Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

TEMA: Tarım Havzaları Linyit Madeni Olacak

TEMA Vakfı, “Kömürlü termik santrallerine 12’si Çanakkale’de, 20’si İskenderun Körfezi çevresinde, 9’u Zonguldak’ta hayata geçecek.

yapı.com.tr
TEMA: Tarım Havzaları Linyit Madeni Olacak

Zonguldak kökenli milli atlet Kemal Özdemir, Zonguldak ve çevresindeki termik santrallerin yarattığı kirliliğe dikkat çekmek ve yeni santral projelerine ‘dur’ demek için TEMA Vakfı iş birliği ile 8 Ağustos Cumartesi günü bir koşu gerçekleştirdi. Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Muslu ve Çatalağzı beldesinde yapılmak istenen ek termik santral projelerine tepkisini göstermek için yaklaşık 20 kilometre koşan engelli milli atlet 55 yaşındaki Kemal Özdemir, "termik santrallerin çevre ve insan sağlığına zararlarına" dikkat çekmek için Kozlu ilçesinden başlattığı koşusunu Kilimli ilçesi Çatalağzı beldesinde sonlandırdı.


TEMA Vakfı bu etkinlik öncesinde Türkiye’de kömür madenciliği ve kömürlü termik santrallerin durumuna yönelik şu açıklamalarda bulundu:

80’den fazla termik santral yapılması planlanıyor

Türkiye'de 80’den fazla termik santral yapılması planlanıyor. Kömürlü termik santrallerin 12’si Çanakkale’de, 20’si İskenderun Körfezi çevresinde, 9’u Zonguldak’ta hayata geçecek. Konya, Karaman, Afyon, Eskişehir, Ergene gibi önemli tarım havzaları linyit madenlerine dönüştürülecek. Buralardan çıkarılacak linyiti yakıp elektrik üretecek dev termik santral tesisleri kurulacak. Şu an tüm Türkiye’de linyitten elektrik üreten kurulu güç 8,5 GW iken belirtilen linyit projeleri ile bunun üstüne 18,5 GW’lik bir gücün ilave edilmesi planlanıyor.

İdare ve ilgili bakanlıklar 2023 için Türkiye’ye yılda yüzde 8 dolayında büyüme hedefi belirledi. Buna paralel olarak aynı oranlarda enerji ve elektrik ihtiyacında büyüme oranları öngörüldü. Türkiye'nin dış ticaret açığında en büyük payın enerji ithalatından kaynaklanması gerekçe gösterildi. Elektrik üretiminde en büyük paya sahip olan doğalgazın kömürle ikame edilmesi için Enerji Bakanlığı tarafından 2012 yılı “Kömür Yılı” ilan edildi. Yerli kömürden üretilen elektriğin miktarının iki katına çıkarılması hedefl endi. Öte yandan 2011 yılında öngörülen büyüme oranları gerçekleşmedi. Türkiye’deki ekonomik büyüme yıllık yüzde 3’ü geçmedi. Dolayısıyla enerji ve elektrik tüketimi tahmin edildiği gibi yüzde 6 ile yüzde 8 oranında artmadı. TEİAŞ, 2011 yılında öngördüğü miktarı yüzde 15'in altına çekerek Türkiye’de 2020 yılında tüketilecek elektrik miktarına dair projeksiyonunu revize etti. Buna karşılık bakanlık termik santral planlarına dair revizyon yapmadı.

Kömür yerine rüzgar ve güneş kullanılmalı

Türkiye’nin yüzde 29 ile yüzde 35 arasında enerji verimliliği potansiyeli bulunuyor. Yeni enerji santralleri üretmeden değerlendirebileceği bu potansiyel varken santral inşaatlarına yatırım yapılıyor. Projeksiyonların gözden geçirilmesi ve enerji verimliliği çalışmalarının yapılması gerekiyor. Enerji üretiminde kömür yerine rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmalı.


http://www.yapi.com.tr/haberler/tema-tarim-havzalari-linyit-madeni-olacak_133271.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!