Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye’nin En Modern Atık Su Arıtma Tesisi İnegöl’de İnşa Ediliyor

Siemens ve Alke konsorsiyumu, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ortak atık su arıtma tesisinin kapasite artışı ve modernizasyon projesini hayata geçiriyor.

yapi.com.tr
3


Siemens ve Alke konsorsiyumu, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ortak atık su arıtma tesisinin kapasite artışı ve modernizasyon projesini hayata geçiriyor. İnegöl’de evsel ve endüstriyel atıkların toplandığı mevcut tesiste arıtılan su, Kalburt çayına yönlendirilerek DSİ’nin barajında toplanıyor. Kapasite artışı ve modernizasyon çalışmaları tamamlandığında barajda toplanan su, tarım sulamasında kullanılabilecek.

Siemens’in Türkiye’de ilk kez uygulanan teknolojileriyle modernize edilen İnegöl OSB ortak arıtma tesisinden kaynaklanacak, fazla çamur miktarı yüzde 60, arıtma işlemi sırasında kullanılan enerji miktarı ise yüzde 30 oranında azalacak.

Tesisin mevcut hali



























Siemens’in yüzde 55 payla konsorsiyum lideri olduğu projede, Siemens atıksu arıtma tesisinin proses tasarımı, gerekli mekanik ekipman temini, elektrik ve otomasyon tesisisinin kurulmasından, Alke ise tüm inşaat işlerinden ve mekanik montajdan sorumlu bulunuyor. 2007’nin Eylül ayında sözleşmesi imzalanan projenin 600 günde bitirilmesi taahhüt ediliyor.

Siemens Endüstriyel Çözümler ve Hizmetler Direktörü Mehmet Acarla, “Çöktürme havuzunda TowBro dediğimiz bir sistemi kullanarak konvansiyonel yöntemlerle inşa edilmiş mevcut çöktürme tanklarıyla çok daha fazla miktarda suyun arıtılabilmesi sağlanmaktadır. Cannibal adı verilen diğer bir teknoloji ile biyolojik arıtmadan kaynaklanacak fazla çamur miktarı yüzde 60 azaltılıyor. Böylece çamuru kurutmak için gerekli olan yakıt miktarının azalması ve enerji tasarrufu yapılması sağlanıyor” dedi.

Siemens projesi sonrası böyle olacak


























İnegöl OSB ortak arıtma tesisinde biyolojik arıtma sürecinde ise VertiCell olarak adlandırılan bir teknoloji kullanılarak havalandırmalı anoksik işletme sayesinde yüksek oksijen transferi sağlanarak biyolojik arıtma sürecinde verimlilik sağlanıyor.

Üç yıl önce US Filter’ı satın alarak su arıtma sektörüne giren Siemens, Türkiye’de iki yıldır bu alanda çalışmalar yürütüyor. Siemens Endüstriyel Çözümler ve Hizmetler Direktörü Mehmet Acarla, Siemens’in Türkiye’de bu alanda yatırım yapmasının Türkiye’yi odak ülke olarak görmesinden kaynaklandığını, AB uyum süreciyle beraber su teknolojilerine çok ciddi yatırımlar yapılmasının beklendiğini kaydetti.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-en-modern-atik-su-aritma-tesisi-inegolde-insa-ediliyor_60340.html

Read Comment Section
3 Yorum Yorum Yaz
  • bence bu gerçekten güzel bir proje, hiç değilse yediğimiz gıdalar daha sağlıklı olabilir en azından. içtiğimiz su ilk önce temizlensin, sonra baska yerlerde kullanıma geçsin YANITLA
  • Sistemdeki çalışma sonunda elde edilen çamur/çökelti, araziden toplanacak bilumum kuru ağaç yaprakları ile karıştırılarak (çok az oranda tutkal benzeri yapışkan ile) kerpiç şeklinde yakıt elde edilemez mi? YANITLA
  • atık suyun ne önemi var ki anlamıyorum. evlerde çamur akarken atık su daha önemli galiba. bence içme suyunu arıtsanız daha mükemmel olmaz mı? YANITLA
3 yorumdan 3 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!