'300 Bin Suriyeli Kayıt Dışı...
Sanatı da Katlediyorlar
Suriyeli'ye Kiralık, Bina...
Suriyeli Ailelerin Kaldırımlarda...
Anıt Ağaç Üç İmparatorluğa...
İstanbul'da Yol Kenarında...
6. Yüzyıldan Kalma Mozaiği Yok Ettiler!
Tarihi Mirası Yerle Bir Oldu!
Tarihi Tokmaklar Yok Oluyor
Dört Bin Yıllık Dehliz Ortaya...
Tarihi Handa Kaçak İnşaata Durdurma!
Mısır'ın Kültürel Mirası Yağmalandı
Suriye'deki 6 Kültür Mirası...
Suriye’nin Tarihi Anıtları Tehdit Altında!
UNESCO’nun yaptığı açıklamaya göre, Suriye topraklarında yer alan altı tarihi anıt yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan dünya mirasları listesine dahil edildi.
Söz konusu listeye dahil edilen Şam, Halep ve Basra şehirlerinin tarihi bölgeleri, Palmira’nın arkeolojik anıtları, ayrıca Krak de Chevaliers Kalesi ve Salah-ad-Din Kalesi, Kuzey Suriye’deki I-VI. yüzyıllara ait köyler’in isimleri korkarız tarih kitaplarının sayfalarında görülebilecek. Suriye’de çatışmaların sürmesi bu olasılığı daha da artırıyor. Evrensel'in haberine göre, Rusya’nın Sesi’ne konuşan UNESCO Dünya Mirası Komitesi üyesi Karim Hendili, bu tehlikeli durumun düzeltilmesi için hiç bir imkanın şimdilik olmadığını belirtti. Hendili şunu söyledi:
UNESCO Suriye’de silahlı çatışma koşullarında bütün bu dünya miras anıtlarının korunmasının mümkün olmadığını düşünüyor. Bütün anıtlar şimdiye kadar büyük hasar görmüş oldu. Bu nedenle UNESCO onları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan dünya mirasları listesine dahil etme kararını aldı. Bu anıtların kurtarılması için silahlı çatışmanın durdurulması gerekiyor. En şiddetli savaş eylemlerinin yapıldığı Halep en büyük yıkıma uğradı. Elverişli cografi konumu sayesinde Halep, Suriye’nin önemli ekonomi merkeziydi. Ancak savaş sırasında bunun Halep için olumsuz etkileri oldu. l0. Yüzyılda kurulmuş eski kalesi ciddi derecede hasar aldı. Ortadoğu’nun en eski pazar yerlerinden biri şiddetli yangın sonucunda pratik olarak tümüyle tahrip oldu. Dünyanın en büyük ve en eski camilerinden biri olan Umayyad camiinin minaresi de yok oldu. Savaşların yapıldığı bölgelerden aldığımız fotograflar anıtların feci hale geldiğini gösteriyor” 3 bin yıllık tarihe sahip olan Suriye’de farklı kültürlerin birleşmesi sayesinde çok sayıda arkeolojik anıtlar, tarihi şehirler, anıt ve sanat eserleri bulunuyor. Birkaç on yıl önce Suriye silahlı çatışmanın meydana gelmesi halinde kültürel değerlerin korunmasına dair bir sürü uluslararası anlaşma imzalamıştı. Ama ne yazık ki bugün ülkede imzalanmış sözleşmeleri hatırlayan pek kişi yok. Suriye’de silahlı çatışmalar 2011 yılının Mart ayından beri devam ediyor. |