b>İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temini Projesi`ni yürüten, Dünyanın önde gelen içme suyu ve atıksu şirketlerinden Thames Water, tüm dünyayı tehdit eden kuraklığın, Türkiye`yi de tehdit ettiği uyarısında bulundu. Thames Water`ın Türkiye Direktörü Evren Köprülü, hidrometeorolojik kuraklık ve beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle su seviyelerinin düştüğüne işaret etti.
Köprülü Köprülü, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye`nin kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temini Projesi kapsamında yer alan Yuvacık Barajı`nın su miktarında ve dolayısıyla su temininde azalmalar olacağını bildiren Köprülü, ``Şubat ayında su temininde bazı sıkıntılar olabilir. 2004-2005 yıllarında artış gösteren hidrometeorolojik kuraklık ve beklenen mevsimsel yağışların gerçekleşmemesi, baraj gölü seviyelerinde hızlı düşüşlere neden oldu`` dedi. Köprülü, Cenevre`deki Dünya Meteoroloji Örgütü uzmanlarının, 2004 yılını, ``1861`den bu yana en sıcak yıl``, Ekim 2004`ü ise ``son 150 yılın en sıcak ekim ayı`` olarak kayda geçirdiğini de hatırlattı. Tüm dünyayı tehdit eden kuraklığın Türkiye`yi de tehdit ettiğini vurgulayan Köprülü, ``Şartlar bu şekilde devam ederse, 2005`in Eylül ayında da benzer kuraklıklar yaşanabilir`` dedi.
``ÖNLEM ALINIRSA ETKİ AZALTILABİLİR``
Köprülü, kuraklık tehdidinin ortadan kalkmasının, yağışların artmasına bağlı olduğunu belirterek, ``Ancak, tedbir alınırsa kuraklığın etkisi azaltılabilir`` diye konuştu. Kuraklığın, günümüzün en büyük çevresel tehditlerinden biri olan küresel ısınmadan kaynaklandığını belirten Köprülü, bir doğal afet olan kuraklığın yaşanmasının her zaman olası olduğunu ifade etti.
Köprülü, Türkiye`nin ``su zengini`` bir ülke olmadığını, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savunarak, ``Yerel yönetimlere yönelik `Kuraklık Yönetimi Aksiyon Planı` geliştirdik ve birikimlerimizi yerel yönetimlere aktarmaya hazırız`` dedi. Köprülü, bu plan çerçevesinde, ``Su temin kaynaklarının aktif kullanımı, kaçak ve kayıpların önlenmesi, kuraklık ekiplerinin oluşturulması, gelir getirmeyen su oranının düşürülmesi ve özel sektörle kamu arasında hızla ulusal bir strateji geliştirilmesi`` gerektiğini savundu
|