Kibele Katliamına Yargı ‘Dur!’ Dedi
2 Tonluk Kaya, Taş Ocağından...
2 Bin 100 Yıllık Ana Tanrıça...
Taş Ocağı Tarihi Kaleyi Tehdit Ediyor!
Ordu Çevre Derneği, Kurul Kalesi’ni tehdit eden taş ocağı hakkında devam eden hukuk sürecini takip ettiklerini açıkladı.
Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Gül Ersan, “Gezilecek görülecek yerler arasında Ordu’nun adının hızla üst sıralara tırmanmasının nedenlerinden biri de 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele’dir. Kibele keşfedildikten sonra,uzun zamandır oturduğu Kurul Kalesi’nden alınıp müzeye taşındı. Büyükşehir Belediyesi’nin kazı çalışmalarını maddi manevi desteklemesi ilimizin geleceği açısından sevindirici bir durum” açıklamasını yaptıktan sonra yargı sürecini değerlendirdi.
Kurul'u tehdit sesleri yükseliyor Evensel'in haberine göre, Ersan şöyle konuştu: “Kurul Kayalıklarının tepesindeki bu çalışmalar herkes tarafından duyulup takdirle karşılanırken eteklerinde senelerdir, yaz kış demeden süren başka bir çalışma pek o kadar önemsenmiyor; Halbuki onun sesi daha gür çıkıyor. Yıl 2011.Bayadı, Kayadibi Mahallesi’ndeki iki adet andezit ocağının sahibi şirket, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun ocakların işletilmesinin uygun olmadığına dair kararının iptali istemiyle Ordu İdare Mahkemesine dava açmış. Bilirkişinin raporu dikkate alınmadı Yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda hazırlanan rapora göre, özetle; arkeolojik açıdan sit alanının Melet Irmağı’na kadar genişleme ihtimalinin bulunduğu yönünde görüş beyan edilmiş ise de, dava konusu taş ocağı işletme izin alanlarının arkeolojik ve doğal sit alanlarının dışında kaldığı, dava konusu taş ocakları ile Kurul Kayası Yerleşimi arasındaki mesafenin 568 metre olduğu ve bu uzaklıktan ocakta yapılacak patlatmaların sit alanını etkilemeyeceği görüşü yer almış. Yıl 2013. Ordu İdare Mahkemesi, bilirkişi raporu sonucunda, ocaklardaki çalışmaya izin vermeyen Koruma Bölge Kurulu’nun kararının iptaline karar vermiş. Kültür ve Turizm Bakanlığı dabu kararı temyiz etmiş. Yıl 2015. Danıştay 14. Daire Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itirazını haklı bulup Ordu İdare Mahkemesi’nin kararını bozmuş. Bunun üzerine ocak sahibi şirket, verilen kararın düzeltilmesi talebinde bulunmuş.” dedi. Yeni 'çed gerekli değil' kararları Ersan yargı süreci devam ederken yeni ÇED Gerekli Kararı alındığını söyleyerek, “Şirket, Danıştay kararından yaklaşık bir ay sonra Ordu Valiliğinden aynı mevkide, mülkiyeti orman arazisi olan alanda üç adetandezit ocağı için “ÇED Gerekli Değildir” kararı almış.Toplam 239,64 hektarlık üç ayrı andezit ocağı için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden İşletme Ruhsatı alınmış. ÇED için talep edilen alanın toplamı ise 23,5 hektar. Yani geride daha 216,14 hektarlık ocak alanı var.” bilgisini verdi. Ana tanrıça'ya tehdit SİT alanının tehdit edildiğini vurgulayan Başkan Gül Ersan, “Yıl 2017. Ana Tanrıça Kibele’nin bulunmasıyla önemi daha da artan Kurul Kalesinde çalışmalar devam edecek. Bilirkişi raporunda belirtilen SİT alanının Melet Irmağı’na kadar genişleme ihtimali yeni buluntularla güçlenmiş durumda. Geçen süre içerisinde görüyoruz ki hukuk ağır ağır ilerlerken arkeolojik alan ile andezit ocak alanları birbirine hızla yaklaşıyor. Aralarındaki mesafe 403 metre. Birisinin durması gerek. Ordu Çevre Derneği olarak dağı, ormanı, ırmağı, yaşam ve kültür alanlarını tehdit eden andezit ocağının faaliyetinin bir an önce durdurulmasından yanayız” dedi. |