Beşparmak Dağları Milli Park Olmalı
Yeterli İmza Toplanamazsa...
Maden Ocakları için Hazır...
Zonguldak'ta Madencilere İş...
Madencilikte Yeni ÇED Uygulaması!
Zonguldak'ta Göçük!
Maden Ocağındaki Yangın 2...
Maden Yönetmeliği Başbakanlık'ta
Kaynaklar Direniyor: Ocağa...
Meclis Maden Patronlarını Üzemedi
Yine Maden Ocağı, Yine Ölü...
Maden Kazasında 17 İşçi Öldü!
3. Köprü Yükseldikçe Madenciler...
'Orman Olsun' Diye Devredilen...
Madenciler için Oksijen Maskesi...
Üreticilikten Madenciliğe...
"Şartlar Oluşursa Soma Madeni Açılır"
Madencilerin Fazla Çalışma...
Maden Ocağında Göçük: 1 Ölü
Soma'da Madenciler İsyanda
Maden Mühendisleri Odası Yöneticisine...
Yıldız: "Soma'daki Madenden...
165 Maden Sahası Aramalara Açılacak
Kömür Madeninde Grizu Patlaması
"İyice Araştırmadan Maden...
Kaz Dağları'nda Yeni Madenler...
Maden Mühendisleri Odası Tüm...
Kömür Madeninde Grizu Patlaması
Soma’da Madencilerin Sessiz Yürüyüşü
Madencilik Sektörüne Kötü Haber!
Madencilik Yasa Tasarısı Meclis'e...
İşte Madencilere Verilecek Yeni Haklar!
Söke'de Maden Ocağı Tepkisi
Aydın'ın Söke İlçesi'ne bağlı Latmos olarak da bilinen Beşparmak Dağları'nda bulunan Çavdar Mahallesi sakinleri, köylerinde maden ocağı açılacağını ve bölgede sondaj çalışması yapılacağını söyleyip tepki gösterdi.
DHA'nın haberine göre, Söke'ye bağlı 34 yerleşim içinde, bin kişiyi aşan nüfusuyla en büyük yerleşim yeri olan Çavdar Köyü Büyükşehir Yasasıyla mahalle statüsüne dönüştü. Türkiye'de doğal yayılış gösteren fıstık çamlarının en yoğun olduğu bölgede bulunan Çavdar'ın da yer aldığı Beşparmak Dağları'nın (Latmos) bu bölgesi, yüksek oranda feldspat içeren gevşek ve derin topraklar olması nedeniyle, geniş fıstık çamı ormanlarına ev sahipliği yapıyor. Latmos'un benzersiz olağanüstü güzellikteki kayaçlarıyla bütünleşen fıstık çamlarının olduğu coğrafya, film platolarını andıran görüntüleriyle buraya gelenleri büyülüyor. İlginç kaya yapılarıyla dikkat çeken Beşparmak Dağı'ndaki Çavdar'da, demir madeni işletmeciliği için olduğu iddia edilen sondaj çalışmaları endişe yarattı.
"Buralarda turizm yapılsın" Çavdar Muhtarı Yalçın Pak, "Fıstık çamları köyümüzde yaşayan insanlarımız için çok önemli. Bu çamları dedelerimiz, babalarımıza, babalarımız bizlere miras bıraktı. Bizler de çocuklarımıza bırakmak istiyoruz. Beşparmak Dağları'nın her tarafında maden ocakları açılmaya başlandı. Bu dağın her tarafı tarih dolu. Binlerce yıl buralarda insanlar yaşamış. Şimdi bizler yaşıyoruz. Bu dağın kültürünü devam ettiriyoruz. Güzelliklerle dolu bu dağda ocaklar açılmaya devam ederse, bu dağlarda insan da kalmaz, güzellikler de kalmaz. Bizler bu dağlarda maden ocaklarının açılmamasını, bu güzelliklerin yok olmamasını istiyoruz. Buralarda turizm yapılsın, gelen konuklara en iyi şekilde hizmet edelim. Ürünlerimizi satalım. Hem bizler kazanırız hem buranın doğası tahrip olmaz" diye konuştu. "Madenler bir gün bitecek" Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Beşparmak Dağları'nın hem altı hem üstü zenginliklerle doludur. Önemli ölçüde doğal ve vahşi halini binlerce yıl koruya gelmiş ender yerlerden biridir. Madenler bir gün bitecektir. Ancak geriye ne doğa ne tarih ne de burada yaşayan insanlar kalacaktır" dedi. Latmos'un binlerce yıldır süregelen kültürünü burada yaşayan insanlar devam ettirmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Sürücü, "İnsanıyla, doğasıyla, tarihiyle bir bütün olarak Latmos korunmalı ve gelecek kuşaklara ulaştırılmalıdır. Beşparmak Dağları'nın bu tür faaliyetlerle tahrip edilmesi yerine, var olan gerçek değerleri ön plana çıkarılarak ve tanıtılarak alternatif turizm faaliyetleri içinde mutlaka yerini almalıdır" diye konuştu. |