zmir'in Bergama İlçesi'nde yapımı devam eden Yortanlı Barajı'nın suları, günümüze kadar sağlam kalabilmiş, halen 47 derece sıcak suyun çıktığı Allianoi Ören Yeri'ni yaklaşık 6 ay içinde su altında bırakacak. Antalya'da düzenlenen, 27. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'na katılan Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Yaraş, llianoi Ören Yeri'nin su altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Ören yerinde 1998 yılından beri devam eden kazılarda, Roma döneminden kalan Allianoi'nin Ege havzasına hizmet veren bir sağlık merkezi olduğunu ortaya çıktığını belirten Yaraş, “Burası, pek çok tıp bilgininin gelip öğretilerini yaydığı, şifa dağıttığı, mesleklerini yaptığı bir yer” dedi.
Özellikleri sayesinde pek çok Avrupa ülkesinde de bilinen ören yeri yakınında, 1970'li yıllarda bir barajın projelendirildiğini belirten Yaraş, Yortanlı barajının yerinin 1992 yılında değiştirildiğini söyledi. Bu değişikliğin ören yerini sular altında kalmayla karşı karşıya getirdiğine dikkati çeken Ahmet Yaraş, şunları söyledi: “Allianoi, 1800 yıldır kullanılan bir sağlık merkezi. Buna rağmen barajın gövdesinin bugünkü yerine kaydırılması bir cinayettir. Bunun mutlaka durdurulmasının gerekli olduğunu 1998 yılından beri söylüyoruz. İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ören yerini tescil etti ve arkeolojik sit alanı ilan etti. Buna rağmen barajın yapımı devam etti. 1998 yılında ekonomik kriz nedeniyle inşaatı duran barajda çalışmalar bu yıl yeniden başladı. Şu anda gövdeyi yükseltiyorlar. Avrupa Birliği'ne girme sürecindeki Türkiye, ne yazık ki Zeugma gibi bir kültür değerini daha sular altında bırakacak.”
17 METRE SU ALTINDA KALACAK
Barajın yapımı tamamlandığı zaman Allianoi'nin 90 bin metrekarelik ılıcası, çeşmeleri, ana yolları, sokakları, sağlık merkezi ve köprülerinin tümünün 17 metre su altında kalacağına dikkati çeken Yaraş, “Yani ören yerinin hiçbir şekilde kurtuluşu yok” diye konuştu.
Allianoi'nin dünyanın en sağlam kalmış ılıcası olduğuna da işaret eden Yaraş, ılıcada halen 47 derece sıcak su bulunduğunu vurguladı.
Barajın yapımı için bu yılın ilk döneminde 3,2 milyon YTL ödenek ayrıldığını, ikinci dönemde yeniden bir ihalenin yapılmasının sözkonusu olduğunu ifade eden Ahmet Yaraş, “Böyle devam ederse inşaat Kasım 2005'te bitecek. Dolayısıyla bizim 6 ayımız var. Zamanımız çok dar. Bu yapıların Zeugma'da olduğu gibi başka bir alana taşınması da mümkün değil” dedi.
Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği, Müzeciler Derneği'nin bir imza kampanyası başlattığını da belirten Yaraş, Antalya'da düzenlenen sempozyuma katılan bilimadamlarının şu ana kadar 250'sinin bu kampanyaya imzasıyla destek verdiğini söyledi.
Hazırlanan dilekçenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletilmesini amaçladıklarını söyleyen Yaraş, “Biz baraja karşı değiliz. Yapılsın, ama 1970'li yıllarda planlanan yerine yapılsın ya da bir setle Allianoi sular altında kalmaktan kurtarılsın” diye konuştu.
|