p>Tarihi yarımadayı trafiğe kapattınız. Taksim Meydanı’nın da bir gün kapatılacağı konuşuluyor hep. Gerçekten kapanacak mı, projesi tamam mı?
Taksim'de meydan yayalaştırması yapmayı planlıyoruz. Taksim meydanda da trafiğin bir baskısı var. Sayın Başbakanımız'ın kendi başkanlığı döneminden beri arzu ettiği bir bölge burası ve biz burada ulaşımla ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Daha önce yapılan düzenlemeleri de dikkate alarak bir değerlendirme yapıp 2011 yılında da Taksim'de yayalaştırma sürecine başlayacağız. Çünkü şehir yürünerek yaşandıkça daha iyi hissedilebiliniyor.
İstiklal Caddesi'nden bir zamanlar araçlar geçiyordu, geçmişte trafiğe açıktı. Şimdilerde oraya resmi araçlar adı altında araçlar gidiyor, ben aracımla gitmiyorum. Yayalaşmaya saygı göstermek gerekiyor, resmi araçların zorunlu olmadıkça o bölgeye girmemesi gerekiyor.
Taksim için yayalaşmaya 2011'de başlayacağız dediniz. Burada sadece meydanın olduğu bölgeden bahsediyorsunuz değil mi? Herhalde onun ulaşım alternatifleri hazırdır? Tarlabaşı Bulvarı mı kapanacak, nereden geçeceğiz araçla?
Bir kısmı alta alınıyor, Mete Caddesi, Tarlabaşı'ndan gelen Sıraselviler'e giden kısım alta alınıyor. Değişik bir takım projeler var. Çeşitli düzenlemeler yapılıyor. Otobüsler oradan kalkacak ve bir daha hiç gelmeyecek ve bir de metro çıkışlarını ortadan kaldırıp İstiklal Caddesi kenarlarına çekeceğiz. Bu uygulamalarla meydanı rahatlatmayı planlıyoruz.
Alta alınacak dediğiniz caddeler herhalde alttan tünel gibi bir çözümle yapılacak değil mi?
Tabii, mesela özellikle AKM'nin önündeki yolun alta alınması lazım ki Taksim ile AKM birleşsin ve yürüyerek geçilebilinsin ve bir meydan hissi uyansın.
“İstanbul borç batağında diyorlar, İSPARK’ı satsam borcumuz kapanır!”
İstanbul'a çok fazla yatırım yapıyorsunuz. Ama bu yatırımların kaynağı ve İstanbul'u ne kadar borçlandırdığınız da tartışılıyor. The Guardian'da çıkan yazıda 'İstanbul borç batağında' diyor, doğru mu?
Bu tür haberler niçin çıkıyor? Borcumuz yok değil, elbette var ama tüm hesabımızı kitabımızı da ona göre yapıyoruz. 'İstanbul borç batağında' gibi bir değerlendirme yaparken 'Acaba İstanbul'un yükselişi, gelişmesi bir yerleri ya da birilerini rahatsız ediyor mu?' diye düşünüyorum.
'Borç batağı' denilecek kadar ağır olan rakam nedir?
Avrupa ülkeleri global krizin verdiği çok ciddi sıkıntıları yaşıyor, İstanbul onlarla mukayese edilmeyecek kadar iyi durumda. İstanbul'un borçları var fakat hiç yoktan değnekçileri ortadan kaldırarak kurduğumuz İSPARK'ı satsak o dediğiniz borçları kapatırız.
O kadar?
Borç dediğiniz zaman, 5-6 milyar dolar toplamı 2028'e uzanan bir zaman dilimi içerisinde bunu yapıyorsanız, zaten yasalarla belirlenmiş bütçemizin yüzde 10'nu geçmeyen iç borçlanma ve yüzde 10'nu geçmeyen dış borçlanma yapılmış. Zaten bunun üzerinde borçlanma yapamazsınız. Buna ek olarak İstanbul Belediye'si başkan yetkisi ile başkan imzası ile hazine garantisi olmaksızın krediler alabilmiş ve (1,5 milyar euro'lardan bahsediyorum) eğer bu kadar büyük bir rakamı alabiliyorsanız mutlaka güvenilirsinizdir çünkü kimse size durup dururken 'gelin size para vereyim' demez.
|