TOKİ Konut Politikasına Devam Edecek
TOKİ İhaleyi İptal Etti
TOKİ'den 5 Ayda 21 Bin 413...
TOKİ'den Emekliye Konut Müjdesi
Sosyal Konutlarda Ödüllü Proje Dönemi
TOKİ 100'e Katladı
Türk-Alman Üniversitesi’ni...
184 Konut için 4 Bin 258 Başvuru Yapıldı
TOKİ Yeni 'Şehir'ler Kuracak
TOKİ'den Sektöre 120 Milyar...
Emekliler Bu Kez Konut Kuyruğuna Girdi!
TOKİ, Baruthane Alanını Şantiyeye...
TOKİ 60 Bin Konut İnşa Edecek
TOKİ, Denizli'de 258 Konutu...
TOKİ'nin Düşük Taksitli Konutlarına...
TOKİ, 2016'da 60 Bin Konut Üretecek
TOKİ Başkanından Emeklilere...
Nüfusun %5'i TOKİ Binalarında Yaşıyor
TOKİ'den 'Versiyon 2.0' Açılımı
TESK Başkanı: TOKİ Esnafa...
TOKİ, Bursa'ya Büyük Sanayi...
TOKİ Başkanı Çatı Modelini Önerdi
TOKİ Denizli'de Devir İşlemlerine...
TOKİ'den Kayabaşı'nda 448 Yeni Konut
TOKİ Başkanı Turan: Maliyetine...
TOKİ ‘Denizi’ Gördü
TOKİ yerel mimari uygulamaları’ kapsamında Çeşme’de, yöre mimarisi ve Alaçatı taşlarını kullandığı Çeşme Sosyal Konutları’nı hayata geçirdi. Deniz gören projede 1075 konut yer alıyor.
Başbakanlık Toplu konut İdaresi (TOKİ), piyasa koşullarında ev sahibi olması zor olan dar ve orta gelirliler için ‘yerel mimari uygulamaları’ kapsamında İzmir Çeşme’de 1075 konutluk İzmir Çeşme Sosyal Konutları’nı hayata geçiriyor. İki etaptan oluşan projede yörenin yerel mimarisinden esinlenerek, taş uygulamalara yer verildi.
Projeye başlanırken 4 katlı olarak planlanan ancak gelen eleştiriler üzerine 3 kata indirilen konutların bir kısmı da deniz görüyor. TOKİ, Nevşehir, Mardin, Şanlıurfa gibi Anadolu şehirlerinde de yerel mimari uygulamalarını sürdürecek. Taşlar temelden çıktı Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, 2014 itibariyle üretim disiplinlerini yeniden tanımladıklarını belirterek, bu tarihten sonra az katlı, yatay mimariye ve sosyal konutta kaliteye önem verdiklerini söyledi. Özel sektöre de örnek olan mahalle konseptiyle üretim hedefi koyduklarını anlatan Turan, “TOKİ yerel mimari konseptiyle yeni üretim felsefesinde binlerce konutu uygulama sürecine geçtik, üretime sadece nicelik olarak bakmıyoruz. Sosyal ve kültürel açıdan da değer katmasını önemsiyoruz. Artık şehirlerin yerel mimarileri sosyal konut üretiminde öncü olacak” dedi. Bu kapsamda Çeşme projesinin de bu konseptin ilk örneklerinden biri olduğunu söyleyen Turan, “Bu projede Alaçatı taş işçiliğine yer verdik. Projenin temelinden çıkan taşları kullandık. Ege için model niteliğinde sosyal konutlar oldu. Bizim için gözbebeği bir çalışmadır” diye konuştu. 4 katlıydı 3’e indirildi Projeyi 4 kattan 3 kata indirdiklerini söyleyen Turan, “Bu proje 4 kat olarak ihale edilmişti. Bölgeye gelip gördüğümüzde buraya değer katmayacağı kanaatine vardık. Ne kadar doğru bir karar verdiğimizi görmüş olduk” dedi. Proje hakkında bilgiler veren Turan, “Kaymakamlığa başvuru yöntemiyle talep topladığımız 1075 konutluk proje, 2+1 ve 3+1’lerden oluşuyor. 3+1’lerin yer aldığı ikinci etabın bir kısmı deniz de görüyor. 4 bine yakın talep geldi. İlkbaharda çekilecek kura ile ev sahipleri yerleştirilecek” dedi. Çeşme’de yaşama şartı Çeşme Sosyal Konutları’na başvuru şartlarını da açıklayan Mehmet Ergün Turan, 3 bin 200 liranın altında hane geliri olan ve hiç konut sahibi olmayanların başvuru yapabileceğini kaydetti. Turan, başvuru yapabilmek için 5 yıl Çeşme’de ikamet etme şartı olduğunu belirtti. Konut taksitlerinin 400 ile 650 lira arasında değiştiğini ifade eden Turan, vadenin de 12-20 yıl arasında olduğunu dile getirdi. 8 yılda 500 bin sosyal konut Ergün Turan, TOKİ’nin 2023 hedefini 1 milyondan 1 milyon 200 bine çıkardıklarını belirterek, “Bu 8 yılda 500 bin sosyal konut yapacağımız anlamına geliyor. 2023’te nüfusun 5.5 milyonu TOKİ konutlarında yaşayacak. TOKİ olmasaydı bizden ev alanların yüzde 85’i ev sahibi olamayacak vatandaşlardı” diye konuştu. |