Tarihi Tabyada Şaşırtan Değişim
Asırlık Tabya Önce Ahır Sonra...
Tarihi Mekana Vergi Geliyor
Kemeraltı’nda Bir Tarih Yok Oluyor!
İnşaat Alanından Tarihi Kalıntılar Çıktı
Kanalizasyon Kazarken Tarih Çıktı
Tarihe Kepçe Vuranlara Yasal İşlem
Tarihi Kaleyi İnternette Satışa...
Tarihi İstasyon Gün Yüzüne Çıkıyor
Tarihi Tabya'daki Çalışmalar...
Hamidiye Tabyaları'ndaki Kepçeli...
Tarihi Hamidiye Tabyası'nda Restorasyon
Tarihi Hamidiye Tabyaları’na Kepçelerle Girdiler!
Çanakkale’de tarihi sit alanında yer alan Hamidiye Tabyaları’na Koruma Kurulu onayı olmadan iş makineleriyle girildiği iddia edildi. Araziye spor alanı ve açık hava tiyatrosunun da yer aldığı bir proje yapılıyor.
Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, Tarihi Hamidiye Tabyaları’nın restorasyonu için yapılan çalışmalarda tabyalara kepçelerle girildi. II. Abdülhamit döneminde yaptırılan ve Çanakkale Savaşı’nda boğaz savunmasında önemli rol oynayan Hamidiye Tabyaları tarihi sit alanında yer alıyor. 1.derece korunması gereken kültür varlığı olarak tescilli yapılara Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayı olmadan iş makineleriyle müdahale edildi. Sahil kıyısında Hamidiye Tabyaları’nın bulunduğu 105 dönümlük arazinin kullanım hakkı alanın restorasyon çalışmaları yapılarak işlevlendirilmesi için Genelkurmay Başkanlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilmişti.
Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Alarslan, “Koruma Kurulu izni olmadan müteahhit firma alanda iş makineleriyle çalışma yapmış. Koruma Kurulu müdürünün de yer aldığı bir heyet olarak orada incelemelerde bulunup tutanak tuttuk. Gözlemlerimiz neticesinde orada herhangi bir yıkılma, çökme, tahribat tespit etmedik. Koruma Kurulu da ayrıca yerinde inceleme yapacak. Şu an alanda iş makineleriyle yapılan işlem durdurulmuş durumda” dedi. ‘Teşhir salonları olacak’ Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan projeye göre Hamidiye Tabyaları’nın bulunduğu tarihi sit alanı olan arazide içinde gezi parkuru, spor alanı, açık hava tiyatrosunun da bulunduğu bir proje yapılıyor. Proje kapsamında alanda yer alan 2 büyük bonet müze yapılacak, diğer bonetler ise Çanakkale Savaşı’na ilişkin görsellerin yer alacağı ve hediyelik eşyaların satıldığı teşhir alanları olarak düzenlenecek. Yapılan çalışmaya ilişkin bilgi veren Alarslan, “Tabyaların bulunduğu arazi gezinti alanlarının, çocuklar için spor alanlarının, açık hava tiyatrosunun, kafelerin olduğu bir peyzaj alanı olarak düzenleniyor. Tabyalar restore edilerek işlevlendirilecek. Bonetler müzeye, el sanatlarının sergilendiği ve savaşların anlatıldığı teşhir salonlarına dönüştürülecek. Peyzaj alanının sahille bağlantısının kurulduğu deniz tarafından bir yol da yapılacak” dedi. Çalışmanın 2015 yılının Nisan ayına kadar tamamlanması planlanıyor. |