b>Selanik'te çevre düzenlemesi yapılırken ortaya çıkan Osmanlı dönemi avlusu, 'Amacımız tarihi eser bulmak değildi' diye yeniden gömülecek.
Tarihi eser zengini Yunanistan'da yol çalışması ya da çevre düzenlemesi esnasında ortaya çıkan bazı kalıntılar, 'Amaç tarihi eser bulmak değildi' denilerek yeniden toprak altına gömülüyor. Son örnek Selanik'te yaşandı. Şehrin simgesi olan Beyaz Kule (eski adı Kanlı Kule) çevresindeki sahil düzenleme çalışması sırasında gün ışığına çıkan Osmanlı dönemine ait bir avlunun da tekrar kapatılmasına karar verildi.
Ethnos gazetesinin haberine göre, deniz kıyısındaki Beyaz Kule'nin çevresinde haziran ayından bu yana devam eden düzenleme çalışmaları sırasında Osmanlılardan kalma bir avlu ortaya çıkarıldı. Yunan arkeologlar tarihi avluyla ilgili çalışmalara başlamak isterken, Yunan Kültür Bakanlığı Genel Sekreteri Hristos Zahopoulos, 'avlunun tesadüfen keşfedildiğini ve asıl amacın çevre düzenlemesi olduğunu' belirterek avlunun tekrar kapatılması talimatını verdi.
Arkeologlar tepkili
Karara tepki gösteren arkeologlardan profesör Athanasios Paliuras, avlunun tarihi açıdan çok önemli olduğunu vurgulayarak bu karar nedeniyle Selanik'in, tarihinin önemli bir parçasından mahrum kalacağını söyledi. Daha önce başkent Atina çevresindeki yol yapım çalışmaları sırasında bulunan Bizans kalıntılarının da aynı gerekçeyle kapatılması tartışmalara neden olmuştu.
Avlunun yakınında yer alan Beyaz Kule de Osmanlı tarihi açısından önemli bir yere sahip. 1536'da Venedikli mimarlar tarafından yapılan 30 metrelik kule 1878 yılına dek Osmanlılar tarafından zindan olarak kullanılmıştı.
|