Torba yasa tasarısı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. CHP’lilerin madenlerde yaşam odası kurulmasına ilişkin önergesi önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP’lilerin oylarıyla reddedilirken, madenlerde mesai saatlerinin kısalmasından kaynaklanacak maliyet artışını karşılamak üzere aralarında Soma Holding’in de bulunduğu maden işverenlerine yıllık 250 milyon lira fiyat farkı ödenmesi kabul edildi.
Soma katliamından sonra ‘’Madencilerin sorunları çözülecek, yaraları sarılacak’’ iddiasıyla gündeme gelen Soma Yasa Tasarısı komisyonda 150 maddelik bir ‘’Torba Yasa Tasarısı’’na dönüştü. BirGün Gazetesi'nden Nurcan Gökdemir'in haberine göre muhalefetin madencilerle ilgili önergelerin tamamına yakını kabul edilmezken, katliam sonrası ölümden kurtulma umudu olarak ortaya çıkan ‘’yaşam odaları kurulması’’ na ilişkin önerge de AKP’lilerin oyları ile reddedildi. Ancak madenlerde mesai saatleri kısalacağı için maliyetlerin artacağını dile getirerek fiyat farkı talep eden işverenlerin istemi ise kabul edildi. Buna göre aralarında Soma Holding’in de bulunduğu 9 rödovans şirkete Hazine’den yıllık 250 milyon lira fiyat farkı aktarılacak.
‘’AKP’nin yüzü kızarmadı’’
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yayşam odaları kurulmasına ilişkin önergenin AKP için turnusol kağıdı olduğunu söyledi. Turnusol kağıdının kızararak sonuç verdiğini belirten Özel, ‘’AKP’liler önergeyi reddederken yüzleri kızarmadı. İşçinin canı için para bulamıyorlar, yüksek maliyet getireceği için yaşam odaları kurulmasını engelliyorlar ama işverenlere de bir kalemde 250 milyon lira aktarırken elleri titremiyor’’ dedi.
İşveren bilir
Hükümetin bu konudaki duyarsızlığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın bir soru önergesine verdiği yanıtla bir kez daha gözler önüne serildi. İşverenlere iş güvenliği için her türlü tedbiri almayı zorunlu kıldıklarını belirten Yıldız, yaşam odaları ile ilgili olarak da ‘’Gelişen teknoloji ve yeni mevzuat yaklaşımına uygun olarak çalışma ortamında her türlü tedbirin alınması gerektiği belirtilmiştir’’ demekle yetindi.
CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova’nın yaşam odalarına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Bakan Yıldız, 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nın ‘’İşverenin yükümlülüğü’’ başlıklı, ‘’İşveren çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliği sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede, mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar’’ maddesini anımsattı. Yıldız, maden işyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenli Yönetmeliği'nin de ‘’İşveren bir tehlike anında çalışanların çalışma yerlerini en kısa zamanda ve güvenli bir şekilde terk edebilmeleri için uygun kaçış ve kurtarma araçlarını sağlar ve kullanıma hazır bulundurur’’ şeklinde hükümlerinin bulunduğunu belirtti. Yıldız,‘’Dolayısıyla mevzuatta yer alan hükümlerde işyerinde önlem alınmasını temin etmek üzere işverene çok sayıda yükümlülük verilmiş, gelişen teknoloji ve yeni mevzuat yaklaşımına uygun olarak çalışma ortamında her türlü tedbirin alınması gerektiği belirtilmiştir’’ ifadelerini kullandı.
|