Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Termik Santral ve Madenler Eskişehir’i Çökertir”

Çevre örgütleri, Eskişehir’i olumsuz etkileyecek kömürlü termik santral ve iki ayrı maden projesinin de hayata geçmesi durumunda şehrin tüm yapısının bozulacağına ve bölgedeki su kaynaklarının olumsuz etkileneceğine dikkat çekiyor.

yapi.com.tr
“Termik Santral ve Madenler Eskişehir’i Çökertir”

Eskişehir’de verimli tarım arazilerine sahip Alpu Ovası’na yapılması planlanan kömürlü termik santral projesinde yedinci ihaleye katılan şirket olmadı fakat ihale süreci ve bölgedeki sondaj çalışmaları devam ediyor. Çevre örgütlerinin tepki gösterdiği termik santral projesinin akıbeti belirsizliğini korurken Murat Dağı’nda siyanürle altın-gümüş madeni kurulma çalışmaları ile Beylikova, Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerini kapsayan binlerce ağacın kesileceği demir, magnezit ve nikel madeni projeleri de çevrecilerin gündeminde. Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre; üç farklı projeyle Eskişehir’in ekolojik dengesinin zarar göreceğini belirten çevre örgütü temsilcilerine göre projeler hayata geçerse su kaynakları ve tarım arazileri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak ve yaşam alanları daralacak. Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, “Bu üç proje de şehrin tüm yapısını ve dengesini bozacak. Hem ekonomik açıdan hem de sosyal açıdan Eskişehir’i çökertecek” dedi.


“Dinamitle Arama Yapılması Su Kaynakları Yok Edecek”
Anadolu Export adlı şirketin Kütahya-Gediz Karaağaç mevkiinde altın ve gümüş madeni açıp işletmek için hazırladığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) dosyasının kabul edildiği 8 Mayıs’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklandı.

Murat Dağı’nın Türkiye’nin ikinci büyük su havzasına sahip olduğunu, Ege Bölgesi başta olmak üzere çok sayıda nehrin buradan beslendiğini hatırlatan “Murat Dağı Yok Olmasın Platformu”ndan Funda Öz Akcura bölgeyi bekleyen tehlikeyi şu sözlerle anlattı: “Porsuk, Gediz nehirleri ve Banaz Çayı doğrudan bu dağdan doğuyor. Uşak’ın içme ve sulama için kullanılan sularının kaynağı da bu dağ. Murat Dağı deprem bölgesinde ve birinci dereceden fay hatları geçiyor. Altın madenin çıkarılmasında doğrudan doğruya dinamit kullanılacak. Burada kullanılacak dinamitler doğrudan doğruya su yataklarının yok olmasına neden olacak. Yani deprem bölgesi olan yerde dinamitle altın arayacaklar. Öte yandan maden yerin 460 metre altından başlıyor ve 1 kilometre aşağıya kadar iniyor. Şirket 235 hektar alanın tamamen orman olduğunu belirtiyor ve devamında bin hektara çıkacağını söylüyor.” (…..)

“Vatandaş Devletine Karşı Kinleniyor”
Eskişehir’de Alpu’daki termik santralin ardından çevrecilerin tepki gösterdiği bir diğer proje de CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in gündeme getirdiği Beylikova, Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerini kapsayan binlerce ağacın kesileceği demir, magnezit ve nikel madeni projesi oldu. 31 bin hektarlık alanda başlayacak maden çalışmaları için ÇED olumlu raporu verildi. Bölgede yaşayanların tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını söyleyen Bayraktar, “Vatandaş devletine karşı kinleniyor, üzülüyor. Madenden tarım alanlarımız olumsuz anlamda etkilenecek. Meralarımız gidecek ve beş köyde yaşam alanı kısıtlanacak. Hiçbir yetkili gelip de bize ne istediğimizi, düşüncemizi sormadı” dedi. (…..)


“Porsuk Çayı’nın Zehirlenmesi Söz Konusu”
Eskişehir’in ekolojisini olumsuz etkileyecek sürecin Alpu Termik Santrali Projesi’yle başladığını, Beylikova Sivrihisar’daki mera alanlarının yok edilmesi ile süreceğini ve son olarak Murat Dağı’ndaki altın arama faaliyetlerinden bölgenin daha da olumsuz etkileneceğini ifade eden Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman ise şunları söyledi: “Alpu’daki termik santral hayata geçerse zaten Türkiye’nin en verimli ovalarından Alpu Ovası kullanılamayacak hale gelecek. Bizim toprağımız tarım yönünden geri bıraktırılmışken daha da kötüye gidecek. Murat Dağı’ndaki altın arama faaliyetleri sonucunda Porsuk, Menderes ve Banaz çayları olumsuz etkilenecek.

Murat Dağı bizi daha da ilgilendiriyor çünkü Porsuk Çayı’nın kuruması ve yok olması, zehirlenmesi söz konusu. Biz Porsuk’u içme ve tarım suyu anlamında kullanıyoruz. Siyanür karışması durumunda bu sefer tarımda da kullanılamayacak. Murat Dağı’ndaki altın arama faaliyeti Türkiye’nin yüzde 15’ini etkileyecek. Bu üç proje de Eskişehir’i kötü bir duruma sokacak. Bütün bunları düşününce doğaseverleri bu alanlara, dağımıza toprağımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz”. (…..)

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/termik-santral-ve-madenler-eskisehiri-cokertir_174381.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!