Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarım Alanına Yapılmak İstenilen Mermer Ocağına Tepki

Avokado ve mango gibi onlarca çeşit tropikal meyve üretim merkezlerinden Gazipaşa’nın Anamur sınırında bulunan Yakacık ve Anıtlı mahallelerine yapılmak istenilen mermer ocağı, protesto edildi.

yapi.com.tr
Tarım Alanına Yapılmak İstenilen Mermer Ocağına Tepki

Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Anamur sınırında muz bahçelerinin bulunduğu Yakacık ve Anıtlı mahallelerine yapılmak istenilen mermer ocağı, protesto edildi. Gazipaşa ve Anamur halkına destek veren CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek; “Çevreyi bitirirsek, inanın çok yakın zamanda ciddi gıda sıkıntısı yaşayacağız.” diye konuştu.

Sözcü’den İsmail Akın’ın haberine göre; Zeybek, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bizler, atalarımızdan devraldığımız doğamızı, çevremizi, çocuklarımıza bırakmak durumundayız. Dünyanın önümüzdeki zamanlarda yaşayacağı en ağır sıkıntılardan biri iklim, biri de gıda olacak. Bizler, doğamıza ve çevremize sahip çıkamazsak, bu sorunu yaşayan ilk ülkelerden biri oluruz. Bunun için çevremizi ve doğamızı koruyacağız. Ona sahip çıkacağız. Her şeye para gözüyle bakılmaya başlandı… Ben mecliste buranın kesinlikle taş ocağı yapılmaması gereken bir cennet olduğunu söyledim. Bu cennete sizler sahip çıkarsanız ki, bu davanın sahibi sizsiniz. Size rağmen kimse buraya dokunmaz. Bizler, sizin arkanızda dimdik dururuz.”

“Burası tarımın cenneti”
Bölgenin Türkiye’de örtü altında üretilmeyen tropikal meyvelerin yetiştiği tek bölge olduğunu söyleyen Yakacık Mahalle Muhtarı Mustafa Yüksel; “Burası tarımın cenneti. Akdeniz’in en güneyi. Tropikal iklim. Buraya yapılmak istenilen mermer ocağı tarıma ve su kaynaklarına zarar verecektir. Mermer ocağı yapımı için bin dönüm arazinin kiralandığını öğrendik. Kiralanan arazi tarım yapılan alanının yakınında. Muz, avokado, mango, ejder meyvesinin ilk geldiği ve dağılım yeri burası. Mermere karşı değiliz ama eğer mermer ocağı açılacaksa tarımın olmadığı yerde açılsın. Bu pahalı ürünleri ithal edeceğimize biz ihracat yapalım dışarıya.” dedi.

“Kahve üretimi dahi yapılabiliyor”
Mermer ocağının yapılması planlanan yerin Türkiye’de açıkta birçok çeşit tropikal meyvelerin yetiştiği tek bölge olduğuna dikkat çeken Anamur Anıtlı Mahalle Muhtarı Sunay Aslan; “Örneğin muz doğal afetler dışında yılın dört mevsiminde üretimi yapılabiliyor. Tropikal meyve adına aklınıza ne geliyorsa. Kahve bile. Buraya yapılacak mermer ocağı bu meyvelerin çiçeklerine zararı olacak ve üretimi düşürecektir.”

“Mermer ocağı çevre katliamı yaratacak”
“Akiferlere su taşıyan doğal tesisat sisteminin olduğu kayalıklar yok ediliyor” diyen MERÇED Anamur Temsilcisi, TBB Çevre Komisyonu Üyesi ve çevre davalarının gönüllü avukatı Seyda Afyoncu, “Ruhsat, ÇED sahasının içinde ve çok yakınında tescilli 1. derecede arkeolojik sit alanları var. Hatta bir tanesi ÇED sahasına 300 metre mesafede ve ruhsat sahasının içinde. Sahanın 200 metre altından başlamak üzere evler, tarlalar ve su depoları var ve buranın üstüne o tepeye yığdıkları pasalar göçebilir. Çok dik bir yamaç çünkü. Anıt ağaçlar da kesilmiş. Yaklaşık 1000 ağaç yok edilmiş. Çok ciddi bir doğa tahribatı var. Burada açılacak mermer ocağı çevre katliamı yaratacak, bölgede tarımı bitirecek ve su kaynaklarını yok edecek. Bir dava da sınırdaki Gazipaşa köylüleri adına açacağım. Bölge halkını mücadeleye çağırıyorum.” ifadesini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarim-alanina-yapilmak-istenilen-mermer-ocagina-tepki_190158.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!