Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

“Su ve Isı Yalıtım Malzemelerinde CE İşaretleme Süreci” Toplantılarının İlki Gerçekleştirildi

CE İşareti’nin önemine, işaretleme sürecine ve performans değerlerine dikkat çekmek isteyen XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği ve BİTÜDER (Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği), “Su ve Isı Yalıtım Malzemelerinde CE İşaretleme Süreci ve Performans Değerleri Eğitimi” konulu toplantı dizisinin ilkini İstanbul Bayındırlık İl Müdürlüğü’nde 02

yapi.com.tr
“Su ve Isı Yalıtım Malzemelerinde CE İşaretleme Süreci” Toplantılarının İlki Gerçekleştirildi

CE İşareti’nin önemine, işaretleme sürecine ve performans değerlerine dikkat çekmek isteyen XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği ve BİTÜDER (Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği), “Su ve Isı Yalıtım Malzemelerinde CE İşaretleme Süreci ve Performans Değerleri Eğitimi” konulu toplantı dizisinin ilkini İstanbul Bayındırlık İl Müdürlüğü’nde 02 Şubat 2011 tarihinde gerçekleştirdi. Öncelikli olarak Bayındırlık Bakanlığı İl Müdürlüklerinde çalışan ve piyasa denetiminden sorumlu personellere yönelik planlanan bu toplantılarının ilkinde, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne ve Trabzon olmak üzere 7 ilin ilgili personelleri bir araya geldi.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan İstanbul Bayındırlık ve İskan Müdürü Kasım Kayıhan, 2010 senesinde toplam 118 piyasa denetim faaliyeti yürüttüklerini, bu faaliyetlerin büyük bir kısmının beton malzemeleri denetimi üzerine olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başladı. Gerçekleştirilen toplantı sonucunda, yapılan sunumlar aracılığıyla, katılımcıların su yalıtımı konusunda daha kıdemli olacaklarına dikkat çeken Kayıhan, bu bağlamda temel amaçlarının merdiven altı ve kalitesiz üretim ile kaliteli üretimi birbirinden ayırmak olduğunu vurguladı.

Su yalıtımı ve polimer bitümlü örtülerde CE süreci ve piyasa denetimi

Bayındırlık ve İskan Müdürü Kayıhan’dan sonra söz alan ve toplantının ilk konuşmacısı olan Bitüder Teknik Komisyon Üyesi Ali Eryiğit, “Bitümlü Örtülerde CE Süreci ve Piyasa Denetimi” başlıklı sunumuna ‘su yalıtımı’ ile ilgili detaylı bilgi vererek başladı. Su yalıtımı ve deprem ilişkisi konusunu korozyon bağlamında aktaran Eryiğit, Türkiye gibi bir deprem ülkesinin su yalıtımı konusunda daha hassas olması gerektiğini belirtti.

Eryiğit, korozyon oluşumu hakkında tanımlara yer verdiği sunumunda, ayrıca korozyonun zararlarını ve oluşum nedenlerini anlattı. Korozyon nedeni ile yapının zayıfladığını ifade eden Eryiğit, bir yapının ekonomik ömrü boyunca depreme karşı güvenli olabilmesinin su yalıtımı ile mümkün olduğunu belirtti. Eryiğit, söz konusu meselenin özel ve büyük projeler ile kamu binalarında ele alındığını ancak konut projelerinde göz ardı edildiğini söyledi.

Sunumunun ilerleyen bölümünde ‘polimer bitümlü örtüler’ hakkında bilgi veren Eryiğit, bina temelleri, çatılar, tüneller, viyadükler, havuzlar ve arıtma tesisleri gibi su ile karşılaşılan her yerde polimer bitümlü örtülerin kullanılabileceğini anlattı.



Ülkemizde polimer bitümlü örtülere dair uygulama standardının (TS 11758-1) ilk olarak 1995 senesinde hazırlandığını, Nisan 2002’de ise revize edildiğini anlatan Eryiğit, sunumunda ayrıca bina temeli (TS EN 13969) ve çatı uygulamalarına (TS EN 13707) yönelik standartları paylaştı. Eyiğit, söz konusu standartlar kapsamında belirlenen görev dağılımları hakkında bilgi vererek üretim aşamasında dikkat edilmesi gereken değerler ve imalatçı laboratuarlarında olması gereken cihazlar hakkında açıklamalar yaptı.

Eryiğit, ürünün standarda uygunluğunun tespiti için yapılan TİP deneyleri, Fabrika İmalat Kontrolü hakkında önemli bilgiler paylaştıktan sonra bir ‘CE Etiket’in nasıl olması gerektiğini anlattı. Söz konusu etiketin nasıl hazırlanması gerektiğini ve etikette nelerin yer alması gerektiğini belirten Eryiğit, CE belgeli ürünlerde aranması gereken asgari sertifikaların; EC Uygunluk Beyanı ve CE belgesi olduğunu ifade etti. Fabrika Üretim Kontrol Belgesi’nin EC Uygunluk Beyanı olmadığı zaman yeterli bir CE belgesi olmadığını belirten Eryiğit, ürün alımında bu ayrıma dikkat edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.





