p>“Trans_City Architecture and Urbanism” Jacmel’de depremin tahrip ettiği kent merkezinin yeniden inşası için 18 ayı aşkın bir süre çalışarak geniş kapsamlı bir plan (varoluşun kıyısındaki uydu kent konseptine dayanan) geliştirdi. Konsept, Haiti Hükümeti Konut İmar Çerçevesi’nin evrensel tasarım ilkelerine uygun olarak geliştirildi.
Söz konusu konsept, kentsel master plan’ı kapsıyor ve prefabrik evler için bir öneri sunuyor. Prefabrik evler için tasarlanan bina kabuğunun ise endüstriyel anlamda Avusturya’da üretilmesi ve yerel işçiler tarafından tamamlanması düşünülüyor. Proje kapsamında geliştirilen mimari ise şaşırtıcı ve gösterişli olmaya çabalamıyor. Bununla birlikte kentsel sistemin pek çok katmanıyla entegre edilmesi, projeyi yine de enteresan kılıyor.
Firma, topografya anlamında zorlu bir tropikal bölgeye sahip alan için ekolojik olarak sürdürülebilir bir planlama öneriyor. Bölgeyi, topografik özelliklerine bağlı olarak 3 temel zona ayırıyor.
1) Dik yamaçlar, yapılaşma için uygun olmayan bu alanların ağaçlandırılması öneriliyor. 2) Vadi Tabanı, sel ve taşkın riskiyle ilintili olarak yapılaşma için uygun olmayan söz konusu alanın teraslandırılması ve yerel tüketim için orta yoğunluklu tarım alanına dönüştürülmesi öneriliyor. 3) Sırtlar ve yaylalar, bu alanların da yapılaşmış çevre için uygun olduğu düşünülüyor.
Planlamanın hayati hedefi finanse edilebilir, bütün yapılaşmış bölgeleri birbirine ve aynı zamanda ana karayolu hattı olarak “Route 204”e (204 Nolu otoban) bağlayan bir kara yolu ağı oluşturmak. Tüm bu yol boyunca bir dizi komşuluk birimlerinin geliştirileceği belirtiliyor. Söz konusu komşuluk birimlerinin her biri kendi okuluna ve ticaret merkezine sahip olacak. Tüm bu yapı, tekstil dükkanları ve öngörülen beysbol üreticilerine (Haiti’nin geleneksel zanaatkarlık alanlarından biri) mekanlık eden hafif endüstriyi merkezi ticari ve yönetimsel merkeze bağlayacaklar.
Firma, sosyal sorumluluğa sahip bir kentsel yapı geliştirebilme konusuna ayrıca önem veriyor bu bağlamda çocuk bakımı, sosyal merkezler ve eğitim donatıları planlama konseptinin temel yönünü oluşturuyor.
Komşuluk biriminin mekansal yapısı ise, topografik koşullar tarafından belirleniyor. Düzlük alanlarda (I. ve II. zonlara eğilim gösteren alanlar); sokakların ana caddeye dik bir şekilde konumlanması ve yeşil parkların aralara serpiştirileceği klasik grid sisteme sahip olması tasarlanıyor. Bununla birlikte söz konusu alanlardaki konutların tek katlı olması düşünülüyor. Daha dik yapıya sahip alanlarda (III. ve IV. zonlara eğilim gösteren alanlar); sokakların alanın konturlarını takip edecek şekilde yapılanması ve birbirine eklemlenen bir dizi merdiven ile birbirine bağlanması tasarlanıyor. Bununla birlikte birbirlerine paralel konumlanan iki katlı konut yapıları teraslanmış topografyanın tanımladığı yollara referans verecek şekilde düşünülüyor.
Proje kapsamında geliştirilen bireysel evlerin mimarilerinin basit, bölgenin tropik iklimiyle, ihtiyaçlarla ve sosyal pratiklerle direk ilintili olmasına özen gösteriliyor. Binaların inşasında yerel malzeme kullanılması ve yerel teknikerlerin çalışması öneriliyor. Bununla birlikte firma, giriş cümlesinde de belirtildiği üzere Avusturya’da üretilen prefabrik masif ahşap elemanların kullanılmasını tavsiye ediyor.
Bu bağlamda firmanın temel isteği; söz konusu büyük konut krizini hafifletmek için Avusturya’nın teknik bilgilerini kullanabilmek. Avusturya’nın ahşap endüstrisi, gelişmiş masif ahşap konstrüksiyon üretimi alanında dünya liderlerinden biri. Masif ahşap paneller son derece kararlı bu nedenle de deprem ve fırtına gibi doğal afetlere karşı dayanıklı.
Proje kapsamındaki binalar New Orleans ve Amerika’nın güneyinde bulunan “Creole Cottage” Kreol Kulübe Evleri temel alınarak geliştirilecek. Firma, yıllar süren kentsel ve tipolojik araştırmaları esnasında New Orleans’ın Katrina öncesi geleneğine uzanmış. Sonuçta New Orleans tipolojisinin Karayip, özellikle de Haiti kökenli olduğunu keşfetmiş. Bu nedenle de Jacmel Projesinde bu tipolojinin uygun olduğunu karar vermişler.
Bu haber, archdaily.com'dan derlenmiştir.
Haberin diğer görselleri için ilerleyiniz...
|