Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Stratejik Zenginliğimiz Olan Gayrimenkulü İyi Değerlendirmiyoruz”

Gayrimenkul sektörünün Türkiye için stratejik bir zenginlik olduğunu söyleyen GYODER Başkanı Aziz Torun, bugüne kadar bu zenginliğin yeteri kadar değerlendirilmediğini belirtti. Aziz Torun, yabancı yatırımcıya yılda yaklaşık 4.5 milyar dolarlık satış gerçekleştirilmesinin de başarı olarak kabul edilemeyeceğini vurguladı.

yapi.com.tr
“Stratejik Zenginliğimiz Olan Gayrimenkulü İyi Değerlendirmiyoruz”

Gayrimenkulde Güç Birliği Daha Güçlü Türkiye’ kampanyasının 2016 yılının satış grafiğinde çok etkili olduğunu söyleyen GYODER Başkanı Aziz Torun, kampanya kapsamında 3 bineyakın konut ve yaklaşık 400ofis satışı ile sektörde 2.6 milyar TL ciro elde edildiğini belirtti. ‘20 yıl vade ve düşük faizli konut kredisi’kampanyası ile GYODER üyesi 41firmanın 109projesinde, ilk bir ayda toplam 2 bin konut ve 279 ofis satıldığını ifade eden Aziz Torun, yaklaşık 2 milyar 100 milyon TL’lik ciro elde edildiğini vurguladı.

“2017’de faiz oranları belirleyici olacak” Gayrimenkul sektörünün, yakın dönemde ülke olarak yaşanan ekonomik, siyasi ve toplumsal olumsuzluklara rağmen yine de büyümesini sürdüren bir sektör olduğuna dikkat çeken Torun, toplam 1 milyon 341 bin 453adet konut satışı ile 2015rakamlarının aşılmasının 2016 yılı için önemli bir gelişme olduğunu kaydetti. Tüm yaşananlara rağmen bu performansın yakalanması gayrimenkul sektörüne duyulan güvenin bir yansıması olduğuna değinen Torun, faizlerde anormal bir artış söz konusu olmazsa 2017yılında da, konut satış adetinin 2016 rakamlarına ulaşacağını söyledi. Bu yıl gayrimenkul satışlarını tetikleyen en önemli faktörün faiz oranları olacağına dikkat çeken Torun, bunu GYODERkampanyalarında da çok net bir şekilde gördüklerini vurguladı. Torun, yıllık faiz oranlarının yüzde 10’un günlük faiz oranlarının yüzde 1’in altında olmasının, sürdürülebilir satış grafiğini destekleyeceğini sözlerine ekledi.

“1 milyon dolarlık yatırım oranı düşürülmeli”

“Türkiye’deki gayrimenkul yatırımlarının, Avrupa’ya göre çok daha fazla kazandıracağının altını çizen Aziz Torun, “1 milyon dolarlık konut alan yabancı yatırımcıya vatandaşlık hakkı tanınması, sektörümüz adına önemli bir adım. Ancak bu oran, gelişmiş ülkelerde bizim sunduğumuz rakamın altında yer alıyor. Yabancı yatırımcının talebini artırmak için bu rakamın aşağı çekilmesi, hatta oranların bölge bölge değişmesi sektörümüze ivme kazandıracak. Vatandaşlık hakkının yanı sıra başka teşvikler de devreye girebilir. Oturma izni detaylarının da tanımlanması ve sürelerin uzatılması gibi düzenlemeler, sektörün elini daha çok güçlendirecek.” diye konuştu.

Yabancıya satış rakamları düşük!

Yurt dışına satışlar için de son mevzuat değişiklikleri ve teşviklerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Torun, “Bazı ülkeler için enerji kaynakları nasıl bir zenginlikse, gayrimenkul sektörünün de ülkemiz için stratejik bir zenginlik olduğunu söyleyebiliriz. Bugüne kadar bu zenginliğimizi yeteri kadar değerlendirdiğimiz söylenemez. Yabancı yatırımcıya yılda yaklaşık 4.5 milyar dolarlık satış gerçekleştirmemiz, başarı olarak kabul edilemez. Bizim sadece Katar ile ilişkilerimizi geliştirerek bu rakamları aşma potansiyelimiz var. Yabancı bireysel ve kurumsal yatırımcının talep ve beklentilerini doğru okuyarak, bu beklentilere uygun farklı projeler üretmeliyiz. Yabancı yatırımcıları ülkemize çekmek 2017 yılı itibarıyla öncelikli gündemimiz olmalı. Mevcut satış rakamları daha yukarı taşınmalı. Bize düşen sektörde ürün çeşitliliğini artırmak ve Türkiye’nin istikrarlı ve güvenilir bir ülke olduğunu anlatmak” dedi.

