Sümela Manastırı Yenileniyor
Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nın kapsamlı restorasyon ve rölöve çalışması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan projelerin tamamlanmak üzere olduğu bildirildi.
Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Altındere Vadisi’nde Karadağ’ın eteğine kayalar oyularak inşa edilmiş Sümela Manastırı’nın dünyanın en önemli kültür miraslarından biri olduğunu belirtti.
Son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeken manastırı geçen yıl 300 bin kişinin ziyaret ettiğini dile getiren Kansız, bu yıl rakamın 600 bini bulacağının tahmin edildiğini söyledi. Ziyaretçi sayısının artmasında Ortodoks Hıristiyanlara yılda bir kez ayin izni verilmesinin ve yolların yapılmasının etkili olduğunu ifade eden Kansız, daha önce de restore edilen yapının yeniden ele alınarak kapsamlı restorasyon için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda projeler hazırlandığını anlattı. Kansız, projelerin bitme aşamasına geldiğine işaret ederek “Yapının çevre ve iç düzenlemesi, freskler, diğer tarihi unsurlar ile restorasyon yapılması gereken mekânlara ait projelerin çizimi bitme aşamasında. Projeler, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca onaylandıktan sonra yapım aşamasına geçilecek. Bu işlem sonrası Sümela Manastırı’nın ziyarete kapalı birkaç alanı da ziyarete açılacak” dedi. Kansız, restorasyonun UNESCO tarafından değil, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yapılacağını vurgulayarak “Bitme aşamasındaki projelerimizde Sümela ile ilgili ne ararsanız var. Özellikle kapalı alanların ziyarete açılması için çalışmalar yapacağız. Para sıkıntımız da yok, paramız hazır. 4-5 milyon lira paramız var. Paramız Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gönderildi ve İl Özel İdaresi’nde bloke vaziyette. Projeler onaylandıktan sonra ihaleye çıkacağız. Proje bittikten sonra asıl maliyet de ortaya çıkacak” şeklinde konuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sümela Manastırı’nda 88 yıl aradan sonra ilk kez 15 Ağustos 2010 tarihinde, Ortodoks Hıristiyanların yılda bir kez ayin yapmasına izin vermişti. |