Tire'de bir tesisten çıkarılan sıvı atıklar kontrolsüz bir şekilde tarlalara dökülüyor. Meslek odaları görüntülerin çevre felaketi olduğunu ve suç işlendiğini dile getirdi. Çevre ve Şehircilik il müdürlüğünü inceleme ve açıklama yapmaya çağırdılar.
Evrensel'den Metehan UD'un hazırladığı habere göre, İzmir Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan bio enerji üreten bir tesisten çıkarılan kimyasal atıklar, vidanjörlerle çevredeki tarım alanlarına boşaltılıyor. Ovaya dökülen sıvı atıklar buradan da Küçük Menderes Nehri’ne ve yer altı sularına karışıyor. Şirketin ne kadar süredir bu işlemi gerçekleştirdiği bilinmezken yerel kaynakların verdikleri bilgilere göre boşaltma işlemini yapan vidanjörler, organize sanayi bölgesinin ana çıkış kapısından değil de arka kapısından çıkarak tarlanın bulunduğu alana gidiyor.
Meslek odaları: Yapılan işlem suçtur ZMO İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, görüntülerin, tam bir çevre katliamı olduğunun altını çizerek "Organik atık da olsa bu kadar yoğun ve kontrolsüz bir şekilde toprağa verilmesi doğru değil. Bu atıkları belli bir işlemden geçirilerek dikkatli bir şekilde verilmelidir. Atıklarının analizinin yapılması gerekiyor. Yapılan işlem tam bir suçtur. Bakanlıkları göreve davet ediyorum. Sorumlusu kimse bir an önce işlem yapılmalı. Organik atıksa bile içindeki maddelerden dolayı çevre sağlığı açısından riskler doğurur. Bu fabrikanın kendi atıkların kendi atıklarından kurtulma işlemidir. Bu hem toprakların yok olmasına, hem de yer altı sularının kirlenmesine neden olacaktır" dedi.
"Görüntüler yanlış yapıldığını gösteriyor" ÇMO İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay da biyogaz tesislerinde üretilen fermantasyon atıkların arazilerde tarımsal gübre olarak kullanılmasına koşullarının belirlendiği düzenlemelerin olduğunu belirterek şunları söyledi "Görüntülerde araziye deşarj edilen malzemenin fermente gübrenin arazi uygulaması olduğu ifade ediliyorsa bu kapsamda gerekli değerlendirmenin yapılması gerekiyor. Ancak; görüntüler burada uygulamanın mevzuatta tanımlanan süreçler kapsamında değil yanlış yapıldığı yönünde. Söz konusu görüntüler ile ilgili tesislerin denetiminden sorumlu olan başta Çevre ve Şehirciik İl Müdürlüğü olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların gerekli inceleme denetim ve değerlendirmeleri ile biogaz tesisi atığı olan malzemenin araziye uygulaması sürecinin uygunluğu değerlendirilmeli ve ihmal ve sorumlulular ile ilgili gereği yürütülmelidir. Bu süreçte tarımsal atıkların değerlendirilmesinde en avantajlı yöntem olan biogaz tesislerinin ürettiği ve arazide tarımsal gübre olarak kullanılan fermente atıkları ile ilgili kamuoyunda oluşan eksik bilgilendirme ve değerlendirmeler de açığa kavuşturulmalıdır.”
|