Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türk Mühendisler, Fındık Fıstık Kabuğundan Ahşap Profil Üretti

Yedi yıl Pimaş'ta işçilik yaptıktan sonra 'Neden ben de üretmeyeyim' diyerek Mikrosan'ı kuran Naci Sönmez ve ekibi Türkiye'nin ilk ahşap katkılı plastik profilini üretti. Mikrosan, ilk prototip Almanya'ya gönderecek, seri üretim ise altı ay sonra başlayacak

Radikal Gazetesi
Türk Mühendisler, Fındık Fıstık Kabuğundan Ahşap Profil Üretti

Yedi yıl Pimaş'ta işçilik yaptıktan sonra 'Neden ben de üretmeyeyim' diyerek Mikrosan'ı kuran Naci Sönmez ve ekibi Türkiye'nin ilk ahşap katkılı plastik profilini üretti. Mikrosan, ilk prototip Almanya'ya gönderecek, seri üretim ise altı ay sonra başlayacak

Türk mühendisler 12 yıl üzerinde çalıştıktan sonra dünyada da parmakla gösterilen bir makine icat etti. Mikrosan tarafından yapılan makine, ahşap tozlarını, yağı sıkılmış zeytin çekirdeklerini, fındık-fıstık ve çekirdek kabuklarını işlemden geçirerek ahşap katkılı plastik profil haline getiriyor. Bu ahşap profiller havuz, sauna gibi alanlarda ahşap görünümlü plastik profil olarak kullanılıyor.

İşçi olarak çalıştığı fabrikada Almanya’dan ithal edilen makineleri görüp, ‘Neden biz de yapamayalım’ diye yola çıkan Naci Sönmez, kurduğu Mikrosan Makine Fabrikası’yla Almanya’nın da aralarında olduğu 50 ülkeye kendi üretimi makineleri gönderiyor. 33 yıldır faaliyet gösteren Mikrosan, dünyanın en büyük beş makine üreticisi arasında yer alıyor. Mikrosan, Türk mühendislerinin 12 yıldır üzerinde çalıştığı son icadıyla da sektörde parmakla gösteriliyor.

‘600 bin avroya satacağız’

Şimdiye kadar kullanılamadığı için yakılan ahşap tozlarını, yağı sıkılmış zeytin çekirdeklerini, fındık-fıstık ve çekirdek kabuklarını hammadde olarak kullanan Mikrosan Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez, yeni ürettiği makineyle bu atıkları ahşap katkılı plastik profile çeviriyor.

İlk prototipi üretilen makinenin Almanya’ya gönderileceğini söyleyen Sönmez, seri üretime ise altı ay sonra geçeceklerini belirtti. Aynı makineyi Avrupa’da üreten dört firma daha olduğunu kaydeden Sönmez, “Ancak biz kalitemiz ve fiyat farkımızla onların bir adım önündeyiz. Bu makineyi Avrupalılar en ucuz 2.7 milyon avroya yaparken, biz 600 bin avroya satacağız” diye konuştu.

‘Bu yıl yüzde 10 büyüyecek’

Firmanın başarı öyküsünden de bahseden Sönmez, 1978 yılında, ‘merdiven altı bir atölye’de faaliyete geçtiklerini, bugün ise Asya, Afrika ve Avrupa’da 50 ülkeye makinelerini ihraç ettiklerini anlattı. 1970’lerin efsane kuruluşu Pimaş’ta yedi yıl işçilik yapan Naci Sönmez, bu fabrikada işçiyken, ithal edilen boru ve plastik çekme makinelerini hayranlıkla incelediğini ve hep “Bir gün bu makinelerin en iyisini yapacağım ve Almanlar’a da satacağım” diyen Sönmez, bugün yılda 250 adet makine kompleksi üreten, üç fabrikalı bir sanayici olmayı başardı.

Sönmez, yolculuklarının üç kişiyle başladığını, şu an ise 160 kişiye istihdam sağladıklarını ifade ederek, üretimlerinin yüzde 70’ini ihraç ettiklerini kaydetti. İkisi Gebze ve biri İzmit’te olmak üzere üç fabrikalarının bulunduğunu söyleyen Sönmez, 2009’u 30 milyon lira ciroyla kapattıklarını, 2010 hedeflerinin ise yüzde 10 büyümek olduğunu ifade etti. 30 yılı aşkın süredir makine sektöründe faaliyetlerini sürdüren Mikrosan, 1978’de plastik hammaddelerle üretim yapan makineler imal etmeye başladı ve kısa zamanda ürünlerini çeşitlendirdi. Plastik boru ve profil hattı üretiminde kalite ve kapasite artırımı sağlayan firma daha sonra ‘Paralel Çift Vidalı Ekstruder’ üretimine de başladı.

Öte yandan bir Türk firması olan Eryap A.Ş de yeni bir kapı-pencere profili tesisi projesini, Mikrosan işbirliğiyle hayata geçirdi. Birçok dünya markasının da yer aldığı projede en fazla Türk sermayesi de kazandı. Mikrosan, Eryap’la yaptığı bu anlaşmayla Türkiye’de profil tesis üretiminde bir Türk firmasının ne kadar başarılı olduğunu, hem kalitesiyle, hem üretimiyle hem de Türk Mühendisleriyle bu ülkeye faydalı işler yapabileceğini göstermeyi hedefledi.

Profesörler teknoloji danışmanlığı yapıyor

Bilimsel çalışmalarla verimliliğe ve kaliteye yatırım yapan Mikrosan’ın satışlarının yüzde 70’ini ihracat, yüzde 30’unu ise iç piyasa oluşturuyor. İhracat yapılan ülkeler arasında; İsveç, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, ABD, İtalya, Hindistan, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan, Senegal, Tunus, Fas, Moritanya gibi 50 ülke yer alıyor. Mikrosan’ı bulunduğu yere taşıyan teknolojinin arkasındaki güçlü Ar-Ge departmanı ve üniversitelerden profesörlerin danışmanlık yaptığı bir teknik kadrosu, her gün yeni fikirler ve teknolojiler geliştiriyor. İnşaat, otomotiv, mobilya, sıhhi tesisat, savunma, elektronik, tekstil ve ambalaj başta olmak üzere pek çok sektöre hizmet veren firma bu alanda dünyanın en iyileriyle rekabet ediyor.

 

ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/turk-muhendisler-findik-fistik-kabugundan-ahsap-profil-uretti_80322.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!