GYODERGYODER Başkanı Aziz Torun

Yabancı yatırımcılara yapılan satışların hem sektör hem ülke için önemli olduğunun altını çizen Aziz Torun, gayrimenkulü Türkiye’nin önemli bir ihracat kalemi olarak görmeleri gerektiğini vurguladı.

Sektörde değişim sürmeli

KDV muafiyeti, tapu harcında indirim, damga vergisi, yabancı yatırımcıya vatandaşlık hakkı, GYO’lara ilişkin yeni tebliğ, Gayrimenkul Sertifikası gibi teşviklerin hem sektör temsilcileri hem tüketici tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Torun, sektörün geleceğine yönelik görüş ve önerilerini şöyle aktardı: “Sektörde değişim sürmeli. Finansman modeli olarak kullanılan Sat-Yap modeli sürdürülebilir olmadığı için tek alternatif olmaktan çıkarılmalı, Yap-İşlet-Sat modeli ve yeni finansman modelleri geliştirilmeli. Marka ülke, marka şehir ve marka proje stratejilerimiz olmalı. Ülkemizin ve şehirlerimizin algısını güçlü şekilde oluşturabilirsek, sektörümüzün algısını da buna paralel yükseltebiliriz. İstanbul’u, Ege’yi, Akdeniz’i, Karadeniz’i farklı özellikleri ile ön plana çıkarmalıyız.“

Kesinleşmiş İmar Planlarının kazanılmış hak olarak kabul edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Torun, “Halihazırdaki imar durumuna güvenerek arsa yatırımı yapan yatırımcılar, her an değiştirilebilecek bir imar durumu belirsizliğine maruz kalmamalı” dedi.

“Gayrimenkulde çeşitlendirmeyi bir an önce hayata geçirmeliyiz”

Torun, imar reformu ile kapsamlı planlama yapılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Başta büyükşehirlerimiz olmak üzere, kentsel dönüşüm sürecini kapsamlı bir imar reformu ile planlamalıyız. Şehirlerimizin geleceğini talep ve ihtiyaçları göre planlayıp geliştirmeli, değiştirmeli ve dönüştürmeliyiz.” Gayrimenkulün, sadece konut ve AVM’yi değil, diğer projeleri da kapsamadığını kaydeden Torun, “Biz gayrimenkul sektörünü yalnızca konut yapıp satmak olarak görmüyoruz. Sağlıklı ve kalıcı bir büyüme için daha kapsamlı ve planlı çalışmalara ve ürün çeşitlendirmesine gitmemiz gerekiyor. Havaalanları, köprüler, hastaneler, yurtlar, öğrenci ve yaşlı evleri, lojistik merkezleri, ofisler, sağlık turizmine hizmet eden yapılar da aslında birer gayrimenkul yatırımı. Dolayısı ile yalnızca konut üretip satmak ile gayrimenkul sektörünü büyütmemiz mümkün değil. Sektör olarak bu kısır döngüden çıkmamız, gayrimenkulün geniş ve bütüncül alanını görmemiz gerekiyor. Gayrimenkulde çeşitlendirmeyi bir an önce hayata geçirmeliyiz. Satışta sürdürülebilirlik için talepleri iyi analiz etmeli, hatta bölgelere göre değerlendirme yapmalıyız. Sermaye Piyasasında sektör için yeni bir finansal kaynak olarak Gayrimenkul Sertifikası, Gayrimenkul Yatırım Fonları ve Altyapı GYO’larını daha etkin bir şekilde değerlendirmeli, sektörün ihtiyaç duyduğu yabancı fonların Türkiye’ye gelmesinin yolunu açmalıyız” dedi.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/stratejik-zenginligimiz-olan-gayrimenkulu-iyi-degerlendirmiyoruz-_157323.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!