"TBMM'de Tarihi Dokuya Zarar Veriliyor"
TBMM'de 'Haçlı Kılıcına' Benzetilen...
TBMM’nin Mimari Yapısı Değişiyor:...
TBMM'nin 'Ödüllü Binası' Yıkılıyor
Meclisin Onarımı Altı Ayda Bitecek
TBMM'deki Halkla İlişkiler...
'Torba Kanun' TBMM'den Geçti
TBMM 'Külliye' Oldu
TBMM Camisi Yıkılmayacak
Mahalleler Birliği TBMM Görüşmelerini...
TBMM Başkanlık Konutu İlk...
İmrahor’un Can Damarı TBMM Gündeminde
TBMM’den Çarpıcı HES Raporu
Edirne Sarayı'nın Alanı TBMM'nin Olacak
Polonezköy TBMM Gündemine Girdi
"TBMM Rusya ve Japonya ile...
SİT Alanları Düzenlemesi TBMM'ye...
'ÇED Muafiyeti' Bugün TBMM...
Ağa Camii'nin Çilesi TBMM'de
TBMM'nin Ağaçları Otopark Kurbanı
TBMM'nin 55 Yıllık Silüeti Değişiyor
Meclis’in İsmet İnönü Bulvarı'na bakan cephesinin güvenlik duvarıyla kapatılmasına karar verildi. Böylece 1961’den beri Şeref Kapısı ve merdivenli figürle hafızalara kazınan ön cephe görüntüsü, 55 yıl aradan sonra değişmiş olacak.
Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre, Meclis Başkanlık Divanı, olası terör saldırılarına karşı yeni önlemler paketiyle Meclis’in İsmet İnönü Bulvarı'na bakan ve doğrudan kaldırıma açılan cephesinin de güvenlik duvarıyla kapatılmasını kararlaştırdı. Bu uygulamayla, açıldığı 1961’den beri Şeref Kapısı ve merdivenli figürle TBMM logosuna yansıyan ön cephe görüntüsü, 55 yıl aradan sonra değişmiş olacak. Güvenlik duvarındaki estetik görünümün uygun bir sarmaşık türüyle sağlanabileceği belirtiliyor.
Başkanlık Divanı, İsmail Kahraman başkanlığında dün yaptığı toplantıda 33 maddelik yeni güvenlik önlemleri paketini kabul etti. Toplantıda, “İhtiyaç duyulan yerlere estetik görünümlü güvenlik duvarı” maddesi ile milletvekillerinin basın toplantısına aldıkları misafirlerine yerleşkeye giriş yasağı uygulanması konuları ve kararlarda geçen “Külliye” ifadesi tartışmaya neden oldu. Muhalefetten bazı üyeler, ön cephenin sembolik anlamı nedeniyle duvar örülmesine itiraz ettiler. CHP’li Katip Üye Emre Köprülü, “Meclis sadece fiziki bir yapı değildir. Doğrudan sokağa açılan bu cephenin sembolik bir anlamı var. Zaten buradan kim iki adım atsa karşısına hemen polis çıkıyor. 24 saat resmi, sivil polisler her türlü önlemi alıyor. Buradan bir giriş zaten söz konusu değil. Ön cephenin kapatılması Meclis ile halk arasına duvar örülmesi anlamına gelir. Bir endişe varsa nöbet yerlerindeki polis sayısını artırırsınız olur biter” dedi. CHP’lilerin itirazlarına karşın bu madde oy çokluğuyla kabul edildi. Külliye anlaşmazlığı Toplantıda uzun süre resmi belgelerde TBMM için yeni kullanılmaya başlanan “Külliye” ifadesi de tartışıldı. CHP’li Katip Üye Ali Haydar Hakverdi “İslamcı bir algı yaratmaya çalışıyorsunuz. Buranın adı külliye değildir TBMM’dir” dedi. CHP’li Köprülü de “Külliye Arapça bir kavram. Bugüne kadar TBMM için kullanılmamış. Neden bunda ısrar ediyorsunuz?” deyince AK Partililer “Kampüs de Fransızca” görüşünü dile getirdiler. Köprülü, “O zaman yerleşke diyelim; Türkçe. Zaten oturmuş bir kavram olarak bu kullanılıyor. İlla bir yerlere selam çakmak zorunda mısınız? TBMM’nin nesi sizi rahatsız ediyor? Milletin Meclisi tanımlaması mı, Türkiye ifadesi mi? Bu zorlama niye?” tepkisini gösterdi. AK Partililerin, “Külliye ifadesi tarihimize, kültürümüze sahip çıkmaktır. Genel Kuruldaki 16 avize de Türk devletlerini sembolize ediyor” deyince CHP’liler, “Türk devletlerini önemsiyorsanız Türkçe kullanalım, Arapça değil” dedile. Meclis Başkanı Kahraman’ın ise CHP’lilere “Siz Cumhurbaşkanlığında kullanıldığı için itiraz ediyorsunuz” dediği öğrenildi. |