Çevre Mühendisleri Uyardı:...
Çevre için Toplanan Vergiler...
Çevreye 3 Tehdit 3 Dava
Çevre Katliamına Özel İzne İptal
'Çevre Kirliliği Artar, Tarım...
Çevre Dersini Bisiklet Gezisinde...
Hem Çevre için Çalışıyorlar,...
Dünyanın En Büyük Güneş Santrali...
Seçim Kampanyaları için 'Çevre'...
Marmaris'te Zafer Çevrecilerin Oldu
"Dünyanın En Çevreci Milleti...
Güllüce: Çevre, Müslümanların...
Çevre Bakanı 'Çevre Fanatikliği'nden...
Tarsus'ta Çevre Katliamı
Tarsus'ta Dipsiz Lagünü sulak alanında ölen inek, kaplumbağa, köpek ve balıklar TBMM'ye taşındı. Sanayi tesislerinden Seyhan Nehri'ne yayılan kimyasal maddelerin neden olduğu iddia edilen kirliliğin nedeninin bulunması istendi.
Radikal Gazetesi'nden Umut Erdem'in haberine göre, Tarsus’un Baharlı Köyü’ndeki Dipsiz Lagünü Sulak Alanı’nda, yöredeki sanayi tesislerinden Seyhan Nehri üzerine bırakıldığı iddia edilen kimyasal maddeler nedeniyle inekler, kaplumbağalar, balıklar gibi çok sayıda canlının öldüğü ortaya çıktı. Ölümleri duyuran CHP Mersin Miletvekili Vahap Seçer, “Bir çevre katliamı yaşandığı ortada. Kim ya da kimler sorumlu hiç zaman yitirmeden ortaya çıkarılmalıdır” dedi.
CHP’li Seçer, konuyu, Meclis Başkanlığı’na Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması isteğiyle verdiği önerge ve Hürriyet’e yaptığı açıklamalarla dile getirdi. Seyhan Nehri üzerine yöredeki sanayi tesislerinden kimyasal olduğu belirtilen atıklar bırakıldığını belirten Seçer, bölgedeki hayvan ölümleri ile ilgili şunları kaydetti: “Bu durum bitkiler de dahil olmak üzere nehir içindeki ve çevresindeki tüm canlıların ölümüne neden oldu. Olayla ilgili olarak çevreciler, karaya vuran balıkları yiyen köpeklerin yanı sıra alanda bulunan yaklaşık bir kilometrelik alanda iki ineğin ölüsünü gördüklerini, tarlasında sulama yapan köylünün ürününün kuruduğunu ve ortamda kötü bir kokunun olduğunu, nehir suyuna dokunanların ellerinde yanma ve kızarıklıklar oluştuğunu beyan ettiler. Yaşanan çevre felaketini, sorumluluğu vatandaş ile bakanlık arasında köprü vazifesi görmek olan ‘Alo 181’ hattına bildirmek isteyen yurttaşların şikayetlerinin önce alınmak istenmediği, ancak yurttaşların ısrarları neticesinde şikayetlerini iletebildikleri ifade edilmiştir. “ ‘Bakanlıktan yanıt vermediler’ Seçer, önergesinde şu soruları yöneltti: “Bir çevre katliamı yaşandığı ortada. Kim ya da kimler sorumlu hiç zaman yitirmeden ortaya çıkarılmalıdır. Bu konu hakkında bilgi sahibi olur olmaz TBMM’deki makamım aracılığıyla bakanlıktan bilgi edinmeye çalıştım. Ancak ilgililer cevap verme nezaketini dahi göstermedi. Düşünün ki bir milletvekili bakanlığın ilgili birimine ulaşıp bilgi edinemiyor ise vatandaş sorununu nasıl iletecek ve çözüm bulacak. Canlıların ölümü neden kaynaklanmıştır? Bakanlığınızın olayla ilgili yaptığı tespitler nelerdir? Sözü edilen Seyhan Nehri üzerindeki bölgede kaç sanayi tesisi bulunmaktadır? Her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere sözü edilen tesislerin denetimleri en son ne zaman yapılmıştır? Nehir sularına kimyasalın karıştığı iddiası doğru ise hangi tesisten karışmıştır? Bakanlığınızın sözü edilen tesise yönelik yaptırımı ne olmuştur? Son bir yıl içinde, özelde sözü edilen bölgede, çevreyi kirlettiği gerekçesiyle genelde ise Türkiye ’de kaç tesise hangi yaptırımlar uygulanmıştır?” |