KFC Bostancı restoranı, ABD’nin
LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) sertifikasını
alan Türkiye’deki ilk restoran oldu. KFC’nin Türkiye franchise’ı Turkent
A.Ş’yi bünyesinde barındıran Süzer Grubu’nun İcra
Kurulu Başkan Yardımcısı Serhan Süzer, “Türkiye’nin ilk çevreci
restoranını hayata geçirdik ve bundan büyük gurur duyuyoruz” dedi. KFC Bostancı
şubesinin LEED sertifikası almasının dünyadaki tüm KFC’ler için de anlamlı
olduğunu, çünkü KFC’nin yanı sıra pek çok fast-food markasına sahip Yum!
International bünyesinde LEED sertifikasını alan ilk şube olduklarını vurgulayan
Süzer, bunun yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada fast-food sektörüne yön
verecek önemli bir adım olduğuna inandıklarını söyledi.
Turkent A.Ş. Genel Müdürü Osman Kırık ise, “Çevreci, yeşil
restoran konseptini diğer restoranlarımızda da uygulayacağız. Daha temiz ve
yaşanılır bir çevre için çalışmalar yürütmeye, bu konuda daha yüksek bir
toplumsal bilinç oluşturulması için çaba harcamaya devam edeceğiz” dedi.
Yüzde 25 enerji ve su tasarrufu
KFC Bostancı, LEED sertifikasyon sürecini tamamlamak için tüm restoran
bünyesinde yeşil tasarım anlayışını ve çevreci yapı malzemeleri kullanımını
benimsedi. Aynı zamanda temizlik malzemelerinden mutfakta kullanılan enerjiye
kadar pek çok başlık altında doğa dostu bir yaklaşım hayata geçirildi. KFC
Bostancı restoranı, hayata geçirilen değişikliklerin ardından artık yüzde 25
daha az enerji ve su tüketiyor. Restoranda, enerji tasarrufu sağlayan mutfak
cihazlarından çevre dostu temizlik ürünlerine ve su bazlı boya kullanımına kadar
pek çok yenilik gerçekleştirildi.
KFC Bostancı LEED sertifikasına nasıl hazırlandı?
LEED sertifikası, ABD'deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından
geliştirilen bir dizi kriterler listesinin dikkate alındığı bir süreç
neticesinde veriliyor. LEED sertifikası, binanın iç hava kalitesi, enerjinin
etkin kullanımı, inovasyon ve tasarım gibi konularda ayrı ayrı puanlarla
değerlendiriliyor. Yeterli puanı toplayan binalar, LEED sertifikası almaya hak
kazanıyor. KFC Bostancı restoranı, aldığı 57 puanla LEED-SILVER
sertifikası almaya hak kazanmış bulunuyor.
İç ortam kalitesi için:
• Restorandaki tüm camlar, en iyi hava kalitesini sağlamak için
açılabilir şekilde yeniden tasarlandı. • Havalandırma sistemi LEED
standartlarına uygun şekilde kuruldu.
Çevreyi korumak için:
• Toplu taşıma araçları ile kolaylıkla ulaşılabilen restoran lokasyonu
tercih edildi. • Restoran bünyesindeki dış mekanlarda sigara
içilebilecek bölümler, restoranın iç hava kalitesini etkilemeyecek özel
konumlara taşındı. • Restorana kağıt, metal ve cam geri dönüşüm kutuları
yerleştirildi. • Tüm yapıda doğa dostu inşaat malzemeleri
kullanıldı. • Tüm iç mekanlarda su bazlı boya
kullanıldı. • Restoranda çevre dostu temizlik malzemeleri kullanılacak
şekilde düzenleme yapıldı ve ‘maksimum hijyen’ anlayışıyla hareket
edildi. • Personel için özel duş alanları oluşturuldu.
Enerji tasarrufu için:
• Restoranda yenilenebilir rüzgar enerjisiyle üretilen elektrik
kullanılmaya başlandı. • Güneş enerjisinden maksimumum yararlanılması
için solar paneller ve geniş pencereler kuruldu. • Çatı, teras ve
duvarlarda ısınmayı engelleyen açık renk kaplamalar kullanıldı. • LED ve
sensörlü aydınlatmalar kullanılarak enerji tasarrufu en üst seviyeye
yükseltildi. • Mutfakta enerjinin daha verimli kullanılması için A plus
enerji tasarrufu sağlayan elektronik cihazlardan yararlanıldı.
Su tasarrufu için:
• Restoranda sensörlü armatür ve susuz pisuar kullanımına
geçildi. • Mutfakta enerji tasarrufu sağlayan bulaşık ve buz makineleri
kullanılmaya başlandı. • Restorandaki peyzaj doğal bitki örtüsü
kullanılarak oluşturuldu.
|