Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Depremin Artçısı Heyelan
BÖLÜM SPONSORU

TEVİD Pozitif Ayrımcılık İstiyor

Son iki ayda TEVİD üyelerinin de teklif verdiği iki önemli projede yabancı ürünlerin tercih edildiğini ve 8 milyon dolarlık vinç ithal edildiğini açıklayan Elektrikli Vinç İmalatçıları Birliği Derneği (TEVİD) Başkanı Ahmet Tekin Çelikbilek, yatırım yapan sanayicilere çağrı yaptı ve pozitif ayrımcılıkta bulunmalarını, yerli ürünleri tercih

yapi.com.tr
TEVİD Pozitif Ayrımcılık İstiyor

Son iki ayda TEVİD üyelerinin de teklif verdiği iki önemli projede yabancı ürünlerin tercih edildiğini ve 8 milyon dolarlık vinç ithal edildiğini açıklayan Elektrikli Vinç İmalatçıları Birliği Derneği (TEVİD) Başkanı Ahmet Tekin Çelikbilek, yatırım yapan sanayicilere çağrı yaptı ve pozitif ayrımcılıkta bulunmalarını, yerli ürünleri tercih etmelerini istedi. TEVİD tarafından düzenlenen I. TEVİD Çalıştayı'nda konuşan Çelikbilek, 2010'da 47 milyon 573 bin dolar ihracat gerçekleştirilirken 164 milyon dolarlık ithalat yapıldığını, 2011'de ise 98 milyon 700 bin dolarlık ihracata karşılık 204 milyon dolar ithalat yapıldığını anımsatarak, Türkiye'de uluslararası standartlarda üretim yapılmasına rağmen yabancı marka bağımlılığı nedeniyle bu ürünlerin tercih edildiğini bildirdi. Bu gereksiz lüks tüketimin yapılacak bazı düzenlemelerle önüne geçilebileceğine işaret eden Çelikbilek, teşvik belgesi verilirken yerli vinç kullanımının özendirilebileceğini söylerken, sanayicilere de yerli üreticilere pozitif ayrımcılık uygulamaları isteğinde bulundu.



TEVİD üyelerinin cirosu 100 milyon doları aşıyor

TEVİD'in kurulduğu 2010 yılına kadar sektörde denetlenemeyen 50 civarında imalatçı olduğunu ve isteyen herkesin bir atölye kurarak vinç üretimi yapabildiği bir ortam olduğunu belirterek, dünya normlarında üretim yapan ve pazar tarafından kabul görmüş 8 firmanın bir araya gelmesiyle TEVİD'i kurduklarını kaydeden Çelikbilek, TEVİD üyelerinin 2010 rakamlarına göre 1200 çalışanı ve 100 milyon doları aşan ciroları ve 30 milyon dolarlık ihracatıyla sektörde önemli bir odak olduğunu belirtti. Derneğin, kısa geçmişine rağmen sektör adına önemli çalışmalara imza attığını vurgulayan Çelikbilek, uygulamada olan yanlış yönetmelikler hakkında hazırladıkları raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ilettiklerini, İstanbul Teknik Üniversitesi'yle (İTÜ) birlikte bir 'Vinç El Kitabı' hazırlığı içinde olduklarını, yine İTÜ'yle yaptıkları işbirliği çerçevesinde Transportation Bölümü öğrencilerine TEVİD üyesi firmalarda iş garantili staj olanağı sunduklarını, bağımsız bir heyetin danışmanlığında bir 'vinç danışma merkezi' oluşturacaklarını açıkladı.



"Sorunları biliyoruz, çözüm önerilerimiz hazır"

Çelikbilek, toplam 25 milyar dolarlık küresel pazarda halihazırda önemli bir güç olan ve 25 ülkeye ihracat yapan sektörün, desteklenmesi durumunda çok daha iyi noktalara gelebileceğine vurgu yaparken, ithalatın azaltılması ve ihracatın artmasıyla cari açığın kapatılması noktasında da çok önemli katkılar verebileceğini sözlerine ekledi. Sektörün diğer oyuncularını TEVİD'e katılmaya ve organize olmaya davet eden Çelikbilek, sorunları tespit ettiklerini ve çözüm önerilerinin de hazır olduğunu kaydetti. Sektörün sürdürülebilir bir büyüme için yapılması gerekenleri sıralayan Çelikbilek, sektörün yasa denetim altına alınmasının önemine işaret etti. Çelikbilek ayrıca, vinç üretecek firmaların Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’dan yeterlilik belgesi almasını zorunlu hale getirmek, vinç kullanım ehliyet kurslarını mevzuata sokmak, firmaların satın alma portföyüne TEVİD üyesi firmaları sokmak, TEVİD'i vinç konusunda danışılabilecek akredite kuruluş haline getirmek ve imalat denetim yetkisi almak, vinçlerde periyodik bakımı zorunlu kıldırtmak, yerli üreticilerin dünya markası olma çalışmalarına destek sağlamak çalışmalarının da öncelikleri arasında olduğunu açıkladı.



TEVİD

Kaldırma makineleri sektöründe denetimsiz imalatı önlemek ve yerli vinç alımını teşvik etmek amacıyla kurulan TEVİD; 13 Ekim 2011’de faaliyete geçti. 100 milyon dolarlık büyüklüğe sahip sektörün yüzde 65’ini temsil eden Türkiye’nin en büyük yerli sekiz elektrikli vinç imalatçısının bir araya gelerek kurduğu derneğin üyeleri arasında Özarar, Viçsan, Kümsan, Cemak, Bülbüloğlu, Güralp, Temomakine ve Elektro-Mak olmak üzere 8 şirket bulunuyor. Dernek, sektöre uluslararası imalat standartları getirmenin yanı sıra üyeler arasında teknolojik işbirliği, Ar-Ge, yeniden yapılanma ve sektör çalışanlarına yönelik hayat boyu eğitim programlarıyla mesleki eğitim faaliyetlerinde bulunmayı amaçlıyor.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/tevid-pozitif-ayrimcilik-istiyor_91311.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!