OBB Sanayi Daire Başkanı Mustafa Lale, Türkiye'nin mevcut haliyle Kyoto Protokolü'nü imzalaması durumunda karbondioksit emisyonlarını 1990 seviyesinin altına düşürmek zorunda kalacağını, bu durumun da sanayinin büyümesini durduracağını söyledi.
TBMM Küresel Isınma Komisyonu, dün TOBB ve İstanbul Sanayi Odası yetkililerini dinledi. 'Küresel Isınma ve TOBB' konulu bir sunum yapan Lale, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında hazırlanan Kyoto Protokolü'nün imzalanmaması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
"Protokolde Türkiye'ye OECD ülkeleriyle aynı kategoride yer verilmiş. Türkiye, bu protokolü imzalarsa karbondioksit emisyonu seviyesini 1990 seviyesinin altına düşürmek zorunda kalacak. AB, 2012'de toplam olarak yüzde 5'lik bir indirim taahhüt etmiştir. ABD Kyoto Protokolü'nü imzalarsa Türkiye de imzalamak durumunda kalacak. İmzalanırsa Türk sanayisinin büyümesi duracak."
İSO Çevre İhtisas Kurulu Başkanvekili Caner Zanbak da, Türkiye'deki tüm sanayinin kapatılması durumunda emisyon salınımında yüzde 25'lik azalma sağlanacağını, sanayiden kaynaklanan gazların emisyonunun azaltılması halinde ise önemli bir katkı sağlanmayacağını ifade etti.
AB'nin, Kyoto Protokolü'ne göre sera gazı salınımında yüzde 5'lik indirim yapacağını açıkladığını ancak, bu oranın yüzde 2.9'da kaldığını bildiren Zanbak, "Bu protokol, diplomatik oyundur. 'Rakamları yüzde 5 indirdik' diyorlar ama AB rakam oyunu yapıyor" diye konuştu. Milletvekilleri, TOBB ve İSO'nun yaptığı sunumlara tepki gösterdi.
|