stanbul’daki çok kültürlülüğü desteklemek, insanları yaşam çevrelerinden uzaklaştırmadan mahallelerini geliştirmek, katılımcı yöntemlerle kendi yaşam çevreleri üzerinde söz sahibi olabilmelerini sağlamak amacıyla Sulukule’de bir Avrupa Birliği destekli bir proje başlıyor.
Sulukule Mahallesini Geliştirme Projesi için Ulaşılabilir Yaşam Derneği, İnsan Yerleşimleri Derneği ve Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği'nin girişimiyle hazırlanan proje aynı zamanda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi’nin yapılan çalışmalara katkıda bulunmayı ve İstanbul 2010 çerçevesinde başlatılan kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesini amaçlıyor.
Proje ile ilili Sulukule Mahallesini Geliştirme Projesi için Ulaşılabilir Yaşam Derneği, İnsan Yerleşimleri Derneği ve Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında projenin amaçları şöyle tanımlanıyor:
"Bölge sakinlerinin istekleri göz önüne alınarak yıkım ve yeniden inşa kararının yürürlükten kaldırılması ve yerine ilgili sivil toplum örgütleri, kamu kurumları, Fatih Belediyesi ile birlikte Alternatif Toplum Planı'nın ortaya çıkartılmasını sağlamaktır. Böyle bir plan, evlerin rehabilitasyonu ve geleneksel müzik ve dansın kültürel mirasına dayanarak Sulukule topluluğunun geliştirilmesi yoluyla bölgenin yeniden canlandırılmasını sağlayabilmektir.
Bu nedenle, projenin birinci hedefi, Sulukule’ deki topluluğun insan haklarının korunması, kültürel çeşitliliğin ve Tarihi Yarımada’ daki kültürel mirasın muhafaza edilmesine katkıda bulunacak. Yine aynı kapsamda kentsel yenileme ve dönüşüm projelerinden olumsuz olarak etkilenen diğer topluluklarla da bu plan paylaşılarak, demokratik, yerel halk tarafından yönlendirilen bir iyileştirme ve geliştirme sürecinin başlatılmasını sağlayacaktır.
Benzer problemler, İstanbul’ da Kağıthane, Üsküdar-Selamsızlar, Hacıhüsrev, Ankara’ da Çinçin, Bursa’ da Kamberler, İzmir ve Yalova’ da bulunan Roman toplulukları tarafından yaşanmaktadır. Bütün bu gruplar, söz konusu bölgeleri ziyaret ederek bir İzleme Ağı’ nı kurucak ve söz konusu bölgeler Sulukule projesinin deneyimlerinin düzenli olarak paylaşılmasından faydalanacaklardır."
Sulukule Teknik Destek Ekibi kurulacak
Proje kapsamında Ulaşılabilir Yaşam Derneği, İnsan Yerleşimleri Derneği ve Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği ortaklığında Sulukule Teknik Destek Ekibi'nin oluşturulacağının belirtildiği açıklamada ekibin, kapasite arttırma çalışmaları için gerekli olacak bağımsız planlama, yasal haklar konusunda tavsiye / bilgi verecek ve toplum geliştirme desteğini sağlayacağının altı çizildi.
Açıklamada ayrıca, proje kapsamındaki tüm aktivitelerin sonucunda, tarafların onayladığı ve bu bağlamda uygulanmasına geçilebilecek katılımcı planlama sürecinin şartnamesi ile birlikte, bir Sulukule Toplum Vizyon ve Konsept Planı'nın oluşturulacağı ifade edildi.
Projenin hedefleri ve aktiviteleri;
Sulukule’ de yaşayan sakinlerin, insan haklarını korumak için planlama ve yasal tavsiye /bilgi sağlanması ve toplum geliştirme desteği sağlamak,
Bölge sakinlerinin ihtiyaç ve özlemlerini karşılayacak ve yerel demokrasiyi iyileştirecek, öncü katılımcı bir mahalle yenileştirme modeli oluşturmak için Avrupa Birliği ülkelerinin deneyimlerinden yararlanmak,
Yöredeki her bir hane halkına yasal hakları konusunda profesyonel tavsiye / bilgi sağlamak,
Kültürel miras korumasının sosyal, fiziksel ve çevresel boyutları hakkında anlayışlarını geliştirmek.
Kentsel dönüşüm ile kentsel koruma yasalarının sonucundan etkilenen mahalleleri izlemek için sürdürülebilir ve ortak bir İzleme Ağı oluşturmak,
Sulukule Toplumu Vizyon ve Konsept Planı’nı geliştirmek ve yaygınlaştırmak için çok disiplinli Sulukule Teknik Destekleme Ekibi kurmak.
AB üye ülkelerinde kullanılan denenmiş katılımcı planlama yaklaşım ve yöntemlerine ilişkin iyi uygulama modellerinin belirlemek ve uyarlamak,
Bölge halkının bakış açısından onların sorun ve fırsatlarını tanımlayacak etkileşimli atölyeler ve seminerler yapmak,
Sulukule Toplumu Vizyon ve Konsept Planı’nı geliştirmek ve ortaya çıkarmak.
|