Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tersanede İşçi Ölümleri için Uras'tan Önerge, Sendikadan Eylem

Tuzla tersanelerinde bir işçinin daha yaşamını yitirmesi üzerine Limter İş yarın tersane önünde eylem düzenliyor. TİB DER greve hazırlandıklarını ilan etmişti. Milletvekili Uras önergeyle Bakan Çelik'e ölümlerin üzerine gidilip gidilmediği sordu.

Bianet
Tersanede İşçi Ölümleri için Uras'tan Önerge, Sendikadan Eylem

zgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı, İstanbul milletvekili Ufuk Uras Tuzla Tersanelerindeki işçi ölümleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in cevaplaması talebiyle soru önergesi verdi.

Liman Tersane Gemi Yapım Onarım İşçileri Sendikası (Limter İş) dün tersane işçisi Cevat Toy'un da hayatını kaybetmesi üzerine yarın (14 Şubat) sabah işçinin öldüğü Tuzla Dearsan Tersanesi önünde eylem düzenleyecek.

Sendika: Tersanelerdeki ölümler vahşete dönüştü
Limter İş açıklamasında "Devlet ve hükümet erkanın seyirci tutumundan cesaret alan tersane patronları kuralsızlıkta ve keyfilikte sınır tanımıyorlar. Tersanelerdeki ölümler artık iş cinayetinden çıkmış vahşete dönüştü" diyor.

Uras: Bakanlık tersanedeki ölümlerin üzerine gidiyor mu?
Milletvekili Uras'ın Çalışma Bakanlığı'na sorularından bazıları şöyle:

Adeta ‘işçi mezarlığı’ haline gelen Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde, 2004 yılından beri ölümlü iş kazaları katlanarak arttı. 2005’te 8, 2006’da 10, 2007’den bugüne 15 işçi hayatını kaybetti.

Yasaya göre işverenler işyerlerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının sağlanması için gerekli önlemleri almakla yükümlü. Bakanlık bu yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini denetliyor mu? Yapıldıysa, bu denetimlerin sonuçları nasıl çıktı?
İş kazalarında sorumluluğu olan ana işverenlere sembolik para cezaları dışında bir yaptırım uygulandı mı?
Tersanelerdeki iş güvencesizliği, hukuk dışı taşeronlaştırma, parçalı sigortalılık, sendikal örgütlenme önündeki engeller gibi hususların üzerine gidildi mi?
Bakan: Düzenlemeleri yasalara geçirmeyi düşünüyoruz
Bakanı Çelik, iş kazalarını önlemek için istihdam paketi içerisinde, yeterli olmayan yaptırımları yeterli hale getirme ve alt işverenle ilgili düzenlemeleri yasalara yansıtmayı düşündüklerini açıkladı.

Çelik, geçen hafta, gemi inşa sektöründeki sorunları görüşmek için işveren ve sendika temsilcileriyle bir araya gelmiş ve kazalara ilişkin olarak müffettişlerin 5 aydır süren çalışmalarının 1 ay sonra tamamlanacağını açıklamıştı.

Dernekten grev çağrısı
Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİBDER) de Taksim'de Pazar günü (10 Şubat) düzenlediği eylemde iş cinayetlerinin ve diğer tüm sorunların örgütlü mücadeleyle giderileceğini söylemiş ve grev hazırlığı içinde olduklarını açıklamışlardı.

TİBDER'in öne çıkan talepleriyse şöyleydi:
Kişisel koruyucu donanımlar -baret, gözlük, eldiven, çelik uçlu ayakkabı, emniyet kemeri- tersane tarafından sağlansın.
İş cinayetlerinin önemli sebeplerinden biri olan taşeronluk sistemi kaldırılsın ,kadro hakkı tanınsın. İş cinayetlerinin sorumluları yargılansın. İşçilere belli periyotlarla işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi verilsin. İş kazaları çoğunlukla fazla mesailerde gerçekleşiyor, zorunlu mesai kaldırılsın.

Gemi inşa sektörü ağır ve tehlikeli işler kapsamına alınsın. Tersane işçilerine periyodik işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi verilsin.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tersanede-isci-olumleri-icin-urastan-onerge-sendikadan-eylem_59485.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!