Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Duayen Sanayici Halil Kaya...

Türk Kaynağı; Fransız Modası İsveç Çeliği gibi Marka Olsun

Sağlam Metal ve Dünya Gazetesi'nin işbirliğinde düzenlenen 'Sağlam Masa Toplantıları'nın ikincisinde Türkiye'nin kaynak sektörü temsilcileri bir araya geldi. İthalatın çok üstünde ihracat gerçekleştiren sektörün, 2000'li yıllarda hızla gelişen otomotiv ve gemi inşa sanayiyle birlikte büyük atılımlar yaptığı belirtildi. Kalifiye iş gücü sıkıntısı

Dünya Gazetesi
Türk Kaynağı; Fransız Modası İsveç Çeliği gibi Marka Olsun

BR>
Türk kaynağı dünyada marka olmalı, tanınmalı

Gedik Özel Ürünler Satış Sorumlusu Ersin Duman: Üreticiler çok iyi bir yerde. Türkiye'de kaynakçılar ithal ettiğinden çok daha fazla üreterek dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediyor. Biz de 82 ülkeye ihracat yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 40'nı ihracat. Sektördeki üretici bakımından bir yetersizlik yok. Sarf malzemesi olarak hemen hemen hiçbir ürünün Çin'den girişi yok. AB ve ABD markalarının Çin'de ürettirdiği ürünler giriyor. Sektörün hacmi ve kalitesi oldukça iyi. İsveç'in çeliği, Fransa'nın modası gibi Türkiye de kaynak ürünleriyle tanınsın istiyoruz. En büyük sıkıntı mesleki eğitim.

Sektörde çalışanların çoğu eğitim almamıştır. Sadece geçen yıl 4 bin kaynakçı eğitimi verdik. Mevcut üniversitelerde kaynak mühendisliği bölümü yok. Türkiye'nin dünya kaynak sektöründe temsiliyeti de yoktur 1980'lerden beri. Bunun önünü amaya çalıştık. Küresel bir oyuncu olma yolunda ilerliyor Türkiye. Otomotiv sanayinde otomasyon sistemleri kurmaya başladık. Kaynak ihtiyacına cevap verebilir noktaya gelmiştir. Özellikle oksijen kaynaklı kesme işlerinde çoğu eğitimsiz. İlkokul mezunu bir kişiyi getirip kaynakçı yapıyorlar. Mesela yağlı ellerle oksijen tüpü açılmamalı. Ondan sonra yangın çıkıyor. Bu da iş kazası oluyor. Endüstri meslek liseleri de azalıyor giderek. Türkiye 1980'lerden sonra

 Dünya Kaynak Federasyonu'na üye değildi. 2007'den sonra ancak üye oldu. Bundan sonra da bu akademiyi kurmaya karar verdik ve buna herkes katıldı. Birçok eğitim faaliyetinde bulunuyoruz. Kaynakla eğitimin kesiştiği her alanda varız. 1 yıl içinde İSO 38-34'le ile de belgelendirme yapacağız. Sektördeki tüm oyuncuları bu akademide toplamak istiyoruz.

Otomasyon yükselen değer itici gücü de otomotiv

E Infrastructure mühendisi Kubilay Yıldırım: Almanya, kaynakçılıkta kişi başı 58 bin Euro katma değer kazanımı sağlamış. Türkiye'de tüm kaynakçıların eline birer makine versek devamlı çalışsalar da bu rakamı yakalayamayız. İlerisi için açılmak ve AB üzerinde hakimiyet kurmak otomatize olmaktan, hızlanmaktan ve verimlilikten geçiyor. Yenilikçi teknolojilerle ilgili, dünyada bir dolu teknik var. Bomba gibi patlayan teknolojiler var. Sanırım Türkiye'de biz en çok bunlara kapalıyız.

Otomasyon yükselen değerlerden birisi. Bunun da itici gücü otomotiv. Otomotiv, sürekli aynı şeyin tekrarlandığı adeta robotik işler için geliştirilmiş bir sektör. Bir imalat atölyesinde yeni bir sistemi kabul ettirmek, yıllardır elle imalat yapan bir yere yeni bir makineyi kabul ettirmek çok zor. Yurtdışında hiçbir şirket bizdekiler gibi eğitim faaliyetleri vermiyor. Çin, sadece ucuz işgücü olan bir yer değil. 1 milyar nüfusu da önemli değil. Çin, yılda 180 bin mühendislik doktorası veren bir ülke. Her ürüne bir doktora mezunu atayabilirsiniz.

Tersanelerde, tuhaf bir biçimde 'biz sokaktan döve döve adam getiriyoruz' diye övünüyorlar. Söyleyebileceğim son şey; Türkiye'de basınçlı kap imalatçıları var büyük miktarlarda malzeme yapıyorlar. Bunları ihraç ediyorlar yaklaşık yüzde 10-15 parçaları reddedilip geri gönderiliyor. Buna rağmen hala kar edebiliyorlar. Bu çok enteresan bir süreç. Bu kaynakların birçoğu kontrol bile edilmiyor. Hata kontrolü yapılmıyor. Yapılamıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: ekonomi firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/turk-kaynagi-fransiz-modasi-isvec-celigi-gibi-marka-olsun_80250.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!