Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Torba Yasada Neler Var?

Cumhurbaşkanın dün onayladığı torba yasa internetten işçi haklarına, sağlıktan eğitime ve meralara uzanan geniş bir alanda değişiklikler içeriyor.

yapi.com.tr
Torba Yasada Neler Var?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam "torba yasa" olarak bilinen, "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"u onaylayarak yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Bianet'in haberine göre, bu değişikliklerden öne çıkanları şöyle:

İşçi hakları

Ev işçileri

Madde 58: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ndaki değişiklikle aynı kişi yanında on günden az çalışan ev işçilerinin günlük kazanç alt sınırını yüzde ikisi oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primini çalıştıranlar ödeyecek.

Haklarında hastalık sigortası hükümleri uygulanmayacak olan ev işçileri istemeleri takdirde emeklilik ve genel sağlık sigortası primlerini kendileri yatıracak.

Yer altı işçileri

Torba yasanın ilk maddelerinde 4857 sayılı İş Kanunu’nda yer altı işlerinde çalışan işçilere yönelik değişiklikler yer aldı.

* Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Yer altı işlerinde bir gün çalışanlar da kıdem tazminatından yararlanabilecek.

* İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü.

Maden işçileri

* Zorunlu ve olağanüstü çalışılması gereken durumlar dışında yer altı maden işçilerinin yer altında çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi altı saati geçmeyecek.

* Yer altı maden işçileri için emeklilik yaşı 55’ten 50’ye düşürülecek.

* Soma'daki madende yaşanan iş cinayetinde hayatını kaybedenlerin SGK’ya olan borçları silinecek, ailesinden bir kişiye istihdam sağlanacak.

* Linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı maden iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak.

Sendika

Madde 21: 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda değişiklik yapıldı.

* Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde bir üye şartı, Ekonomik ve Sosyal Konseye üye konfederasyonlara üye olmayan işçi sendikaları için yüzde üç olarak uygulanacak. İşkolu barajı yüzde bire sabitlenecek.

Memurlar

Madde 100: 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanun’da değişiklik yapıldı.

* Mahkemelerin daire başkanı ve üstü görevlere, sivil memurlar hariç kolluk teşkilatları hakkında verdiği atama, görevden alma, göreve son verme yer değiştirme, görev ve unvan değişikliğiyle ilgili iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların gereği iki yıl içinde yerine getirilecek; iki yılsonunda da başka bir kadroya atanacak.

Belediyeler

Madde 131:  5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu’ndaki değişiklikle tüm illerde bucaklar kaldırılmıştır. Kaldırılan bucaklara bağlı belde ve köyler, bucağın bağlı olduğu idari birime bağlandı.

Aynı maddede 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’da da değişiklik yapıldı. Bu maddeyle İstanbul’un Ataşehir ve Ümraniye ilçelerinin sınırları belirlenirken O4 ve E-80 karayolunun sınır olarak belirlendi.

Yurtlar

Madde 123: 5393 sayılı Belediye Kanununun 14 üncü maddesinin birinci fıkradaki değişiklikle  belediyelere “orta ve yükseköğrenim öğrenci yurdu yapma yetkisi verildi. Bu yurtlar belediyelerin görev ve sorumlulukları kapsamına girdi.

Meralar

Madde 155: 4342 sayılı Mera Kanunu’nun tahsis amacının değiştirilmesi maddesine yapılan ekle ilgili belediye sınırları içerisinde alternatif alan bulunmaması şartıyla Bakanlar Kurulunca kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edilen yerlerin de ilgili Bakanlığın Bakanlığa talebi, Maliye Bakanlığının ve valiliğin uygun görüşü üzerine Bakanlıkça tahsis amacı değiştirilebilir ve söz konusu yerlerin Hazine adına tescili yapılır.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/torba-yasada-neler-var_124719.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!