b>Kordon, Atakent, İzmir Hilton Oteli, İstanbul Ataköy 5. ve 6. kısımlar, Ege Üniversitesi Olimpik Yüzme Havuzu gibi çok sayıda mimari projeye imza atan, ABD'nin Dallas kentinin merkezi planlamasını yapan mimar Orhan Erdil, meslekte 50. yılını doldurarak emekliye ayrıldı. Erdil, emekli olurken de ustalık eseri Aksoy Rezidans'ı İzmir'e kazandırdı.
İzmir Limanı'nın hemen yakınında Aksoy Rezidans Projesi'nin 2 yıldır sürdüğünü belirten Erdil, "Bu proje ile çığır açıyorum. Bugün Türkiye'nin her yerindeki binalar neredeyse aynı. Oysa üzerinde oturduğumuz topraklar Helenistik ve Roma çağına ait eserleri barındırıyor. Selçuklu mimarisine ait eserlerin içinde yaşıyoruz. New York, Ege'de bulunan Milet antik kenti örnek alınarak kuruldu. Kimse bunu dikkate almıyor. Bu projede tarihi mimariyi modernleştirerek bugüne taşıyacağım. Bu konuda da şimdiden başarılı oldum. İzmir'e gelen turistler tamamlanmamış binayı görüp tarihi eser sanıyorlar ve fotoğrafını çekiyorlar" dedi.
Türkiye'de zorluklarla karşılaştım
Erdil, 19 katlı olan Aksoy Rezidans'ın rezidans ve çarşıyı içeren postmodern bir yapıt olduğunu belirtti. Sahibi olduğu Erdil İnşaat'ın yürüttüğü projenin 2 ay içinde tamamlanacağını ifade eden Erdil, yatırım tutarının ise 25 milyon dolar olduğunu söyledi.
Yaşamının 15 yılını ABD'de öğrenci ve mimar olarak geçiren Erdil, Türkiye'ye küstüğü, emekliliğini ABD'de geçireceği yönündeki söylentilerin ise doğru olmadığını belirterek, "Türkiye'de çok şey yapmak istedim. Zorluklarla karşılaştım. Büyük devlet projelerinden hiç para almadım. Türkiye'nin ilk 45 katlı binasını İzmir'de Erol Simavi ile yapmak istedik, politik nedenlerle karşı çıkıldı. 30 yıl önce alışveriş merkezleri kurmak istedim. Engelleri aşamadık. Yeterince şey yapamadığım için üzgünüm. Fakat ülkemden ayrılmayı düşünmüyorum. Emekliliğimde de proje üretip ücretsiz danışmanlık yapmaya devam edeceğim. Sadece bürokrasiyle iş yapmaktan emekli oldum" dedi.
Boğaza çift katlı köprü önerdi
Türkiye için önem taşıyan bir çok proje için getirdiği görüş ve önerilerin dikkate alınmadığını vurgulayan Erdil, "Boğaz Köprüsü'nün yapımında yanlışlar olduğunu söyledim. Bu köprünün Japonya'daki Kobe Köprüsü gibi iki katlı olmasını önerdim. Ama şimdi ikinci köprü yapıldı, üçüncü köprü konuşuluyor. İstanbul'da yeraltı kullanılmıyor. Metro yapılırken altından transit yollar geçmeliydi. İzmir Kordon projesi doğruyda ama yanlış uygulandı. Kentlerimizin o kadar çok problemi var ki saymakla bitmez" diye konuştu.
Türkiye'de şehir plancılığı yok
Şehircilik planlamasının peyzajdan jeolojiye, güneş açısından rüzgârına kadar çok farklı disiplinleri içinde taşıdığını belirten Orhan Erdil, "Ama ülkemizde her belediye başkanı şehir planlamacısı gibi davranıyor. Okuldan yeni mezun olan deneyimsiz isimler şehirlerin planlanmasına soyunuyor. Bu açıdan bizde şehir planlaması olmadığını söyleyebilirim" dedi.
|