smanlı’nın başkenti, kültür ve medeniyet merkezi İstanbul, tarihî kimliğine yeniden kavuşuyor.
Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camii, Süleymaniye gibi nadide eserlerin bulunduğu yarımadadaki imalatçılar organize sanayi bölgelerine taşınıyor. İstanbul Valiliği, Belediye ve sivil toplum kuruluşlarınca tarihi yapıların korunması ve yeniden gün yüzüne çıkması için uzun bir süredir yürütülen çalışmaların sonuna gelindi. Tarihi dokuya zarar veren imalatçıların taşınmasının ardından bölgede porselen ve seramik, el sanatları, nakış, saraciye, zücaciye, antika eşya ve konfeksiyon gibi geleneksel ürünlerin ticareti yapılacak. Bölgeye 53 bin yeni işgücünün gelmesi bekleniyor. Kurulacak kentsel dönüşüm bölgelerine de 17 bin kişinin yerleşeceği öngörülüyor.
İstanbul Ticaret Odası’nda Eminönü bölgesinde faaliyet gösteren iş sahiplerine, tarihi yarımadadaki imalatçıların ve toptancıların boşaltılmasıyla ilgili olarak brifing verildi. İmar Planlama Müdürlüğü yetkilileri, hangi sektörlerin taşınacağı ve bunların yerinde faaliyet göstermesi hedeflenen işkolları hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Bölgeden taşınacak başlıca sektörler ayakkabı imalatçıları, kuyumcu ve gümüş atölyeleri, depolama alanları, mobilya, plastik, metal eşya ve kağıt ürünleri imalatı, ambalaj sanayii, büyük çapta matbaa ile motorlu taşıtlar ve oto yedek parçaları ile kimyevi madde imalatı ve toptan satışı. Bu alanlarda faaliyet gösteren toplam 14 bin 828 birimde 40 bin 957 kişi çalışıyor. Ancak bölgede yaşayan ve işyeri sahiplerinin ihtiyaçları ile tarihi dokuya uygun, çevreye zarar vermeyen bazı sektörlerin korunması planlandı. Bu sektörler ise tekstil ve deri toptan-perakende satışı; elektrik, elektronik, beyaz eşya satışı; tuhafiye, mefruşat ve ev tekstili satışı; gıda, giyim, saraciye, ilaç, kozmetik, optik, altın ve gümüş perakende satışı; nalburiye, hırdavat, elektrikli malzeme satışı; kuaför, camcı, ayakkabı tamircisi ve benzeri hizmet birimleri; geleneksel el sanatlarının imalat ve satışı; ocakçı, dökümcü, sadekar gibi konularda çalışan altın ve gümüşçüler. Bu iş alanlarında 46 bin 628 birimde toplam 255 bin 167 kişi çalışmaya devam edecek.
Desantralizasyon; yani taşınan sektörlerin yerine ise geleneksel ticaret alanları ve konaklama tesisleri kurulacak. Ticaret faaliyetinin yapılacağı yerler: Fatih ilçesi sınırları içinde Fatih Camii yanında Şekerci Han-Karaman Çarşısı, Eminönü ilçesi sınırları içinde Hanlar Bölgesi, Sultanahmet-Arasta, Şehzadebaşı-Direklerarası, Taşhan ve küçük ölçekli diğer hanlar. Yapıların kültürel ve fiziksel dokusu, asli kontur ve gabarileri korunmak şartıyla şu sektörlerin faaliyet göstermesine müsaade edilecek: Cam boyama, porselen ve seramik sanatı, el yapımı oyuncak, nakış, kumaş boyama, sedef kakma, altın ve gümüş takı, kirletici olmayan geleneksel el sanatları, pazarlama, onarım, sergileme ve eğitim birimleri, saraciye, zücaciye, tuhafiye, antika eşya, av malzemeleri, müzik aletleri satışı, aktar, çiçekçi gibi perakende ticaret birimleri, tekstil ve konfeksiyon ürünleri (imalat makineleri ve yedek parçaları hariç) toptan ticaret birimleri (depo ve sevkıyat hariç) ve teşhire yönelik imalat birimleri, iş hanları, yeme-içme faaliyetlerine dönük lokanta, kafeterya gibi hizmet birimleri, resmi kurumlar ve kültürel tesisler yer alabileceği ve bu alanlardaki tarihi hanlarda; kamu eliyle veya özel mülkiyette geleneksel el sanatları imalatını canlandıran tematik işlevleri ve bu ürünlerin pazarlama faaliyetlerini içeren kültürel tesisler de yapılabileceği öngörülüyor. Yeni iş alanları için 53 bin işgücünün geleceği belirtiliyor. Ticaret alanlarının dışındaki bölgelerde yaşam alanları oluşturulacak. Konaklama ve kentsel dönüşüm yerlerine 17 bin kişinin yerleşmesi bekleniyor. İşgücü ve nüfusla birlikte 70 bin kişilik bir artış tahmin ediliyor.
|