Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Son 10 Yılda 26 Milyar TL Zarar!

Tüketiciyi Koruma Haftası’nda açıklama yapan ÇATIDER, uzmanlarca yapılan çatıların ömür boyu garanti sağlayacağını söyledi. Uzman kuruluşlarca yapılmadığı için her yıl yaklaşık 5 milyon metrekare çatı tamir ediliyor.

yapi.com.tr
Son 10 Yılda 26 Milyar TL Zarar!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz,  tüketicilerin çatı ve yalıtım uygulamalarında uzman kuruluşları tercih etmesinin bütçelerine de önemli katkı sağlayacağını belirterek, “Geçtiğimiz 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatıların ülke ekonomisine verdiği zarar 26 milyar TL'ye ulaştı. Sadece 2013 yılında yaklaşık 4 milyar TL, sorunlu ve günümüz gereksinimlerini karşılamayan çatılar yüzünden boşa harcandı. Yenileme, aktarma ve tamirat çalışmaları yıllık 5 milyon metrekare civarında olup, parasal büyüklüğü yaklaşık 1,2 milyon doları aştı ” dedi.

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M.Nazım Yavuz, 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’deki tüketici haklarının korunması konusunda son yıllarda önemli adımlar atıldığını belirterek, ÇATIDER’in bu konuda toplumsal bilinci artmasına katkı sağladığını açıkladı.

Yaklaşık 1500 firmanın faaliyet gösterdiği çatı sektöründe ‘merdiven altı üretim’ yapan firmalar bulunduğunu belirten Yavuz, tüketicilere şu uyarılarda bulundu: “Uygun fiyatlı olduğu düşüncesiyle çatılarda merdiven altı üretimle yapılan uygulamaların yarardan çok zarara neden olduğunu unutmamak gerekiyor. ÇATIDER'in yaptığı araştırmaya göre çatılarda yapılan yalıtım iyileştirmelerine rağmen yaklaşık 7 milyon yalıtımsız ve hatalı çatının ülke ekonomisine verdiği zarar, doğalgaz birim fiyatlarının da devamlı artması sebebi ile 2013 yılında yaklaşık 4 milyar TL,  geçtiğimiz 10 yılda 26 milyar TL oldu. Çatılarla ilgili bu israfın başlıca nedenleri ise konut ve işyeri çatılarındaki yalıtım eksikliği, mevcut yalıtımların korunamamış olması, yalıtım konusunda gerekli iyileştirmelerin yapılmamış olması, çatı kaplama sistemlerindeki eksik ve yanlış uygulamalar olarak öne çıkıyor. Tüketiciler, merdiven altı ürünlerden kaçınıp, sertifikalı, CE belgeli ürünleri tercih etmeli ve uygulamaları uzman kişilere yaptırmalıdır. Böylece tüketicilerin parası çöpe gitmemiş olur. Ayrıca çatı uygulamalarında sigorta güvencesiz, 'yüksekte, ağır ve tehlikeli işlerde çalışma' eğitimi almamış, çatı ustası sertifikası olmayan eleman çalıştırılırsa, kaza durumlarında  yönetici veya bina sahipleri doğrudan sorumlu olur ve duruma göre çeşitli davalar ile karşı karşıya kalırlar.”

Çatı yenileme ve tamiratına 1,2 milyon dolar harcandı

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz, çatılarda yapılan yenileme, aktarma ve tamirat çalışmalarının yıllık 5 milyon metrekare, parasal büyüklüğünün ise yaklaşık 1,2 milyon dolar seviyesine ulaştığını belirterek, “Çatılarımızdaki yenileme ve tamiratın güvenilir, standartlara uygun sertifikalı malzemeler ile sertifikalı ve konusunda uzman çatı ustaları tarafından yapılması durumunda her yıl yapılan tamirat sıklığı azalacaktır.  Yalıtım kalitesinin artması ile ısı kayıpları azalarak ekonomimize büyük kazançlar sağlanacaktır. Bu safhada çatı yalıtımının öneminin topluma çok iyi anlatılması, bilinçlenme sağlanması, yasa ve yönetmeliklerde çatı yalıtımının zorunlu olması, uygulama ve ürün konusunun da firmaların inisiyatifine bırakılmadan belirli standartlar ve yükümlülükler getirilmesi gerekiyor" dedi.

Yılda 80 kilovatsaate düşürmeliyiz

Kaçak, denetimsiz yapılar ve uygulamalar sonucunda ortaya çıkan kalitesiz, kısa ömürlü ve enerji israf eden yapıların önemli bir sorun olduğunu da hatırlatan Yavuz, “Avrupa Birliği’nin 20-20-20 planı ile 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazı salımını en az yüzde 20 azaltmayı hedeflediğini düşünürsek; Türkiye olarak bizim de binalarımızdaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovatsaat seviyesinin altına düşürmemiz gerekiyor. Bu değerlere ulaşabilmek ancak çatı ve çatı sistemlerine önem verilmesi ile sağlanabilir” diye konuştu.

Ekonomiyle birlikte çevreye de zarar veriyor

Yavuz, bilinçsizce yapılan her tüketimin ekonominin yanı sıra çevreye de zarar verdiğini belirterek şöyle konuştu: “Bilinçli tüketici olarak bütçemize ve ülke ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra, doğaya da zarar vermemiş oluruz. Bilinçli tüketici olmak, sorumlu bir vatandaş olarak görevimizdir. Tüketici olarak hak ve sorumluluklarımızı iyi bilmeliyiz. Bilinçli bir tüketici mal ve hizmet alırken doğru seçim yapar. İhtiyacı olan malı ve hizmeti yetkili satıcısından alır”.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/son-10-yilda-26-milyar-tl-zarar_118229.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!