Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Taş Ocağı Tarihi Yuttu!

2100 yıllık Kibele heykelinin bulunduğu Ordu’daki tarihi Kurul Kalesi’nin bitişiğindeki taş ocağı, mahkeme kararına rağmen genişleyerek kaya mezarlarını yok etti.

yapi.com.tr
Taş Ocağı Tarihi Yuttu!

2100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğu “Kurul Kalesi Arkeolojik Sit Alanı” sınırında devam eden andezit ocağı daha önce çevrecilerin kaya mezarı olarak iddia ettiği tüm alanları dinamitle patlattı. Hürriyet gazetesinden Ömer Erbili’in haberine göre; ocak arkeolojik alanı tahrip etmeye devam ederken, Ordu Müzesi ve Kurul Kalesi Bilimsel Kazı Başkanlığı’nın duruma sessiz kalması çevrecilerin tepkisini çekiyor. Mahkeme en son Samsun Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun 2011 yılında aldığı “Söz konusu alanda andezit ocağı açılması uygun değildir” kararını onamıştı.

Taş ocağı bir türlü mühürlenmedi

Ordu Kurul Kalesi’nde 2016 yılı arkeolojik kazı çalışmalarında 2100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykeli bulunmuştu. Kurul Kalesi heykelin bulunmasından sonra Karadeniz’de en çok ziyaret edilen antik yerleşimlerden biri haline geldi. Ancak tarihi kalenin Boyadı Mahallesi’ne bakan yüzünde açılan taş ocağı hem kaleyi heyelan tehlikesi ile karşı karşıya getirmiş hem de kültürel ve doğal dokunun bozulan görüntüsü tepkilere neden olmuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itirazı ile Danıştay, Ordu İdare Mahkemesi’nin daha önce taş ocağı açılmasını uygun bulan kararını iptal edince taş ocağı yasal dayanaktan yoksun kalmıştı. Üstelik Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’da “Taş ocağına karşı olduklarını, tarihi kale için bir yara olduğunu” duyurmuştu.

Kale Tehlikede

Ordu İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişinin 15.06.2012 tarihli raporunda da; “Kale surlarını destekleyen kayalık alanların ocağa dönüştürülmesi halinde savunma görevi gören kayalıkların zarar görmesine hatta kale yerleşiminin de tamamen ortadan kalkmasına yol açacağı düşünülmektedir” denilmişti. Duruma tepki gösteren Ordu Çevre Derneği üyeleri, “Kültür ve Turizm Bakanlığı dava açıyor, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı karşı olduğunu açıklıyor ama Ordu Müzesi ve asıl karşı çıkması gereken Kurul Kalesi Bilimsel kazı heyeti taş ocağı ile ilgili kılını kıpırdatmıyor. Ne yapacağımızı nereye şikâyet edeceğimizi bilemiyoruz. Taş ocağı her geçen gün tarihi kalenin eteklerini dinamitle yok ediyor. Kale aşağıya göçecek diye yüreğimiz ağzımızda elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz” diyor.

Kaya Mezarlarını Dinamitle Patlattılar

Çevrecilerin ve bilirkişinin kaya mezarları ve doğal dokunun bozulduğunu ileri sürdüğü alan dinamitlerle dümdüz edildi. Geçen yıl çekilen fotoğraflarda görülen kaya mezarı oluşumlarının tamamı yok edildi. Ordu Müzesi yetkilileri “Taş ocağı sit alanı içinde değil müdahale edemeyiz” diyor. Oysa 2863 sayılı yasa ve ilke kararları gereği arkeolojik sit alanlarının komşuluğundaki parsellerde yapılan her türlü fiziki müdahale için koruma kurulu kararı gerekiyor. Samsun Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun 33 sayılı kararında “Andezit ocağı açılmasının uygun olmadığına” işaret edilmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tas-ocagi-tarihi-yuttu_163514.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!