b>İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Four Seasons Oteli'nin, Sultanahmet'teki Büyük Bizans Sarayı kalıntıları üzerine yapmaya başladığı ek binalarla ilgili kendilerinin yapacakları fazla bir şey olmadığı yolundaki açıklaması tartışma yarattı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Kemal Akar, belediyenin daha önce böyle bir konuda dava açtığını hatırlattı. Akar ayrıca, belediye meclisinden oybirliğiyle geçen karar için "gözden kaçtığı" özeleştirisini de yaptı.
Büyükşehir Belediyesi yaptığı yazılı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yasa gereği doğrudan plan yapma yetkisi olduğunu, bu planlara itiraz edilse bile sonucun değişmeyeceğini savunmuştu.
CHP'li Akar, Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce, Zeytinburnu'ndaki marina ve dolgu alanlarıyla ilgili bakanlığın projesi hakkında dava açtığını ve yürütmeyi durdurma kararı aldığını söyledi.
'İtiraz olmadı, gözden kaçtı'
Kemal Akar, Milliyet'e yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Şu anda Milliyet gazetesi yaptığı tespitle hem kamuoyunu hem de biz politikacı ve yerel yöneticileri uyarmış bulunmaktadır. Bu olayın varlığından haberdar etmiştir. Askı süresince bir itirazın olmaması olayın gözden kaçmasına yol açmıştır. Kimi zaman İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın izniyle, İstanbul'un planına yapılan müdahalelere Belediye Başkanlığı olarak dava açmaktadır. Bu konuda gerek Turizm Bakanlığı'nın Zeytinburnu'ndaki projesi ve daha önce Sanayi Bakanlığı'nın Ömerli ve Hadımköy'deki organize sanayi ile ilgili su toplama havzalarındaki planlama çalışmalarına karşı davalar açmıştır.
İdarenin, kamuoyunun bu kadar hassas olduğu bir durumda çözümler üretmesi mümkündür. Turizm Bakanlığı, Yüksek Anıtlar Kurulu, Büyükşehir Belediyesi ve Eminönü belediyelerinin çözüm üretmesi mümkündür. Kamuoyunun şimdi haberdar olması nedeniyle şimdi de dava açılabilir. Büyükşehir Belediyesi de hâlâ dava açabilir diye düşünüyorum. Ama mutlaka idari ve hukuki çözümler vardır. Revizyon planlar yapılabilir."
Muhçu: Durum değişirdi
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu da Belediye'nin açıklamasını eleştirerek, "Eğer Belediye, Bakanlığın planlarına itiraz etseydi durum yüzde yüz değişirdi" dedi. Muhçu şunları söyledi: "Bizim dava deneyimlerimize göre Belediye davayı yüzde yüz kazanırdı. Çünkü söz konusu plan, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na açıkça aykırıdır. Bu tür planların, Büyükşehir Belediyesi'nin bilgisi olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değil. Belediye, bilgilenme süreci içinde itiraz hakkını kullanmamayı uygun görmüştür. Bakanlığın hazırladığı planlardan haberimiz olmadığı için biz oda olarak dava açamadık."
'Başkan karar veremez'
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi avukatı Bülent Özden de "Büyükşehir Belediyesi itiraz etseydi, dava açsaydı durum değişmezdi demek doğru değil. Buna Belediye Başkan karar veremez" diye konuştu. Özden, "Mahkeme, atayacağı bilirkişinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda karar verir" dedi.
Plana itiraz edilseydi neler olurdu?
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu Büyükşehir Belediyesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan planlara itirazı durumunda neler olacağını şöyle anlattı: "Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi'nin itirazını dikkate alıp planlarını değiştirebilirdi, turizm alanı fonksiyonunu kaldırabilir ya da itirazı dikkate almayıp kendi planlarını resen yürürlüğe koyardı. Belediye, Bakanlıktan aldığı yazılı cevaptan sonra 60 gün içinde iptal davası açabilir, yürütmeyi durdurma talep edebilirdi. Mahkemenin yürütmeyi durdurma istemini haklı görmesi durumunda bakanlıktan savunma istenecekti. Ve bir bilirkişi heyeti atayacaktı."
'Bürokratları dinleyeceksek Meclis'e ne gerek var?'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Habertürk'teki DRC adlı programda İstanbul'la ilgili projeleri anlatırken Sultanahmet'teki Four Seasons Otel'nin ek inşaatıyla ilgili soruları da yanıtladı.
Programı sunan gazeteci İrep Çakır, Milliyet'in gündeme taşıdığı Four Seasons Oteli'nin Sultanahmet'teki tarihi Bizans Sarayı kalıntıları üzerine yaptığı ek bina inşaatını hatırlatarak, Topbaş'a "Rahatsız olduğunuz bir durum var mı?" diye sordu. Topbaş, "2000 yılında başlamış bir süreç ve burada UNESCO'nun da görüşü doğrultusunda yapılan çalışmaları yüklenici veya iş yapan kişiler kullanıyor. Burada 2000 yılında alınan kurulun aldığı bir karar var" yanıtını verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Koruma Kurulu'nun verdiği karar doğrultusunda bir plan yaptığını hatırlatan Topbaş, "Efendim, 'Niçin buna dava açmadınız? Bürokratlarınız sizi uyardı. Uyarmasına rağmen niçin dava açmıyorsunuz? Niye Meclis'e gönderiyorsunuz?' diyorlar. Şimdi o zaman bürokratların dediğini yapacaksak Meclis'e ne gerek var. Niye meclisler var?" dedi.
|