İstanbul Büyük Otogarı'nı Su Bastı
İstanbul'a Yağış Barajlara Yaradı
Kırkpınarı Su Bastı
Son Yağışlar Barajları Doldurdu mu?
Su Yoksa Enerji, Enerji Yoksa Su Yok!
Yağış İstanbul'a Ne Kadar Su Getirdi?
Dünyanın Altında Okyanuslar Kadar Su Var
Mart Ayında Yağış Müjdesi!
Bir Melen Projesi Vardı, O Aslında Yok!
Melen'den Kötü Haber Var!
İstanbul 10 Yılın Susuzluk...
Susuzluğa Karşı Maliyetsiz...
Bakan'dan "Susuzluk" Açıklaması
İstanbul 110 Gün Sonra Susuz Kalacak!
İstanbul'un Susuzluğuna "Baraj"lı Çözüm!
İstanbul'u 2 Yıl İçersinde...
Son Yağış İstanbul'a Ne Kadar Su Getirdi?
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı, İstanbul'da metrekareye dünden bu yana 25 kilogram yağış düştüğünü belirterek "Bu, İstanbul'un bir hafta ile 10 gün kadar su ihtiyacını karşılar" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin (SESRIC) organizasyonuyla toplanan "Uluslararası Entegre Havza Yönetimi Çalıştayı"nın açılışının ardından AA muhabirinin, İstanbul'un su durumuna ilişkin sorularını cevapladı.
İstanbul'un dünden beri yağış aldığını belirten Kınacı, meteorolojiden aldığı bilgiye göre, kentte metrekareye 25 kilogram yağış düştüğünü bildirdi. Yağmurla İstanbul'un 10 günlük su ihtiyacının karşılanabileceğini ifade eden Kınacı, "25 kilogram, en azından belli seviyede su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Ama bu ne kadar olur? Bir ay, iki ay değil, İstanbul'un bir hafta ile 10 gün kadar su ihtiyacını karşılar" diye konuştu. "Su tasarrufu önemli" Kınacı, İstanbul'un Anadolu yakasında su konusunda sıkıntı olmadığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi: "Şu anda Melen'den su getiriliyor. Melen'den bir hat daha yapılıyor. Bu çalışma, en geç haziran ayında tamamlanmış olacak. Bu nedenle Anadolu yakasında bir problem yok. Anadolu yakasından, Boğaz'ın altından boruyla Avrupa yakasına su veriliyor. Avrupa yakasında Kağıthane'deki arıtma tesisine kadar su geliyor. Bu nedenle Kağıthane Arıtma Tesisi'nin beslediği alana kadar olan kısımda da bir problem yok. Ancak daha batıda olan bölgelerde bir sıkıntı olması ihtimaline karşı, Avrupa yakasında yeni kuyular açılması planlandı. Bu çalışmalar da mart ayı içinde başlayacak." Türkiye'de kayıp ve kaçak su oranının yüzde 50 olduğunu dile getiren Kınacı, bu oranın yüzde 10'a düşmesi durumunda ek su ihtiyacına gerek olmayacağını kaydetti. |