“Yapı güvenliğinin söz konusu olduğu durumlarda kural standartlar uygulanmalı”

Toplantının ikinci sunumunu gerçekleştiren Bitüder Teknik Komisyon Üyesi Jozef Bonfil, “Bitümlü Örtülerde Uygulama Standardı TS 11758-2 ve Gereklilikleri” başlıklı sunumunda yürürlükte bulunan TS EN 13969 ve TS EN 13707 standartlarını değerlendirdi. Söz konusu standartlarda imalatçının beyan değerlerine bağlı kalmaksızın, alt değerlerin belirlenmesinin gerekli olduğunu anlatan Bonfil, “Başta Almanya olmak üzere büyük sanayi ülkeleri, kendi iç dinamiklerine bağlı olarak kural standartlarını oluşturmuş durumdalar. Biz de bu ülkeleri örnek aldık ve Bayındırlık Bakanlığına, TSE’ye sunduk. Önümüzdeki süreçte kural standartları görmeye başlayacağız” dedi.

Sunumunun devamında 11758-2 standardı hakkında detaylı bilgi veren Bonfil, bugün Bayındırlık ve İskan Bakanlığının yapacağı herhangi bir binanın bu standarda ve koşullarına uymasının zorunlu olduğunu anlattı. Bina temellerinde ve çatılarda kalınlık, dış yangın performansı, çekme mukavemetleri ve soğukta bükülme gibi temel maddelerin kural standarda sahip olmasının şart olduğunu anlatan Bonfil, resmi yapılar için kural standardının bir hafta önce yayınlandığını, sırada büyük yapıların ve belediyenin ruhsatlandırdığı yapıların olduğunu ifade etti.



“XPS Isı Yalıtım Levhalarında CE Süreci ve Piyasa Denetimi”

Jozef Bonfil’den sonra söz alan XPS Derneği Teknik Komisyon Üyesi Gökhun Kurt ise “XPS Isı Yalıtım Levhalarında CE Süreci ve Piyasa Denetimi” başlıklı sunumunda standartlara uygunluk kapsamında ısı yalıtım malzemelerini anlattı. Sistem 3 kapsamına göre kimlerin üretim yapabileceği ve aranan koşulları aktaran Kurt, Avrupa Ekonomik Topluluğu (EEA) içinde tanımlanan onaylı yapı malzemesi laboratuarların bu anlamda hizmet verdiğini belirtti.

Daha sonra yapı malzemeleri yönetmeliğinde yer alan tabloyu açıklayan ve örnek uygunluk beyanını paylaşan Kurt, standartlara göre ürün etiketlerinin üzerinde yer alması gereken verilere değindi.

Sunumunda XPS üretiminde kullanılan gazlara da yer veren Kurt, çevreye zarar vermeyen yapıda üretilmelerinin gerekli olduğunu ifade etti. Kurt, ürünlerin uzun bir süre boyunca HCFC grubu gazlarla üretildiğini ve bu grubun ozona zarar katsayıları azaltılmış gazlar olduğunu bildirdi. AB önderliğinde ozona sıfır zarar veren HCF gazlara geçildiğini aktaran Kurt, eski nesil gazlarla üretim yapanların CE belgesi alamadığını anlattı. Kurt, ayrıca XPS üretiminde kullanılan yeni nesil gazların tamamen KYOTO protokolüne bağlı olarak kullanılmasının gerektiğini de sözlerine ekledi. Kurt, son olarak derneğin temel amacının CE işareti taşıyacak ürünlerin kalitesini yükseltmek olduğunu anlattı.





“XPS Isı Yalıtım Levhaları Kullanım Alanları ve Performans Değerleri”

Toplantının son konuşmacısı olan XPS Derneği Genel Koordinatörü Meltem Yılmaz ise “XPS Isı Yalıtım Levhaları Kullanım Alanları ve Performans Değerleri” başlıklı sunumunda XPS ile ısı yalıtımına dair detayları paylaştı. Konuşması kapsamında TS 825 Isı Yalıtım Yönetmeliği’ne de yer veren Yılmaz, hangi detaylarda ne tür ürün kullanılması gerektiğini açıkladı. Söz konusu yönetmeliğe göre toprak temaslı temel perde duvarları ve ters teras çatı ısı yalıtımında XPS ısı yalıtım levhalarının kullanılmasının zorunlu hale getirildiğini aktaran Yılmaz, sunumunun ilerleyen kısımlarında çatılarda ısı yalıtımı, temellerde ısı yalıtımı ve duvarların dıştan ısı yalıtımı hakkında bilgi verdi.

Mantolama sürecinde XPS levhaların tercih edildiğini belirten Yılmaz, XPS levhaların sudan etkilenmediğini, ısı iletkenlik değerlerinin düşük olduğunu, donma-çözülme dayanımı olan tek ısı yalıtım malzemesi olduğunu anlattı.

Türkiye’de 1995 senesinden bu yana XPS Isı Yalıtım Levhalarının kullanıldığını anlatan Yılmaz, AB ve Türkiye’de kullanımlarının oldukça yaygın olduğunu aktararak konuşmasını noktaladı.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/su-ve-isi-yalitim-malzemelerinde-ce-isaretleme-sureci-toplantilarinin-ilki-gerceklestirildi_85519.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!