şırı sıcaklar ve insan eliyle artan orman yangınları alınması gereken önlemleri gündeme getirirken, orman alanlarını golf sahalarına dönüştürmek isteyen yatırımcılardan dehşet verici bir öneri geldi. Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Oktay Varher, "Golf sahaları sanıldığının aksine ormanların koruyucusudur. Golf yatırımları, yangın çıkma olasılığını azaltıyor. Tarih boyunca hiçbir golf sahasının çevresinde yangın yaşanmadı" dedi.
Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) Türkiye Başkanı Filiz Demirayak ise bu öneriye karşı çıkarak, "Türkiye gibi suyu kısıtlı bir ülkede golf sahalarının yangınlara çözüm olarak düşünülemez. Suyunuz yoksa Akdeniz'de golf alanı yapmakta ısrar edemezsiniz" diyerek cevapladı.
Yangınlar arttıkça, golf sahalarının "ideal koruma yöntemi" olduğunun iyice anlaşıldığını söyleyen TYD Başkanı Oktay Varher, yasaklamanın çözüm olmadığını söyledi ve devam etti; "Kullanarak koruma diye bir yöntem var. Belli koşulları sağlamak suretiyle, sahip olduğumuz değerleri sonraki nesillere bırakabiliriz. Golf alanlarını da böyle düşünmek lazım."
Golfçüler gönüllü gözcülermiş!
Varher, golf sahalarının ormanları talan ettiği görüşüne katılmadığını belirterek; "Turizmi çeşitlendirmek ve doğayı korumak istiyorsak, en güzel yol golf turizmini desteklemektir. Orman yangınları bu tesislerin ne kadar önemli olduğunu gösterdi" dedi.
Golf sahalarının yangın çıkma olasılığını azalttığını ve yapılan sulamanın etkin bir önlem olduğunu vurgulayan Varher, Belek'teki tesislerin "tertemiz'Tiğini de örnek vererek, "yatırımcı bir kesiyorsa, iki tane dikiyor" diyerek ormanlara katkı yapacaklarını savundu.
Golf Federasyonu da, TYD'nin "golfun ormanların koruyucusu olduğu" görüşünü paylaşıyor. Federasyonun konuyla ilgili görüşleri şöyle:
"Golf sahaları, çevrelerindeki orman yangınlarına karşı bir sigortadır. Çünkü Orman Genel Müdürlüğü'nün orman yangınlarıyla mücadele politikasının temel unsurlarından olan, yangın riski yüksek ormanlık bölgelerde emniyet alanları açmak, yangınların çıkış ve yayılışını önlemek içiçn kısa boylu ağaççıklar ve çalılıklarla perdeleme bölgeleri oluşturmak, golf sahaları düzenlerken de geçerlidir. Ayrıca çevre bilinci yüksek golfçü-ler de gönüllü yangın gözcüleridir."
Su bitince ne olacak?
WWF Türkiye Başkanı Filiz Demirayak, Türkiye gibi suyu kısıtlı bir ülkede golf sahalarının yangınlara çözüm olarak düşünülemeyeceğini belirterek, "Suyunuz yoksa Akdeniz'de golf alanı yapmakta ısrar edemezsiniz. Bakın Belek; bugün kendi yeraltı suyunu bitirdi. Yerüstü suyu zaten sınırlı ve Köprülü Kanyon'dan su alma çabasına girdi bir dönem. Gene aynı noktaya vardık; ne yaptınız bitirdiniz de başka bir yerin suyunu almak istiyorsunuz? O bitince ne olacak? 'Nereye kadar'ı sormak lazım" dedi.
|