2 Şubat 2012’de Tosyalı Holding ve Toyo Kohan arasında imzalanan işbirliği kapsamında çalışmaları başlayan yatırımın 20 ayda tamamlanması hedefleniyor. Yaklaşık 500 milyon dolara ulaşacak yatırımın yüzde 51’i Tosyalı Holding ve yüzde 49’u Toya Kohan’a ait olacak. Türkiye’nin ilk ileri teknolojiye sahip ve yüksek katma değerli yassı çeliğinin üretileceği tesislerin ürünleri, otomotivden elektrikli ev aletlerine, bilişim ürünlerinden meşrubat kutularına kadar geniş bir yelpazede kullanılacak.
"Dakikada 5 bin metre boru üreten sessiz bir deviz"
“3 kıtadaki üretimlerimizle ve temelini atacağımız 17. fabrikamızla, ülkemizin global çelikçisiyiz” diyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı; şu an yıllık 3,5 milyon ton olan üretim kapasitelerini 2017 itibariyle 6 milyon tona, 2020 yılında ise 10 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Dakikada 5 bin metre boru üreten sessiz bir dev olduklarını ve TANAP projesinde de ana boru tedarikçisi olarak yer almaktan gurur duyduklarını kaydeden Tosyalı, “Tek başımıza, Türkiye'deki diğer tüm boru üreticileri kadar üretim yapıyoruz. Hammaddeden nihai boru üretimine kadar tek çatı altında yapılanmış tek şirketiz. Bu bize büyük bir rekabet avantajı sağlıyor” şeklinde konuştu.
”2023'te 1,5 milyar doların üzerinde ihracat hacmine ulaşmayı hedefliyoruz”
Tosyalı Holding’in 2014 yılı ihracatının 550 milyon doları aştığına işaret eden Fuat Tosyalı, iharacat hedeflerini ise "2015 yılı için 805 milyon dolar, 2016’da ise 850 milyon dolar ihracat hedefimiz bulunuyor. İhracatta gelen rekor rakam ve katkımız olan 600 Milyon dolar bizleri de mutlu etti. Hükümetimizin 2023 yılı ihracat hedeflerine uygun bir şekilde, biz de Tosyalı Grubu olarak en az 1,5 milyar doların üzerinde ihracat hacmine ulaşmayı hedefliyoruz" diye özetledi.
Toyo Kohan’ın Kudamastu’daki tesisinden sonra ikinci önemli tesisi olacak
Temel atma töreninde konuşan Toyo Kohan Yönetim Kurulu Başkanı Sumida Hirohiko ise, Osmaniye’deki fabrikanın yıllık üretim miktarının Japonya’daki tesisin üretim miktarı ile aynı olacağını duyurdu. Hirohiko, “Bu tesis, Toyo Kohan’ın Kudamastu’daki tesisinden sonra ikinci önemli tesisi olacaktır. Toyo Kohan olarak Kudamatsu'daki fabrikamızda 80 yıldır teneke üretmeye devam ediyoruz. Yeni fabrikamızda da teneke ağırlıklı üretim yapacağız. Tenekenin yanında yüzeyi kaplanmış çelik üretimi için gerekli teknoloji ve bilgiyi kullanıp üretim yapmayı amaçlıyoruz. Bu tesis tamamlandıktan sonra, Türkiye pazarına yüksek kaliteli çelik sunacağız ve müşterilerimize en iyi şekilde servis yapacağız” dedi.
“Türkiye üzerinden yeni pazarlara açılmayı hedefliyoruz”
Hirohiko, bu yatırım aracılığıyla Türkiye üzerinden yeni pazarlara açılmayı hedeflediklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
“1934 yılında Japonya'nın ilk kalaylı teneke üreticisi olarak kurulan Toyo Kohan, bugün dünyanın bu konuda en yüksek üretim teknolojisine sahip şirketleri arasında yer alıyor. Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarına ihracat hedefimizde Türkiye’yi önemli bir üs olarak konumluyoruz. Türkiye, hızla gelişen ekonomisi ve bölgedeki güçlü konumuyla bizim için stratejik bir öneme sahip. Tosyalı Holding’in hızlı ve güçlü büyüme ivmesi de bu yatırım kararımızda önemli rol oynadı. Buna ek olarak iki şirketin önümüzdeki döneme ilişkin hedef ve vizyonunun da önemli ölçüde örtüştüğünü eklemem gerekiyor. Toyo Kohan’ın global bilgi birikimi ve deneyimi ile Tosyalı Holding’in bölgedeki lider konumu ve geniş üretim kapasitesinin bir araya gelmesi, aynı zamanda dev bir işbirliği anlamına gelmektedir”.
|