b>Antalya Limanı’nın işletme hakkını özelleştirme kapsamında 1998 yılında 30 yıllığına alan Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş., 74 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarıldı. 1998 yılında özelleştirilen Antalya Limanı’na Sümerbank’ın alacağı nedeniyle Hayyam Garipoğlu el koymuş, Sümerbank’a el konulmasıyla birlikte de Liman adeta yeniden kamulaştırılmış, özelleştirme bedelinin bir kısmını da TMSF ödemişti.
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Sümerbank’a el konulurken adeta yeniden kamulaştırılan Antalya Limanı’nın işletme hakkına sahip bulunan Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş.’yi 74 milyon dolarlık muhammen bedelle satışa çıkardı. 1998 yılında özelleştirilen Antalya Limanı, Sümerbank’a el konulmasıyla birlikte adeta yeniden kamulaştırılmış, özelleştirme bedelinin bir kısmını da TMSF ödemişti. TMSF Antalya Limanı’nın işletme hakkını 2028 yılına kadar elinde bulunduran Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş.’nin yüzde 99.998 hissesini ihaleyle satışa çıkardı. 15 Haziran’da yapılacak ihaleye katılmak isteyen yatırımcıların 8 Mayıs-25 mayıs günleri arasında açık tutulacak bilgi odalarından yararlanabilecekler. Satış kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanmasıyla yapılacak.
İlginç bir özelleştirme:
Antalya Limanı’nın işletme hakkı özelleştirme kapsamında 31 Ağustos 1998 tarihinde yapılan sözleşmeyle, Sümerbank’ın sahibi de olan Hayyam Garipoğlu’nun ortağı olduğu Ortadoğu Liman İşletmeleri A.Ş.’ye devredildi. Özelleştirme sonrasında Ortadoğu Liman, Sümerbank’tan kredi aldı ve bu krediyi geri ödeyemedi. Bunun üzerine şirkete Sümerbank tarafından el konuldu. Böylece limanın işletme hakkına tek başına Garipoğlu sahip oldu. Danıştay 10. Dairesi Antalya Limanın işletme hakkının devrini 1998/3742 E. 2000/4542 K. sayılı kararıyla Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Ancak iptal kararı uygulanmadı. Sümerbank’ın batışıyla da Liman yeniden kamunun yönetimine geçti.
Özelleştirme İdaresi, Liman’ın 29 milyon dolarlık işletme hakkı devir bedelinin 5.8 milyon dolarını peşin tahsil etti. Kalanın tutarın da 5.8 milyon dolarlık eşit taksitler halinde yıllık yüzde 10 faiz uygulanarak 3 yıl içinde ödenmesi öngörüldü. Borcun kalanı için de teminat mektubu alındı. ÖİB, 10 Eylül 2002 tarihine kadar son taksit için herhangi bir ödeme yapılmaması üzerine teminat mektuplarının nakde çevirmek üzere harekete geçti. Teminat mektuplarının batan Sümerbank ile Egebank’tan alınmış olması nedeniyle ödemeyi TMSF, başka bir ifadeyle devlet yaptı. Yapılan yazışmalar sonucunda TMSF 10 Ekim 2002 tarihinde 6 milyon 488 bin dolarlık işletme hakkı devir bedeline ilişkin borcu ÖİB’e ödedi. Bu arada TMSF’nin satışa çıkardığı Liman’a geçen yıl 4.5 milyon Euroluk yatırım yapacağı da açıklanmıştı.
|