inlerce yıldır toprak altında yatan eserler, yeni kazı döneminde uzmanların kendilerine el uzatmasını bekliyor. Kazı izinlerini alan uzmanlar, ekim ayına dek sürecek yorucu bir uğraş için son hazırlıklarını tamamladı.
Torbalı'daki Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Recep Meriç , temmuz ayından itibaren kazılara başlayacaklarını belirterek, bu yıl büyük hamamın ortaya çıkarılması için çalışacaklarını kaydetti. Kazı alanında olanak bulmaları durumunda Metropolis konutlarındaki yaşam biçimlerini incelemek istediklerini belirten Meriç, "25 yerli ve yabancı uzman ile 30 işçimiz alanda görev yapacak. Torbalı Belediyesi, Philips Morris desteği ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nin katkılarıyla kazılara yön vereceğiz" dedi.
Kazı alanın bulunduğu yörede kamulaştırma zorlukları yaşadıklarını belirten Meriç, takas yönetmeliğinin işlemesinde güçlükler çıktığını dile getirdi. Yerel yönetimlerin de kazılara desteğini artırması gerektiğine dikkat çeken Meriç, bunun artık bir prestij olarak görüldüğünü vurguladı.
İzmir'in ilk yerleşimlerinden Tepekule (Bayraklı) kazılarının başkanı Prof. Dr. Meral Akurgal , bu yılki çalışmalarda restorasyona ağırlık vereceklerini kaydederek, kentin güney ve doğu eteklerindeki surları düzenleyeceklerini söyledi. Akurgal, Tepekule'de ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla bir merkez oluşturacaklarını belirtti.
Su baskınları
Aydın'daki Magnesia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Orhan Bingöl de, kentte korumaya yönelik etkinliklerde bulunacaklarını bildirdi. Magnesia'nın büyük antik kentlerin gölgesinde kaldığını kaydeden Bingöl, sponsor arayışında olduklarını söyledi. Bingöl, "Alanda her yıl bahar dönemlerinde Gümüş Çayı'nın taşması sonucu su baskınları yaşanıyor. Bu nedenle çalışmalarımız olumsuz etkileniyor. Bunun engellenmesi için özel bir ödenek gerekiyor. Kazı sırasında ufak müdahaleler yapıyoruz. Kazı programımızı da buna göre değiştiriyoruz. Mayıs sonunda bile alanı su dolu bulabiliyoruz. Su baskını yaşayan kentin 6-7 ay gezilemediği oluyor" dedi.
Eylül ayına dek çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Bingöl, antik kentlere ilişkin tanıtımların arttırılması ve toplumda bilinç uyandırılması gerektiğini vurguladı. Bingöl, turizm şirketlerinin tur programlarında antik kentlere daha çok yer vermesinin yararlı olacağını kaydetti.
Çeşme- Panaztepe Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal da, bu sezonda İzmir ve Urla'daki su altı eserlerle Osmanlı batığının ortaya çıkartılması için çalışacaklarını söyledi. Bu dönem daha çok restorasyon çalışmalarına yöneleceklerini kaydeden Erkanal, "Ortaya çıkardığımız eserlerin gelecek kuşakların taşnımasına olanak sağlamalıyız" diye konuştu.
Foça Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit de, geçen yıl Atena Tapınağı'nda başlattıkları çalışmaları bu yıl da sürdüreceklerini belirtti. Özyiğit, geçen yıl ortaya çıkardıkları Griffon ve At Tropom heykellerinden yeni sezonda da çok sayıda bulmayı hedeflediklerini belirtti.
|