b>Isparta Valiliği'nin depreme karşı güçlendirilmesi gerekçesiyle bir süre önce okuyucularına kapatılan tarihi Halil Hamit Paşa Kütüphanesi'nin şehir dışında lojman olarak tahsis edilen bir binaya taşınması kararı tepkilere neden oldu.
Kütüphanenin şehir dışına taşınacak olması en çok öğrencileri mağdur edeceği belirtiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ahmet Arı, kütüphanenin verimli ve sağlıklı olması için merkezde bir yere taşınması yönündeki görüşlerini Isparta Valiliği'ne bildirdiklerini söylerken, öğrenciler de Valiliğin bu kararına karşı çıktı. Üniversite öğrencisi Tahsin Erk, kütüphanenin şehir dışına taşınmasına sıcak bakmadıklarını ve mağdur olacaklarını ifade etti. Öğrenciler, yeni kütüphaneye ulaşmak için iki otobüs değiştireceğinden zaman kaybı ve maddi külfetin artacağını söylüyor. Tarihi kütüphane şimdilerde 40 bin üniversite ve 25 bin ilköğretim öğrencisine hizmet veriyor. Yılda 150 bin kişinin ziyaret ettiği kütüphanenin okuyucusunun büyük bir kısmını öğrenciler oluşturuyor. Kütüphanede bulunan internet odasından üye olan herkes günde bir saat ücretsiz olarak yararlanıyor.
Isparta Bayındırlık ve İskân İl Müdürlüğü hazırladığı bir raporla kütüphane binasının depreme karşı güçlendirilmesi gerektiği ifadelerine yer vermişti. Bunun üzerine kütüphane yaklaşık 20 gün önce okuyucularına kapatıldı. Ancak bu seferde kütüphanenin nereye taşınacağı tartışması yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı merkezde bir yere taşınmasını isterken, valilik kütüphanenin geçici olarak şehir dışında lojman olarak tahsis edilen binaya taşınmasına karar verdi.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Halil Hamit Paşa Kütüphanesi hizmet kalitesi, kitap sayısı, otomasyon sistemi ve internet odası ile Türkiye'de ilk üçe giriyor. Genel Müdür Ahmet Arı, kütüphanenin verimli ve sağlıklı olması için merkezde bir yere taşınması yönündeki görüşlerini Isparta Valiliği'ne bildirdiklerini söyledi. Arı, halk Kütüphanelerin yapılanmasının merkezde olması gerektiğini hatırlatarak, "Valilik bize merkezde bir yer olmadığını geçici bir süre şehir dışındaki bir binaya taşıyacaklarını belirterek görüş istedi. Bizde bunun çok sağlıklı olamayacağını merkezde bir yer aranması gerektiğini bildirdik" diye belirtti. Arı, kütüphanelerin bir tarafta kendilerine diğer tarafta da valiliklere bağlı olmasıyla bir karmaşa yaşandığını, bunun için yönetimin tamamen illerle devredilmesi gerektiğinin altını çizdi. Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, kütüphanenin merkezde kamu binalarından birine taşınması için yer aradıklarını ancak geçici olarak kütüphaneyi şehir dışına taşıdıklarını söyledi. Şaşmaz, merkezde yer bulunması halinde kütüphanenin tekrar buraya taşınacağını söyledi.
|