dr. Ayşen Ergin tarafından yönetilen ikinci özel oturumun konusu ise iklim değişikliğiydi. İklim değişikliğinin kent planlamaya etkisini Antalya örneğinde inceleyen Araş.Gör. Özge Yalçıner Ercoşkun, iklim değişikliği tahminlerine göre değişimden en fazla etkilenecek alanların kıyı alanları olduğunu belirtti.



Birinci poster oturumunun ardından gerçekleşen kokteyl ile konferansın ilk günü sona erdi.



Konferansın ikinci günü ‘Özel Çevre Koruma Alanlarında Kıyı Alanları Yönetimi’ çalışmaları özel oturumu ve Evrenseki, Kayaka, Foça, Gölbaşı, Datça, Kaş, Fethiye ve Göcek belediye başkanları ile Kekova muhtarının konuşmacı olarak katılımı ile başladı. Başkanlar, ilgili yönetim alanlarındaki korumacı uygulamalarını ve zorlukları anlattılar.



Öğleden sonra sırasıyla paralel oturum olan, ‘deniz mühendisliği’, ‘deniz taşımacılığı’ ve ‘sulak alanlar’ sözlü oturumu, ‘biyolojik çeşitlilik’ özel oturumu ve yine paralel oturum olan ‘türk boğazları ve kazalar’ ile ‘korunan alanlar’ sözlü oturumu gerçekleşti.



Konferansın son günü arda arda yapılan paralel oturumlarla devam etti. Sabah oturumlarında ‘uzaktan algılama ve CBS’ ile ‘limanlar, tersaneler’ tartışılırken, öğle oturumunda ‘deniz mühendisliği’ ve ‘kıyı alanlarının planlanması ve kullanılması’ tartışıldı. ‘Kıyı alanlarının planlanması ve kullanılması’ oturumunda Prof. Dr. Şule Karaaslan başkanlığında çeşitli kıyı kullanımlarının İzmir-Çeşme, Antalya-Belek ve Kundu, İzmit Körfezi ve Adana-Yumurtalık bölgeleri özelinde şehir planlama disiplini çerçevesinde değerlendirilmesi ile sürdü.



Öğleden sonra gerçekleşen sözlü oturumla ise paralel gerçekleşen ‘kıyı suları kalitesi’ ve ‘kıyı turizmi’ konuları tartışıldı. ‘Kıyı turizmi’ konulu oturumda ülkemizin önemli turizm merkezleri olan Bodrum Yarımadası ve Antalya örnekleri ile alternatif turizm fırsatı sunan Batı Karadeniz sahilleri ile Beyşehir Gölü kıyısını inceleyen çalışmaların sunumu yapıldı.



Bu yıl Özel Çevre Koruma Kurumu’nun(ÖÇK Kurumu) yoğun destek ve katılımını gören konferansın son özel oturumu, ÖÇK Kurumu çalışanlarının konuşmacı olarak katıldığı ‘ÖÇK alanlarında kıyı alanları yönetimi çalışmaları’ oturumu oldu. Oturum kapsamında Kaş-kekova ÖÇK alanı, Gökova ÖÇK Bölgesi, Belek ÖÇK Bölgesi ve Fethiye-Göcek ÖÇK Alanı’nda yürütülen çalışmalardan bahsedildi. Ayrıca ‘Kıyı Günü 07: Türkiye’de Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi Bilinçlendirme Çalışmaları’ anlatıldı.



Sonuç bildirgesinde vurgu, kıyıların bütünleşik yönetiminin önemi üzerineydi



Kongre kapanış oturumu, KAYTMK başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan tarafından yapıldı. 6 maddelik sonuç bildirgesi katılımcı ve dinleyicilerin oybirliği ile kabul edildi. Bildirgede kabul edilen maddeler özetle;



· Gündemde olan kıyı kanunun değiştirilmesinde saydamlık ve ilgili kurumların katılımı

· BM Akdeniz Eylem Planının yasal çerçevesini oluşturan Barcelona Sözleşmesi’ne Türkiye’nin de bütünleşik yönetim anlayışı ile katılımına destek verilmesi

· Dalga iklimi için rüzgar ve dalga atlasının yenilenmesi ve gelişmeleri için katkı sağlanması

· Bütünleşik kıyı yönetimini sağlamak için ülkemizdeki yasal ve yönetsel süreç kamu kurumlarının işbirliği ile gözden geçirilmesinin sağlanması

· ÖÇK Kurumu’nun katılımının diğer kamu kuruluşlarının katılımı için olumlu sonuçlar vermesi

· Bütünleşik kıyı yönetiminin önemli ve olumlu bir aşamaya geldiği bu son toplantı ile tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliğine çağırılması



Kongre sonuç bildirgesinin ardından 'En İyi Poster Sunum' ve 'Kıyı Günü'07 Fotoğraf Yarışması' ödülleri sahiplerine teslim edildi. 'En İyi Poster Sunum' ödülünü almaya hak kazanan bildiriler şunlar; "Kıyı Alanlarında Turizm Baskısı için Ekolojik Kırılganlık Değeri Yaklaşımının İrdelenmesi" (Nihal Şenlier, Güliz Öztürk), "İzmir ili Su Ürünleri Kooperatifleri ve Sorunları"(Vahdet Ünal, Adnan Tokaç, Zafer Tosunoğlu, Okan Akyol, Hüseyin Özbilgin, Huriye Göncüoğlu) ve "Kıyı Boyu Kum Taşınımının Modellenmesi (Mehmet Ülger, Lale Balas).



Kıyı Günü'07 Fotoğraf Yarışması' 1. ve 3. ödülü Cemal Çetin'e, 2. ödülü Ünal Mecit'e, 4. ödülü ise Mustafa Demirbaş ile Eren Aysen'e verildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-kiyi-ve-deniz-alanlari-vii-ulusal-kongresi-gerceklestirildi_61868.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • yukarıdaki yorumu yapan gerçek gökhan araz değildir, kim yazdıysa kınıyorum arastırmasını yapardım fakat böyle birseyi kayda bile almıyorum. YANITLA
  • yani bu toplantılar yapıldı, olan vatandaşa oldu. mugla fethiye ölüdenizde kıyıya yanasmak ıcın sahil guvenlıge 125 ytl verıyorsunuz bu mudur kıyılarımızı korumak anlayamadım. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!