aranti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Fuat Erbil, Mortgage Yasası ile eski konut kredileri açısından kazanılmış hakların devam edeceğini belirterek, “Bunlar, sisteme girse de girmese de erken ödeme komisyonu yok. Ayrıca taksitler bir ay gecikince takibe alınma, ipoteğin nakte çevrilmesi gibi uygulamalar mevzu bahis değil. O anlamda bir korku ve beklenti oluşturmamak, tüketicileri yanlış yönlendirmemek gerekli” diye konuştu.
Erbil, 6 Mart’tan önce konut kredisi kullananların konut finansman sistemine (mortgage) geçmelerinin, hem bugün hem de gelecekte yapılacak düzenlemeler açısından yararlı göründüğünü vurguladı. Erbil, “Tüketicilerin sisteme geçmeleri halinde kaybedecekleri bir şey yok, ama 3-5 kuruş taksitleri düşecek” dedi. Konut finansmanı yasası konusunda medyada yer alan bazı haberlerin tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğuna işaret eden Erbil, “Eski konut kredileri açısından kazanılmış hakların devamı söz konusu” dedi. Değişken faizli konut finansmanı sözleşmelerinde, referans endeks olarak sadece TÜFE’nin kullanılabilmesi yönünde bir düzenleme yayımlandığını hatırlatan Erbil, banka olarak bunun sadece TÜFE ile sınırlandırılmasını yetersiz bulduklarını söyledi. Erbil, “Başlangıç için sakıncalı değil ama yeterli de değil. Yabancı paralara ya da diğer bazı değişkenlere de endekslenmesi uygun olurdu’’ dedi.
Tahviller için erken
Erbil, Mortgage Yasası ile ilgili ikincil mevzuatın gecikmesi konusunda ise şunları söyledi: “İkinci mevzuatta beklediğimiz ilk şey, değişken faizdi. Bu açıklandı. Ama birçok düzenleme daha gerekli. İkincil piyasada şu anda bir şey yapamıyoruz. Ama bu düzenlemeler çıksaydı da ikincil piyasada bir şeyler
yapmaya hemen başlamazdık. Çünkü mevcut şartlarda fizibilite sorunu var. Mevzuata göre çıkarılacak tahvillerin faizi, konut kredilerinden
daha düşük olmalı. Ama konut kredilerinin faizi yüksek, tahvil çıkarılacak seviyede değil. Bu eksikliklerin bir yıldan önce tamamlanacağını düşünmüyorum.”
|