Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sulak Alanlarımız Hızla Yok Oluyor

Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye Su Kaynakları Program Müdürü Buket Bahar Dıvrak, Türkiye'de son 40 yılda, 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın, ekolojik ve ekonomik işlevinin kaybolduğunu bildirdi.

CNN Türk
Sulak Alanlarımız Hızla Yok Oluyor

oğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye Su Kaynakları Program Müdürü Buket Bahar Dıvrak, Türkiye'de son 40 yılda, 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın, ekolojik ve ekonomik işlevinin kaybolduğunu bildirdi.

Dıvrak, küresel ısınmanın etkileri ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konusunda kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna sunum yaptı. Türkiye'nin su zengini de su fakiri de olmadığını ifade eden Dıvrak, Türkiye'de kaçak yeraltı su kullanımının fazlalığına dikkati çekti.

Dıvrak, şebekelerdeki kaçak ve kaybın yüzde 50'ye yaklaştığını, 16 büyükşehirdeki kaçak oranının ise yüzde 44 olduğunu söyledi.
Türkiye'de son 40 yılda 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın, ekolojik ve ekonomik işlevinin kaybolduğunu kaydeden Buket Bahar Dıvrak, "Doldurma, kurutma, tarım alanı açma gibi nedenlerle 2,5 milyon hektar sulak alanın yarısını kaybettik" dedi.

Dıvrak, Tuz Gölü'nün, olması gereken büyüklüğünün yarısı kadar küçüldüğünü, gölün çevresinde yeraltı su kullanımı baskısının görüldüğünü belirtti.

Kuraklığın doğal bir olay olduğunu, iklim değişikliği etkisiyle daha sık yaşanacağını dile getiren Dıvrak, su kaynaklarının iyi yönetilmemesi halinde bu geçici durumun, kronik hale geleceğine işaret etti.

"Entegre havza yönetim planları hazırlanmalı"

Dıvrak, Türkiye'deki 25 havzanın su bütçesinin ve ulusal su yasasının çıkarılmasını, nüfus ve sektörel göstergeler ışığında, entegre havza yönetim planlarının hazırlanmasını önerdi.

"Suyun fiyatlandırılmasının yeniden gözden geçirilmesi ile yeraltı su rezervlerinin eksiltilmemesinin" devlet politikası olması gerektiğini ifade eden Dıvrak, "Ayrıca, doğrudan gelir desteği verilmesinde, iyi tarım uygulaması yapma şartı getirilmeli" diye konuştu.

WWF-Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye Su Kaynakları Program Müdürü Dıvrak, tuzlu su arıtımının çözüm olup olmadığına yönelik tartışmalara da değinerek, başta Arap ülkeleri olmak üzere, bunu yapan ülkelerin bulunduğunu anımsattı.

Dıvrak, ancak uygulamanın dezavantajlarının da bulunduğunu, arıtmada çok fazla enerjiye ihtiyaç duyulduğunu, arıtmada kullanılan kimyasal maddelerin su kirliliğine neden olduğunu anlattı.

Havzalar arası su transferine yönelik olarak ise Dıvrak, bunun, her iki havzanın su dengesini olumsuz etkileyebileceği, su kaynaklarının paylaşım sorununun gündeme gelebileceğine dikkati çekti.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/sulak-alanlarimiz-hizla-yok-oluyor_59319.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!