b>Uluslararası tahkime giden Yatağan ve Yeniköy termik santrallerinin baca gazı arıtma sistemlerinin en erken 6 ay sonra yeniden devreye alıabileceği ortaya çıktı.
Alman Bishoff firmasıyla tahkim sürecinin tamamlanmasını bekleyen Elektrik Üretim A.Ş, en az 6 ay süre olarak belirlenen bu dönemde baca gazı arıtma sistemlerine hiçbir müdahele yapamıyor.
Muğla’da bulunan ve Ege Bölgesi’nin enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılayan Yatağan ile Yeniköy termik santrallerindeki baca gazı arıtma sistemleriyle ilgili tartışmalar sürüyor. Alman Bishoff firması, 1996 yılında açılan ihaleyi kazanmasının ardından 1997’de sistemi kurmak için çalışmalara başlamış, ancak, 1999’da teslim edilmesi gereken sistemi 2001 yılının Ocak ayında tamamlayabilmişti.
Sistemin geç bitirilmesi nedeniyle Enerji Bakanlığı, firmaya ödeme yapmadı. Bunun üzerine de firma Yatağan ile Yeniköy termik santrallerinden ayrıldı ve uluslararası tahkime başvurdu.
SÜREÇİN BİTMESİ BEKLENİYOR
Bir süre önce özelleştirme kapsamına alınan santraller artık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın yönetiminde. Ancak ihaleyi yapan Elektrik Üretim A.Ş, Alman Bishoff’la tahkim sürecini sonuçlandırıncaya kadar baca gazı arıtma sistemlerine hiçbir müdahele yapamıyor. Elektrik Üretim A.Ş, yönetimi en az 6 ay daha süreceği belirtilen mahkeme sürecini hızlandırmak için hukuk müşavirlerine talimat verdi.
BÖLGE ÇANAK HALİNDE
Bölgedeki durumu yakından izleyen yetkililer, Yatağan’daki gaz çökmesinin bu kadar öne çıkmasını santralın konumuna bağlıyor. Yatağan’ın çanak içinde olduğunu belirten yetkililer, normalde bölgedeki rüzgarın bacalardan çıkan kükürtdioksit gazını dağıttığını söylüyor. Ancak rüzgarın esmediği ilkbahar ve sonbaharda kükürtdioksit gazı çanağın içine çöküyor.
Ellerine ulaşan son ölçümleri de veren yetkililer kükürtdioksit oranının yer seviyesinde 400-500 mikrogram’la tehlike sınırında olduğunu vurgulayarak, “Geçmişte bu oran 4 bin-5 bin mikrogram düzeyindeydi. O zaman bile bu kadar çok tepki verilmemişti” yorumunda bulunuyor.
|